Anna-Karin

    Vår dotter går tredje året på idrottsgymnasium NIU och bor på orten ca 30 mil hemifrån. Hon läser Samhällsvetenskapliga programmet och funderar på att sluta själva idrottsdelen. De har förlängd skolgång 4 år. Vad skulle det innebära och vad behöver vi tänka på?

    • Mikael : Jag tycker att eleven vinner på att försöka hoppa in i år 2 på Samhällsvetenskapsprogrammet på hemorten. Ett annat alternativ är att se om den nuvarande skola kan ge undervisning i andra kurser än idrott/specialidrott och då stannar eleven på sin nuvarande skola och läser i två år till.
    • Anna : Jag har pratat med en sakkunnig på Skolverket. Jag skriver nu ett nytt svar till dig, var god läs nedan.

    2 Svar

    Daniel SYV

    Hej Anna-Karin!
    Om jag förstår situationen rätt, så har din dotter två år studier på gymnasiet framför sig (i alla fall som det från början var tänkt): år 3 och 4 - på grund av förlängd studiegång. Om din dotter hoppar av NIU-delen och läser de övriga kurserna "som om hon ej hoppade av NIU", då läser hon på deltid och med det inte har rätt till studiebidraget från CSN. Som vi tolkar reglerna, så har inte eleven i så fall heller rätt till Inackorderingstillägget heller, eftersom det är heltidsstudier på gymnasiet som ger rätt till ekonomisk hjälp under gymnasiestudier. 
    Annars, så har eleven rätt att fortsätta läsa på den utbildningen och den gymnasieskola som hen är antagen till. Gymnasieskola skriver av en elev om hen uteblir från skolan i minst en månad (utan att ha sjukskrivningsintyg). 
    Frågan är i så fall om din dotter vill läsa i 2 år på deltid utan att få studiebidrag eller inackorderingstillägg. Jag vet inte din dotters exakta ålder. Och det är viktigt att veta. Det är nämligen så att från 1 juli det kalenderåret hon fyller 20 år, som hon kommer ha rätt till Studiemedel i stället för Studiebidraget/studiehjälpen och då kan man läsa på halvtid och ha rätt till halva studiemedel.
    *****
    En viktig fråga är: vill din dotter stanna på samma (sin nuvarande) skola eller vill hon försöka byta till en skola på hemorten? 
    Det kanske skulle gå att läsa på heltid på den nuvarande skolan och kunna klara av alla kurser som krävs för examensbevis till den kommande sommaren, men det beror på om det på den skolan finns en klass som inte läser NIU och inte har förlängd studiegång, utan läser samhällsvetenskapsprogrammet på 3 år.
    Vill din dotter byta till en skola på hemorten, så bör ni undersöka den möjligheten närmare. Finns tyvärr inga garantier att ge på förhand. En viktig fråga här blir hur bra stämmer din dotters studieplan med det upplägget som gymnasieskolorna på hemorten erbjuder; en annan fråga är om det finns ledig plats på rätt program och rätt Inriktning (det är för sent att byta inriktning efter år2). 
    Kanske skulle din dotter kunna påbörja läsa år2 på gymnasiet på hemorten och bli klar med gymnasiet till sommaren 2024?
    För att vi ska kunna ge ett bättre svar skulle vi behöva veta under vilket kalenderår din dotter fyller 20 år. Andra "detaljer" som vi också behöver få reda på är vilken inriktning på SA din dotter läser och om hon fick godkända betyg i alla kurser under år1 och 2. Ännu bättre vore att kunna se din dotters Individuella studieplan och få svar på vilken hennes "hemort" är (om hon vill försöka flytta sina studier till hemorten).
    Jag råder dig ta kontakt med Studie- och yrkesvägledare på den skolan där din dotter är inskriven nu. Hen borde ha fått liknande frågor förut och kan säkert ge bra svar, tips och förslag. Ni har också rätt att vända er till utbildningsförvaltningen i den kommunen där din dotter är folkbokförd. Och du kan också ringa till Skolverkets upplysningstjänst - tel.nummer 08-52733200. 

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hejsan!
    Med anledning av din fråga har jag tagit kontakt med en sakkunnig på skolverket. Svaret jag fick är att det inte finns reglerat i detalj vilka rättigheter eleven har just i den situationen som du beskriver i din fråga. Det är eleven inte har rätt till är att kräva individuell undervisning (alltså om det upplägget som hela klassen har ej passar eleven, då kanske eleven inte kan läsa på den skolan, för att hen skulle i så fall behöva ett annat upplägg och individuell undervisning).
    Det som den sakkunnige bekräftade för mig var att eleven har rätt att fullfölja den utbildningen som hen har påbörjat läsa på gymnasiet (såvida eleven inte skolkar för mycket). Vidare sa den sakkunnige att det inte är säkert att beslutet om förlängd studiegång (alltså att eleven läser Samhällsvetenskapsprogrammet på fyra år i stället för tre) får gälla, om grunden för beslutet var att eleven läste NIU, och nu ska inte längre göra det.
    Själv tänker jag så här:  jag tror inte din dotter har läst alla de kurserna som elever, normalt sett, läser under år1 och 2 på SA; det borde fattas kurser/betyg för henne ( i alla fall från år2) och hon kan med det inte antas till år3 på Samhällsvetenskapsprogrammet, för att hon kommer inte hinna uppfylla kraven för examensbevis till den kommande sommaren. Därför tycker jag att de förslag som finns i Mikael kommentarer är mycket bra, så antingen satsa på att försöka (i så fall snarast) komma in i år2 på SA på hemorten. Även Ekonomiprogrammet är inte omöjligt att tänka på i den här situationen. Vad eleverna på SA och EK läser under årskurs 1 är ganska likt, ibland t o m identiskt. Så, om ingen ledig plats skulle finnas i SA, då kanske din dotter kan hoppa in i år2 på EK.

    Det andra alternativet som SYV Mikael förslår i en kommentar till din fråga är också (kanske) en möjlig lösning. Men här är din dotter beroende av svar på frågan om skolan kan erbjuda läsa andra kurser som "ersätter" idrottskurserna för att hon ska kunna läsa på heltid och inte förlora rätten till studiehjälpen och inackorderingstillägget/bidraget. Men här bör man undersöka frågan med dem som betalar ut inackorderings-"peng" vilket kan vara hemkommunen (om din dotter läser på en kommunal gymnasieskola) eller CSN (om din dotter läser på en fristående gymnasieskola). Jag kan inte lova att din dotter - om hon hoppar av NIU - även fortsättningsvis har rätt till inackorderings-"peng" (tillägg eller bidrag). Har ni som familj råd att ha henne boende på skolorten i två läsår om ni inte får de pengarna från kommunen eller från CSN? 
    SYV på din dotters nuvarande skola borde kunna hjälpa er med att få fram vad som gäller. Det är mycket möjligt att hen har varit med om en liknande situation t.ex förra året och har tagit fram all information om vad som gäller... Men även rektorns bedömning och hur hels skolans schemat ser ut kan spela stor roll, och det är inte någonting som är konstant, utan kan förändras ganska mycket från ett läsår till nästa.
    Jag hoppas att våra svar och kommentarer blir till hjälp för er: dig och din dotter! Du får gärna höra av sig och berätta hur det går. 
     

    Frågor och svar taggade med 'språkresa' (8 st.)

    • Emelie

      Kan man läsa upp betyg under sommaren?

      Hej Jag kommer med största sannolikhet få F i engelska 5, och undrar om det finns någon möjlighet att läsa upp det under sommaren på komvux eller liknanden eftersom min skola inte erbjuder sommarskola. Eller om det finns några andra möjligheter...

      Anna: : Hej,på komvux kan man läsa om man redan har studiebevis eller examensbevis, alltså har genomfört hela gymnasiet, 3 år på ett nationellt programeller från 1 juli det... Läs hela svaret
    • Tobias

      Vad motsvarar spanska i högstadiet?

      Hej! Jag studerade spanska i årskurs 8 och 9 i högstadiet, Räknas det som a1/a2 eller måste det vara gymnasienivå för att räknas som det ? Frågar p.g.a att jag är intresserad av att åka på en språkresa där dem kräver att man har spanska a1/a2.

      Mikael: : Hej Tobias, om man läser ett modernt språk i år 8 och 9 på grundskolan, motsvarar det studier i en gymnasial kurs Moderna språk 1 (100 poäng, studieinsats på 200 timmar). Vilka... Läs hela svaret
    • Albin

      Läsa upp kurser och plugga utomlands?

      Hej. Jag tar studenten nu till sommaren och för att komma in på den linje jag vill måste jag olugga upp kurser. Dels är det matten, men sedan spanskan. Matten tänkte jag lösa upp så snart som möjligt, ex tidigt i sommar. Då är jag intresserad av att bara skriva ett prov, dvs tenta upp (jag har...

      Anna: : Hej Albin,om du endast vill "skriva ett prov" då är det Prövning du ska söka var du kan anmäla dig till. När du inte längre är gymnasieelev får du anmäla dig till... Läs hela svaret
    • Robin

      Språkresa pengar utöver CSN?

      Jag undrar om man behöver pengar utöver CSN för att språkresa ett helt år utomlands (japan). Kurskostnaden skulle landa på (ca. 76000). Visum (ca.3500). Flyg (Ca 15000). Resterande kostnader (Försäkring, resor, boende mat och övrigt) Ingen koll...

      Liselotte: : Hej Robin, info om studiestöd för utlandsstudier finns på csn.se/bidrag-och-lan/for-din-situation/studera-utomlands. Det är CSN´s beslut om du får pengar från CSN för din... Läs hela svaret
    • Emma

      Kan man söka bidrag för språkresa innan man är 20?

      Hej! Jag håller på att boka ett studieår med praktik (9 månader) till San Diego i Kalifornien med organisationen EF. Mina föräldrar tycker att det är en jättebra ide och de tycker absolut att jag ska göra det, men allt hänger på att hitta ett sätt att finansiera resan. Totalt kommer resan gå...

      Anna: : Hej Emma,det är en viktig fråga du ställer. Tyvärr finns det inte ngt. enkelt svar att ge. :(*** Allt som oftast är det föräldrarna som betalar resor för sina... Läs hela svaret
    • Vera

      Byta modernt språk?

      Hej! Jag läser tyska som språk i skolan och har läst det i åk 6 och ht i åk 7. Har haft anpassad studiegång under vt i åk 7 men ska tillbaks till heltid efter sommarlovet. Så jag ligger efter i tyskan och undrar om jag kan ha möjlighet att byta språk till tyska. Valde först spanska men efter...

      Anna: : Hej Vera, det är inte omöjligt att läsa ikapp - inom något ämne, inklusive i ett modernt språk. Om du kan hoppa in i "spanska-gruppen" är det mer en fråga till personal på din... Läs hela svaret
    • sara

      Läsa franska (grund nivå)?

      Hej! Jag tar studenten i år och jag har funderat på att vila i en termin. Jag är jätteintresserad av att läsa franska (grund nivå) bara för nöjes skull och skulle så gärna vilja göra det på höstterminen men jag vet inte hur jag ska göra. Vart ska man söka i så fall? Tack på förhand :)

      Milla : : Hej Sara! Så roligt att du är intresserad att läsa språk (franska)! Se på komvux i din kommun, där du är folkbokförd, om Moderna språk (franska) 1 erbjuds och sök i så... Läs hela svaret
    • Kamilla Kristina

      Kan man bli läkare efter IB och utbytesår?

      Hej! Jag går just nu i årskurs nio och har inte än bestämt mig angående gymnasium. Jag har länge velat åka på ett utbytes år till Storbrittanien efter första ring. Jag ville gå på naturvetenskapsprogrammet för att sedan utbilda mig till antingen barnläkare eller forskare inom astronomi. Men nu...

      Milla : : Hej! Du får behörighet till att söka Läkarprogrammet och till att läsa Astronomi på högskolor/universitet i Sverige, om du blir godkänd i kurserna som ingår... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga