Lena 20 år
  Jag är en tjej som nu går i åttan och jättegärna skulle vilja åka på ett utbytesår till Japan och då sker ju utresa i mars eftersom att det är i mars/april som det japanska skolåret börjar. Jag är kluven, jag vet inte vad som är jobbigast:
  1. Att antingen missa första året på gymnasiet och då komma in i en helt ny klass sen (enklare) men missa en del av sista terminen i nian (väldigt allvarligt väl?)
  2. Att gå klart nian och första året på gymnasiumet, sen åka i tvåan, komma in i en klass som känt varandra sen ettan i tvåan och gå klart med dom.
  Vad händer om jag åker i mars? Missar jag slutbetyget? Vad för betyg ska jag då söka till gymnasiet på? Jag måste väl inte gå om nian? Och så vidare, alla dessa frågor samt för- och nackdelar med dom olika alternativen skulle jag jättegärna få hjälp med för SYV-en på min skola är alldeles för upptagen och aldrig ledig.

  1 Svar

  Lena SYV SYV på GymnasieGuiden
  Hejsan, vad synd att din Syv är så upptagen att du inte får lufta dina funderingar som är jätteviktiga! Det låter ju jättekul och ta chansen att komma iväg till Japan men samtidigt viktigt att planera när du åker - helt klart! Det vanligaste är ju att man åker något utav åren på gymnasiet - då är du ändå inne på gymnasiet och få oftast en reserverad plats när du är tillbaka och det kan ju kännas tryggt.

  Lite trixigt är det ju att du måste åka i mars - och vare sig du åker i nian eller på gymnasiet så blir det ju svårt att avsluta just det året med risk att du på gymnasiet inte kan avsluta vissa viktiga kurser.

  Har du möjlighet att läsa på distans sista månaderna i nian på grundskola så du får ditt slutbetyg - är det något ni kan diskutera? För utan slutbetyg kan du inte söka till gymnasiet - då måste du återvända och gå klart nian - det kanske också kan vara en möjlighet.

  Jag hoppas det löser sig! /Lena, Syv

  Frågor och svar taggade med 'svara på antagningsbeskedet' (3 st.)

  • Henrik 20 år

   Vad innebär IMVVO?

   Hej! Min syster har blivit antagen till ett introduktionsprogram (IMVVO) på Vipeholmsskolan i Lund. Hon har svår dyslexi och har stora svårigheter i skolan. Eftersom hon fick F i engelska och har stora kunskapsluckor så skulle hon gå på...

   Anna SYV: Hej Henrik, det måste vara den här skolan - gymnasieskolan-vipan som din syster är antagen till. Du nämner Komvux. Är din syster 20 år eller fyller 20 år snart? För annars så är hon... Läs hela svaret
  • Zakarya 16 år

   Svarsblanketten?

   Hej Jag har för ett litet tag sedan svarat på mitt slutliga gymnasieval och har bestämt mig för det gymnasiet jag ska gå. Jag undrar vad det menad svarsblanketten är behandlad och om man behöver göra något med den tillexempel som att skriva ut...

   Julia SYV: Hej Zakarya,Olika gymnasieantagningskanslierna i olika delar av Sverige jobbar på lite olika sätt; därför går det inte att ge ett generellt svar - du bör i första hand läsa info på Hemsidan... Läs hela svaret
  • Filippa 17 år

   Jag var sen med att svara på mitt besked, har jag fortfarande platsen?

   Hej! Min kompis ska söka i år och han glömde att svara på sitt besked. Han kom in på sitt förstahands val och har tillräckligt med poäng. Han såg mejlet tio dagar efter att man senast skulle ha svarat. Har han fortfarande sin plats kvar? Om inte, vad händer då?

   Anna SYV: Hej Filippa, jag hoppas din kompis har sin plats kvar. Men de som kan ge ett definitivt svar på den frågan är personal på kompisens ANTAGNINGSKANSLI. Mitt råd... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga