Jacob

    Hej! Jag var utexad 2017 från KTH som högskoleingenjör inom maskinteknik. Men efter examen jobbade bara i 6 månader som servicetekniker och nu söker jag jobb sen 8 månader. Jag har det svårt att få jobb och därför tänkte jag plugga vidare. Antigen till magisterprogram inom maskinteknik eller en annan utbildning som teknikinformatör. Jag är litte förvirrad och vet ej vilken av dem skulle ge mig en bättre jobbchans. Jag uppskattar era svar! Mvh Jacob

    1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej Jacob;
    det finns inga hinder för dig att söka alla möjliga olika utbildningar samtidigt.
    Om det skulle vara så att du kommer in på flera utbildningar, så kanske du till och med kan gå två utbildningar samtidigt eller så väljer du vilket utb du vill gå och lämnar Återbud (tackar Nej) till en annan utbildning.
    OBS! antagning till högskole- och yrkeshögskoleutb sker oberoende av varandra; inom yrkeshögskola får man söka väldigt många olika utbildningar, alla "i första hand" (du behöver inte prioritera).
    Kika gärna på ec-utbildning/teknikinformator-ecutbildning-vaxjo och en distans-utbildning: hermods-yrkeshogskola/teknikinformatoer

    ang. chanser att få jobb
    yrkeshögskoleutbildningar ligger väldigt "bra till". Detta pga flera olika orsaker; bl.a för att en yh-utb får starta endast om arbetsmarknaden inom just det specifika området bedöms som mycket god.
    Högskoleutbildningar startar, oavsett arbetsmarknadens behov. Så, därför kan man mycket väl vara arbetslös efter en högskoleutbildning (och detta gäller även utbildningar på avancerad nivå, magister och masterprogram).
    Det är inte alls sällan som folk efter masterprogrammet söker studera på yrkeshögskola.

    • : Tack för svaret. Men poängen är om ett magisterprogram underlättar chansen till nya jobb eller har inte det med detta att göra! Jag har det svårt för mig att fixa ett jobb i dagsläge.
    • Julia : Det är upp till varje arbetsgivare... det finns ju inga regler om att man med magisterprogram har "företräde". Ibland är andra saker avgörande, som t.ex om man har körkort eller kan ngt. specifikt språk (ex. om företaget samarbetar med utlandet och då prioriterar att anställa ngn som kan just det specifika språket)... .
    • Julia : Vi rekommenderar - om man just är ute efter att snarast få jobb - att välja i första hand söka till yrkeshögskola. YH visar extremt bra resultat vad gäller att "ge jobb", mycket högre än högskoleutbildningar.
    • : Tack så jätte mycket för svaret!! Jag uppskattar verkligen det!
    • Anna : vi på Fråga syv är glada om våra svar blir till hjälp!
    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'svenska kurser' (2 st.)

    • Daniel

      Vad är den svenska motsvarigheten av A-level kemi/matte och Calculus?

      Jag har kollat runt i olika kemiutbildningar på högskolenivå och har sett att det skrivs mycket kring A-level matte/kemi osv då kemi tydligen är en svår kurs, men vilka svenska kurser motsvarar detta? Jag är inte direkt säker på heller om det är något man läser i gymnasiet. Betyder A-level att...

      Peter: : Hej Daniel, A Level  betyder "Advanced Level" och är ett Brittiskt system som ej används i Sverige. A-level is a subject-based qualification conferred as part of the... Läs hela svaret
    • Anna

      Vad motsvarar de olika IB ämnena i det svenska skolsystemet?

      Hej! Har lite svårt att bestämma vilka IB ämnen som jag bör välja. Vad motsvarar de olika IB ämnena (inklusive HL /SL nivåer) i det svenska skolsystemet? Ämnen jag undrar om: Engelska SL / HL Swedish SL / HL Math SL/ HL Biology SL?

      Liselotte: : Hej Anna, Engelska SL/HL motsvarar Engelska 7 men om det är Eng SL man läste då måste även Engelska vara undervisningsspråk på IB (det finns IB skolor som har andra undervisningsspråk, t.ex spanska).  

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga