Olivia
    Hej! Jag har hört att det ska vara lättare att komma in på läkarprogrammet i Norge än vad det är i Sverige, stämmer detta? Ungefär hur ser intagningskvoten ut i förhållande till den svenska, och vad krävs för att jag som svensk ska kunna söka utbildningen?
    Tacksam för svar!
    Mvh Olivia

    2 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV
    Hej Olivia!
    Tyvärr så är vi på Fråga SYV inte experter på studier utomlands.
    Vi måste därför hänvisa dig till de hemsidor där vi vet pålitlig info finns och där du själv får läsa och dra egna slutsatser.
    Här är länkarna som vi kan rekommendera:
    http://studera.nu/studera-utomlands/vart-kan-jag-aka/lander-a-o/norge/
    http://www.fragasyv.se/info/studera-utomlands
    http://www.framtid.se/studera-utomlands/
    http://www.rotarystudent.se/utbyte-18-30-aar.aspx

    Du kan också prova kontakta Studievägledare på svenska läkarutbildningar. Vi kan inte garantera att de kan så mycket om studier utomlands men det är värt att testa - skicka epost eller ringa till dem.

    Jag förstår att du inte kan vara helt nöjd med detta svar men, som sagt det finns extremt många länder där svenskar kan vilja studera på olika nivåer och det är omöjligt för oss på Fråga SYV att fördjupa oss i alla de utbildningar (olika länder och olika nivåer). Länkarna (ovan) leder i alla fall till de sidor som vi bedömer som seriösa och som bör innehålla aktuell info.

    Önskar dig lycka till!
    Hittar du bra svar på din fråga - var god meddela oss, då har vi möjlighet att hjälpa fler.
    Tacksam på förhand om du hör av dig och berättar var du hittade svar på din fråga!
    Bästa hälsningar
    Milla SYV

    Studie- och yrkesvägledare
    Anna SYV på FrågaSYV
    Hejsan!
    Jag vill tipsa dig om den här sidan http://www.norden.org/sv/norden-foer-dig/utbildning-i-norden/utbildning-i-norge där info om att studera i Norge finns.

    Ett annat tips är att du tar kontakt med Studie- och yrkesvägledare på IB, det finns 30 stycken i Sverige idag. Deras elever söker ofta studier utomlands efter gymnasiet och de kan därför ha bra koll på eftergymnasiala studier utomlands. Här kan du se alla de skolor som erbjuder IB och där även kontaktuppgifter finns - http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium?query=&program=17&vocation=&variant=&county=&order=school

    Som sagt, kan vi inte på Fråga SYV ge detaljerad info om studier utomlands. Detta p g a det är extremt omfattande arbete: det finns väldigt många olika länder, yrken och utbildningar och för att kunna ha aktuell info om alla dem, skulle man behöva ha en expert för varje land anställd, vars jobb skulle vara bevaka alla förändringar i utbildningsutbudet och i regelverket. De resurser har vi inte idag. Det är mycket tråkigt att behöva ge ett sådant svar till dig.

    Min förhoppning är att du hittar bra info på någon av de sidorna som vi tipsade dig om.
    Hör av dig om du har frågor om utbildningar i Sverige eller om du själv vill tipsa oss om bra info om studier i Sverige eller utomlands.

    Har du kikat på http://www.fragasyv.se/dokument#Utomlands vår utlandsavdelning där vi samlar info om studier och jobb utomlands? Kom gärna med synpunkter och förslag!

    Vänligaste hälsningar
    ANNA


    Frågor och svar taggade med 'extra stöd' (2 st.)

    • Kicki

      Vilken skola i Nacka (m omnejd) vid ADHD och svår dyslexi?

      Vilka gymnasieskolor i Nacka med omnejd är bra eller mindre bra om ungdomen har ADHD och svår dyslexi (skapar ångest och depression) och där skolan således är väldigt väldigt tuff att klara av? FÖRSTÅELSE, anpassningar och mycket extra stöd är av yttersta vikt! Betygen är inte så höga så där...

      SYV-besökare: : Hej Kicki!om eleven behöver gå på en NPF-anpassad utbildning, så är det bäst för eleven att göra det. I en "vanlig gymnasieskola" är det stora klasser och eleverna förväntas ta mycket eget ansvar och klara mycket själva.
    • Mats

      Personlig assistent på gymnasiet?

      Om en elev behöver en personlig assistent i grundskolan finns det då möjlighet att han får det även på gymnasiet?

      Milla : : Hej Mats! Det är ingen fråga som en Studie- och yrkesvägledare kan svara på. Biståndsbedömare på Socialtjänsten eller andra personer som är anställda för att just göra sådana bedömningar - får fatta beslut. Jag hoppas att... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga