Sofia
    Hej!
    Efter avslutade stdier på VF-programmet (gymnasiet), hur många timmar måste jag sedan jobba innan jag blir fullt betald?

    Med vänlig hälsning Sofia
    • SYV-besökare : Det kan spela roll - vilka Yrkesutgångar det gäller? Vilket yrke, alltså?
    • Anna : Om det är VVS-montör du undrar över, gäller följande: oftast ingår fyra lärlings-perioder om 850 timmar, totalt 3400 timmar; efter varje period brukar det bli en lönerevision. Så man kommer upp i full lön efter 3400 timmar (ca två år).

    3 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej Sofia!
    På VF, VVS- & fastighetsprogrammet 

    finns det flera Inriktningar och inom varje inriktning kan finnas flera olika YRKESUTGÅNGAR.

    VILKEN INRIKTNING och/eller Yrkesutgång gäller din fråga?

    Se gärna infå nedan... inriktning Fastighet>>

    Yrkesutgångar:
    - fastighetsvård, var god läs om yrket här>>
    - fastighetsskötare, läs om yrket här>>
    - fastighetstekniker, läs om yrket här>>

    ***************************

    inriktning Kyl & värmepumpsteknik>>

    Yrkesutgång: Kylmontör, läs om detta yrket här>>

    Var god läs även om yrket Kylmaskinist>>

    ***************************

    inriktning Ventilationsteknik>>

    Yrkesutgång: Ventilationstekniker (info om yrket Ventilationsmontör finns här>>).

    ***************************

    inriktning VVS>>

    Yrkesutgångar:
    - Industrirörsmontör - var god läs om yrket här>>
    - Isoleringsmontör (info om Isolerare>> och om Ventilationsisolerare>>)
    - VVS-montör, var god läs om yrket - här>>.

    LÄS också gärna om diverse olika YRKEN inom Installation, drift & underhåll>>

    hej igen, vi fick nu svar från ännu en sakkunnig. Var god läs nedan:

    När man börjar på sin gymnasielärlingsprogram inom VVS så skall man totalt praktisera i 10 steg/perioder. De första perioderna genomför man som regel på gymnasieskolan (period 1-6).
    Period 7-8-9-10 genomför man på en lärlingsanställning på något företag- Dessa perioder är tillsammans 3 400 timmar, och brukar ta c:a 2 år att genomföra. Sedan skall man genomföra en certifiering för att få sitt yrkesbevis (och därmed full lön).

    SYV-besökare SYV

    Hej, efter inriktning Fastighet>> då tanken är att man ska bli Fastighetstekniker (i första hand) finns det idag inga krav från Fastighetsbranschens sida på att en viss lärlingstid skulle tillämplas, dvs man kan direkt efter gymnasiet få jobb som en "riktig fastighetstekniker" och ingångslön (uppgift från april 2018) på ca 25.000 kr/månad.
    Är du intresserad av någon annan inriktning inom VF-programmet, var god berätta vilken inriktning eller vilket yrke din fråga gäller.
    Det är svårt att gissa. Det är bättre du berättar vad du vill veta.
    Annars går det bra att fråga yrkeslärare på just den utbildningen som din fråga avser. De borde vara bra insatta och kunna ge svar om vad som gäller idag. Förändringar kan givetvis - i framtiden - inträffa!
    Lycka till!

    SYV

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hejsan, jag fick nu svar från en gymnasielärare på VVS-inriktningen på VF-programmet. Var god läs nedan:


    Grundtanken är 4x 850h där varje 850h innebär en ökning i lönetrappan men det förutsätter att de klarar de löpande proven/testerna som de måste göra.  Detta innebär att det kan både vara någon mindre än 4x850 h = 3400 eller mer än 3400 beroende på person och företag.

    se vvsyn.se/fardigtubildning-larling
     

    Hej igen, vi fick ännu ett svar från en sakkunnig; var god läs nedan;

    VVS-eleven totalt skall göra ca 8500-9350 timmar beroende på lite om hen är specialiserad på något eller inte.
    Eleven får tillgodoräkna sig 5100 timmar under gymnasiet så återstående tid ute efter fullgjord gymnasieutbildning är alltså mellan 3400-4250 timmar innan det är dags för branschcertifikat.

    Frågor och svar taggade med '100 poäng' (5 st.)

    • minna888

      50 poängskurser?

      Hej jag har funderat på att göra prövningar för att samla mer merit och öka mina chanser att komma in. Jag har ett C i en 50 poängskurs och många B i 100 poängskurser. Är det mer värt att höja Mina B eller C i en 50 poängskurs?

      Milla : : Hej,om du höjer från C till A i en 50poängskurs blir det exakt samma höjning som från B till A i en 100poängskurs. Men om du höjer från C till B i en 50poängskurs blir det bara hälften... Läs hela svaret
    • SYV

      gymnasiepoäng hur många timmar totalt?

      en hundrapoängskurs på gymnasiet innebär ju ca 100 undervisningstimmar. är tanken att man utöver dessa lägga ca 100 timmar på eget arbete?

      Anna: : Hej Lovisa,ja, det du skriver i din fråga stämmer (i alla fall på ett ungefär). På komvux kan man läsa en 100p.kurs på heltid på fem veckor. Heltid = 40 timmar per vecka. En... Läs hela svaret
    • Anonym

      Hur höjer jag mitt betyg?

      Hej! Jag går i teknik och ska söka till högskoleingenjör. Problemet är att jag har F i matte 4 och har preci betyget E i svenska 3. Därför undrar hur jag kan höja mitt betyg i dessa ämnen? Jag vill även läsa upp betygen som jag redan är godkänd i. Den utbildningen jag vill söka till kräver...

      Anna: : Hej, matte 4 är en "normalstor" gymnasiekurs (på 100 poäng) som på heltid läses på fem veckor. Komvux brukar erbjuda matte 4. Det är i komvux i den kommunen där du är folkbokförd... Läs hela svaret
    • Farhad

      Vad är förlängnings kurs på gymnasiet?

      Hej! Jag går första året i gymnasiet på Fordon & Transport och jag tror att jag kommer inte klara mig på svenska som andra språk 1 detta året men jag hörde av min svenska lärare att jag kommer få till största sannolikhet förlängning på kursen. Nu undrar jag vad är detta för kurs och hur...

      Anna: : Hej Farhad; "Förlängd kurs" är inte en annan kurs, det är samma kurs, men som du läser på längre tid. Du kommer, helt enkelt, få längre tid på dig att klara den... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga