Emma
    Hejsan!

    Jag har läst Matte 2b fyra gånger nu, men lyckas aldrig få ett E i betyg utan får alltid F. Jag har klarat delproven i kursen ibland, men alltid blivit underkänd på nationella provet. Min lärare har sagt att oavsett om jag blir godkänd på delproven, så kan jag inte få E om jag inte klarar nationella. Stämmer det? Är det något krav enligt skolverket?

    1 Svar

    Mikael SYV på FrågaSYV
    Hej Emma, det är rektor som med sin underskrift försäkrar att en studerande har tillräckliga kunskaper för det betyget som hen har fått. Rektor litar i sin tur på läraren, dennes professionell bedömning.
    Det finns ingen möjlighet att tvinga en lärare att sätta ett visst betyg på en viss elev.
    Som studerande kan man alltid anmäla sig till en Särskild prövning och den behöver man inte göra i sin hemkommun, utan kan göra i en annan kommun. Särskild prövning liknar ett nationellt prov. Kostnad á 500 kr. är vanligt förekommande för en prövning.
    Du kan själv kontakta Skolverket för att få svar på frågan om förhållandet mellan det Nationella provet, betyg och delprov mm.
    Jag tror inte att det är en framkomlig väg att försöka påvisa att läraren kan men inte vill ge dig ett godkänt betyg.
    Prata med läraren, är mitt råd, och fråga om hen kanske misstänker att du har dyskalkyli /svårigheter med att hantera siffror/. Du kan be att få göra en utredning hos speciallärare. I fall hen ställer en "diagnos" dyskalkyli - har du rätt till mycket hjälp med matte: undervisning i små grupper eller individuellt och mer tid på proven.
    Det är de bästa råd som jag har till dig i den situationen som du beskriver.
    Mvh
    Mikael SYV

    Frågor och svar taggade med 'lära sig språk' (3 st.)

    • Kurt

      Adopterad och modersmål?

      Hej! Jag läste någonstans att man kan läsa modersmål om man är adopterad och att det inte behövdes prata hemma. Jag var adopterad från Ukraina när jag var cirka ett år, det är väl utanför ramen för modersmål? Och ifall kommunen jag går gymnasiet i inte erbjuder ukrainska men istället ryska,...

      Peter: : Hej Henrik, kravet på att man "pratar språket hemma" finns för att undervisningen bygger på det. Man får "teoretiskt stöd" för sina praktiska kunskaper och färdigheter som man har om man... Läs hela svaret
    • Vera

      Barn och fritid?

      Hej jag vill bli förskollärare eller lärare och tänker att barn och fritid verkar som en bra grund/program att läsa då. Men har sen mellanstadiet velat jobba utomlands som lärare eller förskollärare och vill då läsa spanska, minst steg 1 och 2. Hur ska jag tänka då?

      Anna: : Hej Vera! Ja, Barn och fritidsprogrammet är en bra grund - om man sedan vill arbeta med barn, som lärare eller förskollärare. Dock är det så att lärare och förskollärare är i Sverige -... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga