Lisa

    Hej! Jag har velat bli kurator men är lite förvirrad över vad som krävs för att kunna jobba med det. När jag läser på internet står det att man behöver socionomexamen med en vidareutbildning i socialt arbete eller socialt behandlingsarbete. Jag förstår inte riktigt vad det innebär, ska man läsa enstaka kurser i socialt arbete/socialt behandlingsarbete eller är det ett program. Jag har försökt kontakta flera skolor men jag verkar inte få konkreta svar därför vänder jag mig till er med hopp om att få en bra förklaring. Tack på förhand.

    1 Svar

    Peter SYV på GymnasieGuiden

    Hej Lisa,
    från 1 juli 2019 blev yrket kurator inom hälso- och sjukvård ett av de legitimationsyrken, där soc.styrelsen beviljar legitimation. Innan dess var det yrket icke-reglerat och arbetsgivare fick fritt bestämma vem de anställer.
    Övriga kuratorer, t.ex Skolkurator, är fortfarande icke-reglerade yrken. alltså, får arbetsgivare anställa vem de vill, men i praktiken måste man ha examen från socionomprogrammet och sedan även några års arbetslivserfarenhet + påbyggnadsutbildning.

    Att läsa mot examen från socionomprogrammet tar 3,5 år. På så lång tid kan reglerna förändras. Så, mitt råd är att du söker till socionomprogrammet och mot slutet av dina studier - alltså om 3 år - tar upp frågan om vilka påbyggnadsutbildningar du behöver söka till. Utbildningsutbud förändras. Vilka program och kurser som kommer finnas söka till om 3 år, är det idag ingen som kan svara på.

    Frågor och svar taggade med 'lära sig språk' (3 st.)

    • Kurt

      Adopterad och modersmål?

      Hej! Jag läste någonstans att man kan läsa modersmål om man är adopterad och att det inte behövdes prata hemma. Jag var adopterad från Ukraina när jag var cirka ett år, det är väl utanför ramen för modersmål? Och ifall kommunen jag går gymnasiet i inte erbjuder ukrainska men istället ryska,...

      Peter: : Hej Henrik, kravet på att man "pratar språket hemma" finns för att undervisningen bygger på det. Man får "teoretiskt stöd" för sina praktiska kunskaper och färdigheter som man har om man... Läs hela svaret
    • Vera

      Barn och fritid?

      Hej jag vill bli förskollärare eller lärare och tänker att barn och fritid verkar som en bra grund/program att läsa då. Men har sen mellanstadiet velat jobba utomlands som lärare eller förskollärare och vill då läsa spanska, minst steg 1 och 2. Hur ska jag tänka då?

      Anna: : Hej Vera! Ja, Barn och fritidsprogrammet är en bra grund - om man sedan vill arbeta med barn, som lärare eller förskollärare. Dock är det så att lärare och förskollärare är i Sverige -... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga