David
    Hej!

    Jag kom in på ett tekniskt basår i Lund och vill således söka mig till teknik/natur-orienterade utbildningar efteråt. Mitt meritvärde från gymnasiet är högt då jag har gjort bra ifrån mig på samhällsvetarkurserna. Även om jag tycker att fysik/kemi/biologi verkar hur roligt som helst är jag tveksam till att resultaten kommer vara likvärdiga med de jag hade på gymnasiet. Kommer dessa betygen läggas ihop med mina gymnasiebetyg och på så sätt skapa ett genomsnittsmerit från alla kurser jag läst (gymnasie och basår)? Har planer att efteråt eventuellt söka mig till ett ingenjörsprogram, vilka betyg kommer jag att söka in med? Vill såklart nyttja mina betyg från gymnasiet men är jätteosäker på hur det kommer att sluta efter basåret.

    Tack på förhand!

    1 Svar

    Melina SYV på Framtidsskolan

    Hej David!
    Om du inte tidigare läst kurserna t.ex fysik/kemi och biologi så krävs det att du läser ett basår eller kompletterar på komvux för att vara behörig till tekniska utbildningar, t.ex. ingenjör.

    Här kan du läsa mer om basår. Här kan du läsa om skillnaden från att läsa kurserna på komvux.

     

    Kurser som man läser på Komvux får man "vanliga" gymnasiebetyg för och i fall de kurser krävs för behörighet eller om de ger Meritpoäng, räknas dem också in i ditt jämförelsetal.
    Däremot kan inte betyg i kurserna lästa på basår eller bastermin på högskolan påverka ditt jämförelsetal. De påverkar inte heller meritvärde av gymnasiala betyg, eftersom man ej kan fåmeritpoäng för betyg i de kurserna.

    Kurser på högskola/universitet betygsätts oftast med enbart G (godkänt betyg) eller IG (icke-godkänt). Vissa högskolekurser går upp till VG (väl godkänt). Men oavsett om man får G eller VG på en kurs läst på högskola, kan inte det betyget påverka ditt jämförelsetal (som räknas ut på gymnasiala betyg). Godkända betyg i kurser lästa på basåret på högskola ger behörighet till vissa andra högskoleutbildningar men ej kan påverka ditt jämförelsetal.

    ** Så här svarade en handläggare på Antagning.se: "Kurser från basår eller bastermin på universitet ger endast behörighet motsvarande till exempel naturvetenskapliga ämnen på gymnasiet. De påverkar inte betygssnittet och ger inte heller meritpoäng".

    Hälsningar
    Melina, SYV

    Frågor och svar taggade med 'hösten2024' (2 st.)

    • Shey

      Ansöka till senare del av program genom fristående kurser?

      Hej! Jag går igenom mina alternativ för tillfället. Eftersom jag arbetar heltid, överväger jag att börja studera inför hösten 2024 eller våren 2025. Jag har märkt att det finns möjligheter att ansöka till senare delen av ett program där konkurrensen inte är lika intensiv. Hur många...

      Milla : : Hej! På heltid läser man 30 högskolepoäng per termin. Det är säkrare att försöka komma in i programmet från början (det är inte säkert att ansökan till senare del av programmet kommer att öppna längre fram).
    • Tstar

      Urvalsgrupp I & II?

      Hej! Jag läste ekonomiprogrammet i gymnasiet. Jag gick ut med utökat program (2700). Nu går jag tekniskt basår på KTH. Jag skulle vilja ha så goda chanser att komma in till hösten som möjligt & undrar därav hur det funkar med dessa...

      Milla : : Hej,du kan inte prövas i BI, oavsett om du höjer - genom prövningar eller på andra sätt - ditt meritvärde från gymnasiet. Förklaring: på de betygen som finns i ditt examensbevis från... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga