1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV

    Hej Lovisa,
    med "behörighetsgivande" i det sammanhanget menas "särskild behörighet" till en svensk utbildning på högskola eller universitet. 
    Exempel:
    en elev har i sitt examensbevis från gymnasiet godkända betyg i matematik 2 och 3 (t.ex matematik 2b och 3b). Hen söker med det examensbeviset flera olika alternativ till svenska högskoleutbildningar:
    1. i första hand söker hen till juristprogrammet
    2. i andra hand - till socionomprogrammet
    och
    3. i tredje hand - till fastighetsmäklarprogrammet.
    Juristprogrammet kräver ej något särskilt matte; särskild behörighet till juristprogrammet inkluderar samhällskunskap 1b och historia 1b, alltså ej matte. Och därför får sökande som har godkända betyg i matematik 2 och 3 meritpoängen (extrapoängen) för godkända betyg i de kurserna: +0.5 per kurs, alltså totalt + 1.0 för matte 2 och 3.

    Socionomprogrammet - här krävs det godkänt betyg i matematik 2. Vid ansökan till socionomprogrammet får man därför inte merit/extrapoäng för matematik 2, för att det är ett krav att ha det betyget. Den sökande får då merit/extrapoäng endast för matte 3, alltså endast + 0.5 meritpoäng för matematik.

    Fastighetsmäklarprogrammet kräver matte 3. Därför får inte den sökande några merit-extrapoäng för varken sig matte 2 eller 3. Vid ansökan till den utbildningen kan man få meritpoängen för matematik 4 och 5 och/eller för matematik specialisering. Det är godkända betyg i Högre/Överliggande kurser man ska ha, jämfört med det som utbildningen man söker till, kräver - för att få meritpoängen.
    Kursen engelska 7 krävs (i alla fall enligt vad jag känner till) inte inför någon svensk högskole/universitetsutbildning och därför ger godkänt betyg i den kursen alltid 1.0 meritpoäng (förutsatt att man ej redan har max, som är 2.5).
    Vad gäller moderna språk, så finns det några få utbildningar som kräver moderna språk 3 (t.ex utbildningar till Språklärare och de Internationella programmen, t.ex Ekonomi med internationell profil... typ... de utbildningarna är inte många men om man söker till en sådan utbildning då är godkänt betyg i moderna språk 3 ett måste, och då ger inte den kursen merit/extrapoäng); alltså, till de flesta svenska högskoleutbildningar ger moderna språk 3 och 4 sammanlagt 1.5 meritpoäng som är max inom ämnet moderna språk.
    Max inom ämnet matematik är också 1.5.
    Teoretiskt sett, så skulle man då kunnat uppnå 1.5 + 1.5 + 1.0 fyra meritpoäng, men max är 2.5. Ingen kan få fler än maximalt antal (max). 
    ***
    Antagning.se räknar fram meritvärde separat till varje alternativ som finns i ansökan till högskola-universitet. En och samma sökande kan i sin ansökan ha alternativen som kräver olika särskild behörighet och därför kan hen få Olika Meritvärden (vid samma tidpunkt), där hen med de Olika meritvärdena konkurrerar till olika alternativ i sin högskole-universitetsansökan.
     

    Studie- och yrkesvägledare
    • SYV : Tusen tack!
    • Milla : OBS! alla "Blåa ord" i våra svar är klickbara länkar, så klicka gärna in på "blå text"! :)

    Frågor och svar taggade med 'pedagog' (4 st.)

    • Linn

      har dessa yrken skyddade titlar?

      Har någon av dessa skyddad titel? Eller kan dom finnas som diplomerade utbildningar? Ungdomspedagog? Beteendepedagog? Socialpedagog? Integrationspedagog? Fältassistent?

      Julia: : Hej Linn,enligt vad jag vet så har ingen av de yrken du nämner en skyddad titel. Diverse olika utbildningar kan leda till möjlighet att jobba inom de yrken. Arbetsgivare bestämmer vem som får... Läs hela svaret
    • Parman

      Förskollärare till musiklärare för F-3?

      Hej. Jag har två frågor om ifall det finns en kort väg till att bli behörig musiklärare för de yngre barnen alltså F-3. Jag är nämligen snart färdigutbildad förskollärare med behörighet att arbeta i förskoleklass och jag har bestämt mig att det är förskoleklassen jag vill arbeta på efter min...

      Julia: : Hej Parman, du ställer en svår (för oss att besvara) fråga. Du söker "undantagslösning", kort väg till att bli behörig musiklärare (för yngre barnen) och... Läs hela svaret
    • Sergi

      Kan Man Jobba som Musiklärare efter Gymnasiet ?

      Hej jag har kollat up många olika jobb och etc.. Men fortfarande tycker jag att jag skulle vilja blir Musiklärare Så jag tänkte så har : Efter Grundskola jag går till gymnasiet > Estetiska Programmet > Inriktning Musik Men efter det är jag då redo för att för exempel jobba som musik...

      Anna: : Hej Sergi, om hur antagningsprovet är utformat på KungIiga MusikhögskoIan, Iäs på skoIans egen hemsida>> och frågor om utbiIdning på den skoIan, inkIusive... Läs hela svaret
    • Birgitta

      Hur blir jag specialpedagog utan behörighet?

      Jag vill läsa till specialpedagog! Har ingen behörighet till gymnasiet, har betyg i engelska från vuxengymnasium samt en yrkesutbildning från Stockholmsstad till vårdbiträde/1989 skolan har tappat bort betyg tyvärr. Hur ska jag bete mig för att kunna få plugga? Gärna distans eftersom jag arbetar!

      Julia: : Hej Birgitta! Bra att du vill plugga! Dock kan det bli lite knepigt att hitta en utbildning till vilken du är behörig. Ang. betyget som du tappade bort, så borde det gå att få en... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga