2 Svar

    Mikael SYV på FrågaSYV

    Hej Veronica!
    Vi har nu ställt frågan till skolverket. Vi har tidigare pratat i telefon med en sakkunnig på skolverket och jag minns att vi fick då svar att även om eleven fick F i moderna språk på grundskolan, så får hen börja på Moderna språk 3, och även om eleven hoppade av och inte fick ngt betyg på grundskolan, så var det ändå att välja mellan att läsa samma språk som på grundskolan, steg 3 /på gymnasiet, alltså/ eller börja med ett nytt språk, som nybörjarkus: moderna språk1 i ett nytt språk.
    Exakt var det skulle stå i styrdokumenten minns jag tyvärr inte. Vi hoppas skolverket svarar snabbt. Vi återkommer till dig när vi får svar från skolverket.
    Du kan annars höra med gymnasieantagningen i den regionen där du bor. Gymnasieantagnigen bör veta svar på den frågan också.
    Som sagt, hoppas vi får svar från skolverket inom kort (men nu är det fredag kväll, så tidigast på måndag kan man förvänta sig svar från skolverket - de jobbar inte under helger ju).

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Veronica!
    Vi fick nu svar från skolverket. Var god läs nedan:

      "Tack för din fråga om var man kan hitta regeln att en elev inte får läsa steg 1 även om hen har fått F i slutbetyget från grundskolan. 

    Det står i gymnasieförordningen 4 kap. 9§”Om en elev ska läsa ett språk i gymnasieskolan och eleven har betyg i språket från grundskolan, ska undervisningen i gymnasieskolan utgå från grundskolans utbildningsnivå” 

    Det står även i Skolverkets föreskrifter (SKOLFS 2010:124) om ämnesplan för ämnet moderna språk i gymnasieskolan.

    Källor:

    Undervisning i moderna språk ska utgå från grundskolans utbildningsnivå: 4 kap. 9§ gymnasieförordningen.

    Ämnesplan för moderna språk: Skolverkets föreskrifter (SKOLFS 2010:124) om ämnesplan för ämnet moderna språk i gymnasieskolan och inom kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå.

    Frågor och svar taggade med 'human relations' (2 st.)

    • Elev

      Offentlig förvaltning eller human resources?

      Hej! Just nu studerar jag till förskollärare, men under senare tid har intresset väckts för arbete som handläggare inom diverse företag som arbetsmiljöverket, konsumentverket, kronofogden, skatteverket, m.m. samt arbete inom personalvetenskap med rekrytering, arbetsmiljö, ekonomi. Jag står...

      Milla : : Hej Linda;yrken personalvetare och "handläggare" är samlings-begrepp som inkluderar många olika "under-yrken" och oändligt antal olika uppsättningar/kombinationer av arbetsuppgifter.... Läs hela svaret
    • Aron

      Arbeta inom HR som socionom?

      Hej! Som rubriken lyder så undrar jag om det är en bra idé att arbeta inom HR-områden när man har en socionomexamen. Som jag har förstått det så är det möjligt men jag har även läst att det kan vara svårt att konkurrera på arbetsmarknaden då man föredrar HR-personal som är personalvetare eller...

      Liselotte: : Hej Aron! Det är arbetsgivare som väljer vem de vill anställa - av alla de som söker varje tjänst. Hur varje enskild arbetsgivare tänker, är det ju ingen som vet. Vilka dina blivande... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga