Alethia

    Hej! Jag undrade om det finns olika "läkarroller" i Sverige såsom det finns i exempelvis USA. I USA får man ju olika titlar beroende på hur länge man utför en utbildning exempevis som "interns" , "resident", "attending". Finns det sån titlar i Sverige eller är det så att direkt efter att ha varit en läkarstudent få man titieln "läkare" ? Tacksam för svar är bara jätte intresserad av hur läkaryrket kan se ut i olika länder :)

    1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hejsan,
    från Höstterminen 2021 görs läkarutbildningen, i Sverige, om.

    Nu (april 2020) gäller följande: Grundutbildningen = Läkarprogrammet (5,5 år) leder till läkarexamen och allmäntjänstgöring (AT-läkare, 18-24 månader); efter avklarad AT-tjänst kan man ansöka, hos Socialstyrelsen, om läkarlegitimation. Först när man har fått läkarlegitimation får man utöva yrket "Läkare" självständigt. Man kan sedan specialisera sig (ST-läkare, cirka 5 år på heltid eller 10 år på halvtid).

    Vägen till specialistläkare är minst 12 år lång, men under både AT-tjälstgöring och ST-tjänstgöring arbetar man och får lön.

    Innan man får legitimation (men när man har läkarexamen) kan kan kallas för AT-läkare.
    Sedan finns det också ngt. som heter "underläkare".
    Underläkare är i Sverige en titel som kan användas för att benämna alla de tjänstgörande läkare som inte har specialistkompetens.

    ****
     Det nya läkarprogrammet kommer i Sverige finnas från och med höstterminen 2021.
    Det nya programmet blir 6 år (12 terminer) och som direkt kommer att leda till läkarlegitimationen. Efter avslutat 6-årigt-program med läkarexamen kommer möjlighet till specialistutbildning finnas ( cirka 5,5 år) som kommer att inledas med den så kallade "bastjänstgöring", längd på bas-tjänstgöringen kommer bli 6-12 månader.
    Läkare utbildade på det nya läkarprogrammet, kommer kunna ansöka om legitimationen och påbörja bastjänstgöring tidigast till sommaren 2027.
    Så, fram tills dess gäller det "gamla", nuvarande "ordningen".

    Du får gärna ställa din fråga till Socialstyrelsen, till studievägledare på läkarprogrammen och till Läkarförbundet.

    Se gärna info på framtid.se/yrke/läkare
    samt på
    AT-läkare
    ST-läkare
    Specialistläkare

    Frågor och svar taggade med 'UCAS' (4 st.)

    • Yuna

      Vägen till läkarprogrammet i Uk?

      Jag ska ta studenten snart vilket är skönt efter 3 långa år. Nu när jag är klar så vill jag fortsätta följa min dröm till läkarprogrammet men vill så gärna testa på något nytt som att plugga utomlands. Jag har...

      Milla : : Hej!Vi på FRåGA SYV svarar, som regel, på frågor om yrken och utbildningar i Sverige. Vi har inga egna experter på studier utomlands och kan därför endast ge en allmän/generell... Läs hela svaret
    • privat

      Extramerit när man söker med UCAS?

      Hej! Jag undrar bara om ens extra merit räknas in om man söker med UCAS till skolor i Skottland. Jag är rätt så intresserad av att studera där men jag tror jag skulle behöva min extramerit om jag vill komma in på de utbildningarna jag satsar på. Tack i förhand!

      Liselotte: : Hej, om du menar Meritpoäng>> - då gäller de, så vitt jag vet, endast till de flesta (inte till alla ) högskoleutbildningar på svenska högskolor/universitet, ej utomlands. Men... Läs hela svaret
    • Anna

      Måste man skriva sina grundskolebetyg vid ansökning genom UCAS?

      Jag vill studera läkarlinjen i Storbritannien. Jag undrar bara om man måste skriva in sina grundskolebetyg i UCAS. Det är så att jag inte är riktigt nöjd med mina och vill inte att de ska påverka mina chanser att komma in på universiteten jag har ansökt till.

      Anna: : Hej Anna,  om de begär dina GrundskoIebetyg, då måste du skriva in dem. Om de inte specifikt begär grundskolebetygen, finns det ingen anledning att uppge dem, tycker jag. Bästa häIsningar ANNA

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga