Aron 24 år
  Hej, Jag vill läsa till löneadministratör, det finns ingen utbildning som går nära mig och det är långt kvar till nästa ansökningsperiod till iterums distansutbildningar.
  Jag funderar starkt på att investera pengar i att köpa Påhlsmans kurs paket i Certifierad löneadministratör med bokföring. https://www.phi.se/kurser/certifierad-loneadministrator-med-bokforing-online-1185645/
  Jag undrar ifall med din erfarenhet, vad du vet om sånna här utbildningar tycker du att det är värt det? Vill också bli klar så fort som möjligt komma in på arbetsmarknaden inom löneområdet då man själv väljer sin egna studietakt. För istället gå 1,5 år på yrkeshögskola.
  • Aron Tack för snabbt svar! Jag bor tyvärr i Halmstad så utbildningen ovan är inget alternativ för mig. Grejen är den att jag har kommit in på Yh lönekonsult fast med 1,5 timmes pendlings väg vilket jag känner två veckor in på utbildningen inte är något för mig. Utbildningen finns inte i Halmstad och har ingen möjlighet att flytta i nuläget. Tror du inte arbetsgivaren ser det som positivt att man betalat en utbildning själv? Kommer med samma kunskaper som en ny examinerad på YH. Eller avråder du helt från detta?
  • Julia

   Du kan fundera på att Vecko-pendla; kanske kan du hyra en sovplats under skolveckorna och så åker du hem på helgerna? ... ang. hur arbetsgivare ser på olika utbildningar är det otroligt svårt att veta... du kan givetvis argumentera i dina ansökningsbrev och på anställningsintervjuer att du Kom in på en yh-utbildning men ej kunde fortsätta pga du inte kunde flytta... Det är en merit att bli utvald, komma in på en yh, ja! Sedan kan arbetsgivare fråga varför du sökte en utbildning om du visste att du inte kan flytta och det är för långt att pendla /man kan får det till "dålig planering framåt.." om man vill/.

  1 Svar

  Julia SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Aron,

  den här yh - yrkeshogskolan-i-molnlycke/lönespecialist har, enligt våra uppgifter Restplatser, alltså kan fortfarande ta in.. så kika gärna på det alternativet.

  ang. den utbildning som du nämner i din fråga så är det extremt svårt (omöjligt) att säga hur olika arbetsgivare tänker. Utbetalning av löner är ett icke-reglerat område; arbetsgivare får anställa precis vem de vill. Det finns inga strikta regler kring vem som får jobba med löneutbetalningar. Och olika arbetsgivare kan tänka väldigt olika...

  Yrkeshögskoleutbildningar är godkända av Myndigheten för yrkeshögskolan (Myh). De tas fram i samråd med branscher och får starta endast om arbetsmarknaden för just den kompetensen bedöms vara mycket god. Det ingår också praktik i yh-utbildning. Får man yh-examen så har man en sort kvalitetsstämpel "på sig". Många yh-studernade får jobb på sina praktikplatser.

  Ang. läsa snabbare
  Om du jämför en 3 terminers yh-utbildning med andra utbildningar där du själv bestämmer din studietakt - ... ? hur många timmar i veckan kan du studera? heltidsstudier = 40 timmar i veckan, lika mycket som heltidsjobb. Ska man trycka 3 terminers heltidsstudier in i 2 terminer, bör man studera 60 timmar i veckan... Att lära sig mer på kortare tid är inte alltid möjligt.
  Mycket beror, så klart på din formåga och studieteknik.

  Ett tips om man tycker att studierna går för långsamt är att jobba vid sidan av studier eller att läsa ngt. annat samtidigt. T.ex kan man läsa ett nytt språk eller läsa mer matte - t.ex med hjälp av www.matteboken.se - du kan t.ex bedriva självstudier i matematik 4, 5 och matte specialisering.

  Jag vill inte avråda dig från att investera i en kurs. Men vi har ingen möjlighet att svara ang. hur stora chanser du kommer att ha att få jobb med avstamp i den utbildningen. Läs gärna info på utbildningens egen hemsida. Fråga också de utbildningsansvariga om de har statistik på vad deras f d studerande gör idag; hur många % som fick jobb pga den utb. de gick.

  Köper man en kurs, så får man läsa den. till en yh-utbildning söker du men du vet inte om du blir antagen eller inte. Det är konkurrens om platserna. Det finns för- och nackdelar. till yh väljer de utbildningsansvariga vem de tror är de mest lämpade att läsa och sedan få jobb... de kan ha rätt eller fel i det.
  Om du köper en kurs, så chansar du. Du tror på dig själv och din egen förmåga och det kan mycket väl löna sig. Men det finns inga garantier.

  • Aron

   Tack för snabbt svar!

  • Aron

   Tack för snabbt svar! Jag bor tyvärr i Halmstad så utbildningen ovan är inget alternativ för mig. Grejen är den att jag har kommit in på Yh lönekonsult fast med 1,5 timmes pendlings väg vilket jag känner två veckor in på utbildningen inte är något för mig. Utbildningen finns inte i Halmstad och har ingen möjlighet att flytta i nuläget. Tror du inte arbetsgivaren ser det som positivt att man betalat en utbildning själv? Kommer med samma kunskaper som en ny examinerad på YH.

  • Julia

   Det är ingen som kan förbjuda en arbetsgivare att anställa ngn med endast gymnasial utbildning som löneadmin. Yrken inom det område är icke-reglerade; inga strikta regler finns på vem som får jobba.
   Det synd att hoppa av utbildningen endast pga pendlingsavstånd. Se om du kan vecko-pendla. Praktik kan du säkert ha på hemorten. Prata med de utbildningsansvariga på din Yh, förklara din svårighet med att pendla; jag tror du kan säkert förhandla dig till att missa vissa dagar och läsa in dem på distans. Fråga om skolan kan hjälpa dig med övernattningsmöjlighet. Dina klasskamrater kanske kan erbjuda övernattning vissa dagar... som sagt, synd att överge utbildning pga det är för långt att pendla. Att hyra en husbil? eller låna en av någon du känner? och övernatta i den vissa dagar och köra hem till helgen? Tänk på alla de olika alternativen. Plugga under resan (läsa på tåget eller bussen)? du skriver 1,5 timme - är det enkel väg? Då är det "normal pendlingsavstånd". Om man är arbetslös, säger AF att man kan ej vägra ta jobbet om det tar 1,5 timme enkel väg och t o m 1 timme 45 min enkel väg är inte "får långt" för AF.

  • Julia Men, å andra sidan, om du kan köpa en kurs som du tror är lika bra som en yh-utbildning och läsa den helt på distans, så kan det mycket väl vara det bästa alternativet just för dig.
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • Elev x 17 år

   Två flugor i en smäll?

   Om jag studerar till apotekare kan jag då läsa en kompletterande pedagogisk utbildning för att sedan arbeta som gymnasielärare i kemi? Jag tänkte om jag i framtiden skulle "tröttna" på att arbeta som apotekare att jag då "smidigt"...

   Julia SYV: Hejsan,är det lärarbrist, kan man få jobba som lärare även utan legitimation och utan lärarexamen, tyvärr... Bra att du vill bli Behörig lärare.Som reglerna för behörighet till... Läs hela svaret
  • Martin 21 år

   Kan jag utbilda mig till neurokirurg, isåfall hur?

   Hej! Under gymnasiet studerade jag på det Estetiska programmet med inriktning musik men jag har nu blivit intresserad av studera till läkare specialiserad inom neurokirurgi. Vid tiden som jag skriver detta är jag 21 år och undrar om det finns någon möjlighet...

   Julia SYV: Hej Martin, Neurokikurger är en sort Specialistläkare som i grunden är - Läkare. Du måste därför skaffa dig läkarexamen, till att börja med och för det... Läs hela svaret
  • Anders 22 år

   Yrkesprogram på Komvux?

   Hej, Kan man läs 100 poängs kurserna i historia, naturkunskap, religionskunskap samt samhällskunskap i en yrkesförberedande gymnasieexamen?

   Julia SYV: Hej Anders, på den frågan blir det Olika svar, beroende på om det är examen från gymnasieskola ELLER från komvux.Jag ser att du är 22 år och jag tror därför att din fråga... Läs hela svaret
  • Anders 22 år

   Yrkesexamen på Komvux?

   Hej, Kan Svenska 2 eller Svenska 3 ingå i en yrkesförberedande gymnasieexamen?

   Julia SYV: Ja, både svenska 2 och svenska 3 får ingå i yrkesförberedande gymnasieexamen.Och också engelska 6 också får ingå; detta pga alla har rätt att i sina examensbevis ha kurser för grundläggande behörighet till högskola.
  • Anders 22 år

   Gymnasieexamen på komvux?

   Hej, Jag har läst 1300 poäng som får ingå i fordonsprogrammet, samt de 500 som måste ingå i en yrkesexamen, vad mer behöver jag göra för att få en gymnasieexamen ifrån Komvux?

   Julia SYV: Hej Anders,totalt behöver man 2400 betygsatta poäng för examen från komvux. om du idag har 1800, behöver du läsa ännu 600 poäng; Du måste ha Godkänt betyg i examensarbete. De 100p. i GA... Läs hela svaret
  • Pary 20 år

   Kan man plugga biologi 1 på basår fast man saknar biologi grund?

   Jag saknar betyg på biologi-grund men tänker att söka till basår på vår och läsa bilogi 1. Kan jag läsa bilogi 1 även om jag saknar betyg på biologi grund från grundskolan?

   Julia SYV: Hej Pary,VAR: på komvux eller på högskolan/universitetet - eller på en folkhögskola, kanske, som du vill söka till basår?Basår finns inom olika skolformer och det kan vara olika antagningsvillkor - inom de olika formerna.
  • Anton 16 år

   Biologi 2 på teknikprogrammet?

   Jag skulle vilja plugga på SLU efter gymnasiet, utbilda mig till jägmästare. Finns det något sätt man kan läsa biologi 1 & 2 på? Jag har kollat runt lite, men jag hittar inget svar?

   Milla SYV: Biologi 1&2 får på teknikprogrammet läsas som programfördjupning, vilket du kan se i Programplanen för TE
  • Vendela 21 år

   Hur påverkas meritpoäng av prövning & hur räknas poäng för extra kurs?

   Hej! Jag undrar om man får behålla sina meritpoäng om man gör en prövning i ett meritämne (t ex moderna språk eller engelska 7) som man läst och fått godkänt i på gymnasiet? Räknas dessa meritpoäng som man tidigare...

   Milla SYV: För att ge rätt svar måste man veta om du har Examensbevis och vilka kurser krävs för Särskild behörighet till den högskoleutb som du vill... Läs hela svaret
  • Niklas 29 år

   Meritpoäng??????????

   Hej, Jag har precis gjort en prövning i moderna språk steg 5 - franska. Har sedan tidigare ett slutbetyg. Jag undrar hur mycket meritpoäng jag får för kursen? 0,5 eller 1,5? Har sedan tidigare INTE läst något språk och kommer söka till en...

   Milla SYV: Även om du inte hade sedan innan några meritpoäng för moderna språk, så är det inte omöjligt att ha Max i merit sedan innan och 2,5 är Max meritpoäng.Se... Läs hela svaret
  • SYV 38 år

   Framtid som brandman?

   Hej SYV Om ni vill hjälpa mig tänka utanför boxen här vore jag tacksam. En elev tänker sig att hen vill jobba på en brandstation för att hjälpa folk. Har ni exempel på hur eleven utifrån detta intresset kan skapa sig en framtid inom ett...

   Milla SYV: Hej! Utbildning som krävs för att i Sverige kunna arbeta som brandman är en eftergymnasial utbildning i skydd mot olyckor som är på två år och leder till examen i säkerhets- och... Läs hela svaret
  • Joel 28 år

   Vad krävs för att komma in på apotekarprogrammet?

   Hej, Jag gick estetisk linje med inriktning musik på gymnasiet och tog studenten 2010. Sedan dess har jag gjort lite olika saker men främst jobbat inom livsmedelsindustrin i ca 5 år efter en yrkeshögskoleutbildning på 3 terminer. Nu har jag börjat fundera...

   Milla SYV: Det första du behöver tänka på är att bli Behörig till apotekarprogrammet och för det behöver du ha godkända betyg i fysik 2, kemi 2, biologi 2 och matematik 4.... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga