Rita
    Hejsan! Jag undrar om matte 4 på gymnasiet är ett måste om man vill söka vidare till juristlinjen efteråt? Vilka ämnen är de man främst ska välja på individuellt val?

    1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV
    Hej Rita,
    behörighet till Jurist är Grundläggande behörighet + Samhällskunskap 1b och Historia 1b.
    Matematik ingår inte i Särskild behörighet till utbildning "Juristprogrammet" på högskola/Universitet.

    Du skriver tyvärr inte vilket program du går på gymnasiet nu. Det skulle vara bra att veta för mig för att ge dig det bästa möjliga svar.
    I fall du går ett yrkesförberedande program, måste du lägga till kurser för Grundläggande behörighet och upptar dina 200 p. Individuellt val med de kurserna.
    Om du går ett högskoleförberedande program, så - beroende på VILKET program du går - skulle jag dig olika råd.
    Det är nämligen så här: det är hård konkurrens för att komma in på Juristprogrammet på högskola/Universitet och kurser för Meritpoäng /som inte är ett måste/ - är bra att läsa för de höjer konkurrensvärde i dina gymnasiebetyg ganska mycket. Om du på ditt program kan läsa de kurserna inom Programfördjupningen, kan du i så fall välja (om din skola kan erbjuda läsa dem) - "juridiska kurser" som t.ex. Affärsjuridik, Privatjuridik och/eller Rätten och samhället.
    Varken sig "juridiska kurser" eller kurser för Meritpoäng påverkar din behörighet till Juristutbildningen men de är "bra att ha" - på olika sätt.
    Om du återkommen med svar: vilket program och inriktning du går - kan jag ge dig ett mer konkret svar & råd.

    Mvh
    Milla SYV
    Studie- och yrkesvägledare

    Frågor och svar taggade med 'lära sig språk' (3 st.)

    • Kurt

      Adopterad och modersmål?

      Hej! Jag läste någonstans att man kan läsa modersmål om man är adopterad och att det inte behövdes prata hemma. Jag var adopterad från Ukraina när jag var cirka ett år, det är väl utanför ramen för modersmål? Och ifall kommunen jag går gymnasiet i inte erbjuder ukrainska men istället ryska,...

      Peter: : Hej Henrik, kravet på att man "pratar språket hemma" finns för att undervisningen bygger på det. Man får "teoretiskt stöd" för sina praktiska kunskaper och färdigheter som man har om man... Läs hela svaret
    • Vera

      Barn och fritid?

      Hej jag vill bli förskollärare eller lärare och tänker att barn och fritid verkar som en bra grund/program att läsa då. Men har sen mellanstadiet velat jobba utomlands som lärare eller förskollärare och vill då läsa spanska, minst steg 1 och 2. Hur ska jag tänka då?

      Anna: : Hej Vera! Ja, Barn och fritidsprogrammet är en bra grund - om man sedan vill arbeta med barn, som lärare eller förskollärare. Dock är det så att lärare och förskollärare är i Sverige -... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga