Gabriel
    Måste man ta matte 3b kursen i Ekonomi eller finns det någon chans att man kan ta bort den för extrema svårigheter i matematik? Eller om kan skulle kunna få extra hjälp/lättare frågor på nått sätt? Vill verkligen välja ekonomi på Thoren Business school i Stockholm men är väldigt nervös om jag kan klara Matte 3b..

    Just nu har jag bara E i matte tror jag, medans jag ligger på a och b för det mesta i alla andra ämnen vilket för mig frustrerad. Jag har ingen motivation i matte just ni eftersom jag tycker det är fruktansvärt tråkigt och svårt. Behöver nästan ha en privatlärare för att ha tid och förstå vad som händer i matten. Förra året hjälpe min matte-lärare mig att få högre betyg (A och B) men nu så verkar han inte bry sig utan istället bara förklara snabbt och går iväg och antar att jag förstår. Har försökt att prata med honom men det är svårt för han verkar tro att alla är lika bra på matte som han.

    Men tror du att jag kan få den hjälp jag behöver för att få de betyg jag strävar efter? Kommer det vara svårt för mig med matten, kommer jag behöva jobba mycket för att få matten att fungera?

    1 Svar

    Lena SYV på GymnasieGuiden
    Hejsan, jag förstår att du oroar dig över matten - och väljer du Ekonomi med ekonomiinriktning så läser du upp till Matte 3b. Väljer du istället Ekonomi med juridik så läser du "bara" upp till Matte 2b. Men planerar du att läsa mer avancerad ekonomi på högskolan efter gymnasiet så kräver dessa utbildningar nästan alltid Matte 3c. Så du får fundera på hur du vill prioritera under din gymnasietid.

    Om du tycker matten är för svår nu men hemskt gärna vill läsa Ekonomiprogrammet så kanske du ska nöja dig med att läsa juridikinriktningen. Du kan alltid läsa till mer matte efter gymnasiet inom vuxenutbildningen om du kanske räknar med att känna dig mer mogen för mer matte då. Du kan där välja att enbart koncentrera dig på matten och då kanske det blir lättare för dig när du inte har en massa andra ämnen som du ska klara parallellt.

    Matte handlar väldigt mycket om att traggla och göra det till en vanesak att jobba med matteuppgifter . Men tycker man det är tråkigt då kan det bli svårt.

    Det finns ofta mattestöd på gymnasiet - men det kan vara en viktig fråga att ta reda på om det finns på de skolor som du är intresserad av. /Lena, Syv

    Frågor och svar taggade med 'betygsystem' (4 st.)

    • Aalse

      Hur många F får man ha?

      Hej. Jag läser 4 kurser på komvux, varav 2 är 50 poängare och 2 är 100 poängare, men i mitt slutbetyg som finns på antagning.se så har jag 2100 godkända poäng, och idrotten är kvar. Kan jag räkna med att det endast behövs 150 poäng till för att få en gymnasieexamen eller behöver jag räkna med...

      Milla : : Hej Ales!jag har svårt att förstå din situation. Du skriver "i mitt slutbetyg som finns på antagning.se"... Se om dokumentet heter STUDIEBEVIS. Om du på gymnasiet fick ett Studiebevis och nu... Läs hela svaret
    • Therese

      Hur omvandlar jag slutbetyg från IG-MVG perioden till det nya?

      Hej! Jag läste i gymnasiet med IG-MVG systemet till 2012 och läste sen upp några betyg på komvux med F-A systemet. Det har kommit till min uppmärksamhet att jag måste omvandla mina gymnasiebetyg till det nya på något sätt, vart vänder jag mig för att få detta gjort?

      Anna: : Hej Therese, det är till komvux i din kommun, dvs den kommunen där du är skriven/folkbokförd, som du vänder dig. Många komvux har drop-in tider när man kan... Läs hela svaret
    • Jahoma

      Hur stor är kvotgruppen BLEX?

      Hej! Jag undrar hur stor Blexgruppen är, har läst att Gy-11 är med i både Blex och BI men har inte riktigt förstått hur stor Blexgruppen är och hur detta kommer missgynna de som har det gamla betygsystemet. Finns det en viss procent eller hur står det till?

      Lena: : Hejsan, för de elever som går i den nya gymnasieskolan kan det bli svårare att nå det högsta betyget (A) i en kurs, än för sökande med äldre betyg. Beslutet om en ny urvalsgrupp gör det möjligt för sökande med gymnasieexamen att... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga