Hafsa
    Hej ! Jag undrar om man kan man läsa Vo programet i gymmnasiet för att utbilda sig till sjuksköterska eller behöver jag kompletera Ma 1 + Na 1 i efterhand ? För i sjuksköterska utbildningen behövs det Ma 2 , Na 1 och Sam 1 , finns det andra program som är bättre än Vo programet för att utbilda sig till sjuksköterska?

    1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV
    Hej Hafsa,
    behörighet till Sjuksköterska är Grundläggande behörighet + Matematik 2a/2b/2c, Naturkunskap 2, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2.
    På VO väljer man 500 poäng Programfördjupande kurser. Välj Matte 2a för Särskild behörighet samt Svenska/Svenska som andra språk 3 och Engelska 6 - för Grundläggande behörighet (summa poäng av de 3 kurser är 300 poäng).
    Välj Samhällskunskap 1a2 - inom Individuellt val. Samhällskunskap 1a1 läses obligatoriskt på VO. Summa av de två kurser 1a2 + 1a1 ger samma kunskaper & behörighet som en kurs Samhällskunskap 1b.

    Naturkunskap 2 kan ersättas av Vård- och omsorgsprogrammet med kurserna Naturkunskap 1a1, Hälsopedagogik, Medicin 1 och Etik och människans livsvillkor. Alla de kurserna är obligatoriska på Vård&Omsorgsprogrammet. Det gäller då att ha godkända betyg i alla dem & du behöver inte läsa Naturkunskap 2. Du får behörighet "i den kursen" pga ersättningsmöjlighet.
    Det är alltså fullt möjligt att bli behörig söka till Sjuksköterska på VO.

    Annars är det möjligt att läsa vilket som helst av de högskoleförberedande program och söka till Sjuksköterskeutbildning sen. Man måste bara se till att man lägger till de kurserna som krävs för behörighet, t.ex. på HU och ES måste man lägga till Matte 2b och Naturkunskap 2, eftersom de inte ingår som obligatoriska.

    VO passar bra om man har planer på att bli sjuksköterska. Du får praktiska kunskaper och färdigheter som är mycket värdefulla i yrket. Du har, dessutom, möjlighet att börja arbeta direkt efter gymnasiet och kanske t o m ta ett extra jobb /på helgerna och under lovet/ redan under gymnasiet - för att få ännu mer erfarenhet, göra nytta & tjäna egna pengar.
    Jag kan varmt rekommendera att du söker VO om du vill bli sjuksköterska i framtiden.
    Tips: säg på gymnasiet, innan du söker, vad dina planer är. Alla elever har rätt att få läsa kurser för Grundläggande behörighet, dvs Svenska/Svenska som andra språk 3 och Engelska 6. Men vad det gäller kurser för Särskild behörighet - så är inte skolan skyldig att erbjuda dem (beror på att det är väldigt många olika kurser som elever önskar att läsa, då de tänker söka olika utbildningar efter gymnasiet). Försäkra dig om att gymnasieskolor, dit du söker, kommer att erbjuda läsa just de kurser som du behöver.

    Gå på öppet hus, boka "skugga en elev" eller maila/ring till skolorna för att ställa frågan om du får läsa just de kurser som krävs för behörighet till Sjuksköterskeutbildningen.

    Bästa hälsningar & lycka till med ditt gymnasieval!
    Julia SYV

    Frågor och svar taggade med '#bii' (2 st.)

    • Zun

      Vad krävs för att söka med BII?

      Jag har tagit studenten och tror jag ska börja plugga nästa höst. Jag vill gärna bli civilingenjör men för att öka mina chanser vill jag även söka med BII och högskoleprovet. Vad krävs för att jag ska kunna söka med BII?...

      Milla : : Hej,den realistiska lösningen ser jag för dig genom Prövningar - eller i alla fall En prövning, t.ex prövning i matematik 1a. Trots att du i ditt examensbevis har "över godkänt"... Läs hela svaret
    • Erik

      BI och BII, blir jag antagen i båda även om kompletteringen går dålig?

      Hej! Har suttit och stressat på natten med ångest om jag ska komplettera för att garantera en plats i både BI och BII urvalsgrupper, men jag vet inte hur det funkar riktigt. Jag kommer in på den kurs jag vill med hästlängder från 2019 och neråt men inte 2020 men jag kvalar för gruppen BII med...

      Anna: : Hej Erik,om du skaffar dig ett högre betyg i någon av gymnasiala kurserna som räknas in (eller betyget i kursen som ger dig meritpoäng), alltså om du på... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga