Oscar
    Hej SYV,

    Jag läser på Komvux, och har en fråga angående Gymnasieexamen. Jag är införstådd i att jag måste ha med alla gymnasiegemensamma ämnen (bl.a Svenska 1-3 etc), samt gymnasiearbetet för 2400 poäng. Men det jag undrar över är hur många valfria kurser jag får lov att ha med? Jag undrar detta då jag precis läst att man inom ett gymnasieexamen bör ha ämnen som är ''till övervägande del'' från ett högskoleförberedande program! Jag har ju alla gymnasiegemensamma ämnen, men även blandade ämnen utan direkt inriktning? Påverkar detta min möjlighet till att ta gymnasieexamen?

    MVH
    Oscar

    2 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV
    Hej Oscar, för vad som gäller för Gymnasieexamen från komvux kan du se på https://www.antagning.se/sv/Det-har-galler-for-dig-som-gatt/Gymnasial-vuxenutbildning/Gymnasieexamen-fran-komvux/

    Även här https://www.antagning.se/Global/Faktablad%20HSV-VHS/komvux-vux12.pdf
    och här https://www.antagning.se/Global/Faktablad%20SYV/for-dig-som-vill-soka-GY11.pdf
    kan du finna bra information.

    Jag undrar om du har gjort Planering av Gymnasieexamen med SYV på komvux/vuxenutbildningen? Det är Rektor på komvux/vuxenutbildningen som skriver under dokument "Gymnasieexamen" men det är SYV som sätter ihop dokumentet. I fall någon obligatorisk kurs saknas - kommer du inte få ut Gymnasieexamen, därför är det nödvändigt att göra planering och normalt sett så görs en sådan planering innan komvux studierna påbörjas.
    Om du har godkända betyg i alla Gymnasiegemensamma kurser, kan Rektor godkänna varierande sammansättningar av kurser då det är Rektors bedömning angående vilka kurser som kan "härledas till" ett visst gymnasieprogram, som gäller.

    Du har alldeles rätt i att det är minst 2400 poäng som krävs /och av dem minst 2250 måste vara godkända, dvs betygsatta med lägst betyg E.

    Bästa hälsningar & lycka till med din Gymnasieexamen! *L* :-)
    Milla SYV
    Studie- och yrkesvägledare
    • : Hej igen,
    • : Tack för svar, jag har inte gjort en Planering än. Jag tänker kika på länkarna.
    • Anna : Jag kommer att skriva svar till dig nu. *L*
    Anna SYV på FrågaSYV
    Hej Oscar, jag råder dig att snarast boka tid hos Studie- & yrkesvägledare på komvux i din "hemkommun" dvs där du är folkbokförd. Du förlorar inget på att göra det, däremot kan du vinna mycket: du får då helt klart för dig vad du saknar för kurser/betyg (godkända betyg) för att kunna få ut gymnasieexamen.
    Sedan tänkte jag också på Särskild behörighet - ofta (inte alltid) ställer eftergymnasiala utbildningar krav på SÄRSKILD behörighet (exempel: till läkare behöver man Fysik2, Kemi2, Biologi2 och Matematik 4 och till yrkeshögskoleutbildning Tandsköterska är det Svenska/Svenska som andra språk 2 ... så det är väldigt olika kurser som krävs).
    Genom att "baka in" kurser för Särskild behörighet in i Din gymnasieexamen, sparar du tid.
    En annan sak - meritpoäng: de krävs inte för behörighet men höjer konkurrensvärde i dina betyg och det är därför många som vill läsa t.ex. Engelska 7 och högre kurser i Matte och Moderna språk.
    Sammanfattning: gör planering av Gymnasieexamen tillsammans med en Studie- & yrkesvägledare på komvux - är det bästa rådet som vi på Fragasyv.se kan ge dig.
    Mvh
    ANNA SYV

    Frågor och svar taggade med 'sve' (2 st.)

    • beccaliya2007

      akut: ska jag byta till sva?

      Hej! Imorgon måste jag ge besked till lin rektor ang detta. Jag går ettan i gymnasiet och har hela mitt liv läst SVE, jag är född här men jag tänkte byta till sva då det är enklare för mig och jag kan nå högre betyg och då merit. Svenska är inte riktigt min grej. Jag undrar vad konsekvenserna...

      Milla : : Hej,ämnena svenska och svenska som andraspråk är helt jämställda vad gäller behörighet till vidarestudier. Det gör ingen som helst skillnad för din möjlighet att komma in på... Läs hela svaret
    • Rose

      Varför får jag inte byta fråb sve till sva?

      Jag går åk 3 på gymnasiet och jag har funderat om att byta till sva sedan åk 1 men tog aldrig tag i saken. Jag har läst lite på olika hemsidor och skolverket och det står att personer som inte har svenska som modersmål har rätten till att...

      Daniel: : Hej Fattamah,svar på din fråga kan bero på vilket gymnasieprogram du läser.Svenska som andraspråk i gymnasieskolan regleras i 4 kap 11 §... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga