1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej Klara,

    se gärna gymnasieguiden.se/gymnasieprogram/HU/programplan/Programplan_HU.pdf och du ser att Moderna språk är Obligatoriska på HU.

    finns under Programgemensamma ämnen och det betyder att två kurser Moderna språk måste finnas med betyg (F betyg kan man ha, dock) - i examensbeviset från HU.
    Engelska är inte i Sverige ett "modernt språk". Man kan läsa Modersmål i stället för moderna språk, om eleven har ett annat modersmål än svenska.

    Läser man inriktning Språk på HU måste man ha betyg i Latin 1 och i minst ännu 300 p. språk (detta, utöver de 200 p. Moderna språk, som är obligatoriska på HU´s båda inriktningar).

    Om vilka språk i Sverige kallas för "moderna" spårk, var god se https://www.fragasyv.se/info/sprakkurser-moderna-sprak-modersmal-och-oevriga-sprak

    Engelska och Svenska är inte "moderna språk", inte när man pratar om Studieplanering i Sverige, i alla fall.

    Om du på grundskolan läste tyska kan du på gymnasiet läsa Tyska 3 och 4 (kurser som - vid godkänt betyg eller högre betyg - ger Meritpoäng för moderna språk). Du kan också läsa Franska 1 eller Spanska 1, nybörjarkurser och sedan på nivå 2 i samma språk eller på nivå 1 i ännu ett annat språk. Det händer att gymnasieskolorna även kan erbjuda "udda"/ovanliga språk som t.ex Japanska, Kinesiska, Italienska eller Danska eller ännu ett annat språk (det är olika från en skola till en annan - men om man ej läste det språket innan, börjar man med Moderna språk1, nybörjarkurs).

    Frågor och svar taggade med '#yrke' (2 st.)

    • Jossan

      Kan jag bli flygledare?

      Hej! Jag kommer snart att utreda mig för ADHD och undrar om jag kan bli flygledare efter att jag (troligen) fått diagnosen.

      Anna: : Hej Josefin!Det vi vet om yrket Flygledare berättar vi på framtid.se/yrke/flygledareVad gäller diagnoser, så kan det handla om grad, omfattning och medicinsk prognos. Det finns förhoppningsvis medicinering... Läs hela svaret
    • Alice

      Vilken utbildning krävs?

      Hej! Jag skulle vilja jobba med kriminellas beteende och brott och liknande men vet inte riktigt vilken utbildning som krävs. Jag vill dock inte jobba med utredningen av brott som t.ex. en kriminolog gör, utan mer åt det psykologiska hållet. Jag har hört talas om begreppet...

      Anna: : Hej Alice, kika gärna på yrke/psykolog >>. Exempel på specialiseringar som en psykolog kan ha är bIand annat: relationspsykolog, parpsykolog, skoIpsykolog, stresspsykoIog, sportpsykolog... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga