Rita
    Hejsan! Jag undrar om matte 4 på gymnasiet är ett måste om man vill söka vidare till juristlinjen efteråt? Vilka ämnen är de man främst ska välja på individuellt val?

    1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV
    Hej Rita,
    behörighet till Jurist är Grundläggande behörighet + Samhällskunskap 1b och Historia 1b.
    Matematik ingår inte i Särskild behörighet till utbildning "Juristprogrammet" på högskola/Universitet.

    Du skriver tyvärr inte vilket program du går på gymnasiet nu. Det skulle vara bra att veta för mig för att ge dig det bästa möjliga svar.
    I fall du går ett yrkesförberedande program, måste du lägga till kurser för Grundläggande behörighet och upptar dina 200 p. Individuellt val med de kurserna.
    Om du går ett högskoleförberedande program, så - beroende på VILKET program du går - skulle jag dig olika råd.
    Det är nämligen så här: det är hård konkurrens för att komma in på Juristprogrammet på högskola/Universitet och kurser för Meritpoäng /som inte är ett måste/ - är bra att läsa för de höjer konkurrensvärde i dina gymnasiebetyg ganska mycket. Om du på ditt program kan läsa de kurserna inom Programfördjupningen, kan du i så fall välja (om din skola kan erbjuda läsa dem) - "juridiska kurser" som t.ex. Affärsjuridik, Privatjuridik och/eller Rätten och samhället.
    Varken sig "juridiska kurser" eller kurser för Meritpoäng påverkar din behörighet till Juristutbildningen men de är "bra att ha" - på olika sätt.
    Om du återkommen med svar: vilket program och inriktning du går - kan jag ge dig ett mer konkret svar & råd.

    Mvh
    Milla SYV
    Studie- och yrkesvägledare

    Frågor och svar taggade med 'pendlingsavstånd' (2 st.)

    • Felicia

      Hur ska jag göra?

      Hej, jag står mellan 3 skolor i två olika städer inom gymnsievalet och jag vet inte vilken jag ska välja. Jag har pratat med alla skolor och har gått på ett öppet hus på en av skolorna (den enda friskolan). Jag vill gå BF för att jag...

      Julia: : Hej Felicia, tänk på pendlingsavstånd till skolan.Vår erfarenhet är att man orkar inte i 3 år pendla långt. Även om man trivs med skolan, börjar man efter ett par månader känna... Läs hela svaret
    • Oeneuwne

      Kan man göra prövning i filosofi och kriminologi?

      Som frågan lyder: Kan man göra prövning i filosofi och kriminologi? En annan fråga: Om kommunen man är inskriven inte ger den möjligheten, kan man då göra prövning i en kommun man inte tillhör?

      Liselotte: : Hej, prövningar får man göra överallt där den kursen som du vill pröva i erbjuds att läsa, dvs där undervisningen bedrivs i den kursen. Det behöver inte vara i... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga