Karl
    Hej! Jag vill veta hur mycket arbete det krävs för att klara TE-produktionsteknik eller teknikvetenskap. Jag har 302,5 Mtv, poäng som utgör Meritvärde, men jag antar att jag har väldigt lätt för att lära mig. Jag pluggar i princip aldrig förutom inför so-prov. Antingen så är jag väldigt lättlärd eller så har skolan låga krav. Det som jag är lite rädd för är att när jag väl börjar i gymnasiet så är jag ovan med mängden plugg och inte lever upp till mina egna krav. Hur mycket behöver man plugga på gymnasiet. Jag är inte ute efter ett visst antal timmar/vecka även om det skulle vara bra att veta.
    Tack på förhand
    Kalle E

    1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV
    Hej Karl!
    Du har höga betyg och du antar att du har väldigt lätt för att lära dig, vilket stämmer säkert.
    På gymnasiets alla program (förutom specialanpassade utbildningar - t.ex. inom särskola eller på Individuellt alternativ) - läser man på hELTID.

    Heltid innebär att man bör lägga 40/timmar per vecka för sina studier, dvs 8 timmar per dag under helgfria vardagar och av dem är det 4-5 timmar lektionstid och resten - hemarbete/läxor.

    Vilka kurser man läser på TE ser du på http://www.gymnasieguiden.se/files/uploads/150122/Programplan_TE.pdf

    Inriktning på TE läser man från åk2. På inriktningen Teknikvetenskap läser man Matte 4, Fysik 2 & Teknik 2 som obligatoriska kurser.

    Alla är vi olika duktiga på olika saker: vissa kan dansa balett eller spela flera olika musikinstrument och andra är jättebra på att mecka med bilar. Vissa har lätt för att lära sig saker utantill och andra är bra på att se sammanhang och tänka logiskt.

    Man kan utveckla det som man är mindre bra. Man kan också förstå vad man är extra bra på och satsa på det: använda de strategier som fungerar bäst för just dig. Läs och se video på den här sidan: http://www.gymnasieguiden.se/informeras/tips-om-studieteknik för att förfina din Studieteknik.

    Nu får du snart veta vilken utbildning på gymnasiet du kom in på. Om du senare skulle komma fram att det är fel program du läser, finns det saker du kan göra för att försöka byta program.

    Bästa hälsningar & trevlig sommar!
    Milla
    Studie- och yrkesvägledare

    Frågor och svar taggade med 'yrkesbeskrivningar' (3 st.)

    • SYV-besökare

      Liknande yrken på framtid?

      Hejsan, jag uppskattar sajten www.framtid.se där det finns ofta mycket bra information om många yrken. Men jag har en fråga: ibland känns det att "liknande yrken" inte är så jätteliknande. Hur tänker ni kring "liknande yrken", hur väljer ni vilka som ni påstår är "liknande"? Tack på...

      Daniel: : Hej och tack för din uppskattning av våra insatser! Det värmer!Angående yrken på www.framtid.se så är det en viktig och intressant fråga. Men också svår att besvara. Yrken kan... Läs hela svaret
    • Sven

      Undrar Vem är Elin som sammanfattar?

      Hej! Jag brukar läsa frågor och svar på den här sajten, vilket jag tycker är mycket lärorikt. Ni ger många bra svar! Tack för det. Jag ser också att ni i era svar ofta hänvisar till sajten www.framtid.se med diverse beskrivningar av olika...

      Kristoffer: : Hej Sven!Tack för att du gillar och använder våra webbsidor.När det gäller din fråga om Elin så är det en av våra skribenter som lägger upp material på... Läs hela svaret
    • Eva

      Hur god chans har Jag att komma in på utbildningen?

      Hej, Jag är intresserad av att söka ett program till hösten 2021. Jag kommer då att söka med gymnasiebetyg utan komplettering (BI). För hösten år 2020 ligger BI på 17,36. Jag har 17.34. Tidigare år har antagningspoängen varit lite...

      Mikael: : Antagningsgränser kan gå upp eller ner, av olika anledningar. Om du kan göra Högskoleprovet gör det! Om du kan höja ditt meritvärde och prövas även i BII, är det också en fördel för dig! I varje urvalsgrupp har du en ny chans.

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga