Sara

    Hej! Mitt namn är Sara Atle och jag går just nu tredje året på samhällsprogrammet inriktning samhällsvetenskap. Jag planerar att söka plats på universitetet HT/21, men är kluven i mitt val. Mitt drömyrke har under alla år varit att utbilda mig till arkeolog alternativt lärare. Min fråga gäller om det är möjligt att plugga till en lärarlegitimation med behörighet till gymnasieskolan efter att jag fullgjort min arkeologexamen (kandidatprogram 3 år + master 2 år) utan att behöva läsa 5 år på ämneslärarprogrammet? Jag planerar i detta fall att bli lärare i historia, religion, samhällskunskap.

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Sara,
    när det är lärarbrist kan man få jobb som lärare även utan lärarexamen, men får att bli "behörig lärare" behöver man få ut lärarlegitimation och för det ha i grunden Lärarexamen. Gymnasielärare är i Sverige behöriga (oftast) i 2 ämnen och för att uppnå den behörigheten läser minst 5 år på lärarhögskolan, kan krävas 5.5 års studier och om man vill bli lärare i 3 ämnen på gymnasiet, så är det nog minst  6 år som man får läsa på heltid.
    Det finns dock andra vägar till lärarbehörighet: via KPU, kompletterande pedagogisk utbildning som är ett program på 90 hp = 3 terminer på heltid eller 6 terminer på halvtid, men för behörighet till KPU måste man ha tillräckligt antal poäng, på högskolenivå, i de rätta ämnena.
    Eftersom "arkeologi" /alltså ren arkeologi/ läses ej på gymnasiet, så kommer du behöva komplettera med högskolepoängen först innan du kan söka till KPU. Exakt hur behörighet till KPU kommer se ut om 5-6 år är det idag ingen som vet. Som det är idag, behöver man inför KPU för gymnasielärare ha 120 hp inom sitt första undervisningsämne och 90 hp i sitt andra ämne. Du kommer behöva ha 120 hp i samhällskunskap och 90 hp i religionskunskap om du vill ha de 2 ämnena som dina undervisningsämnen i din lärarlegitimation. Hur mycket från dina arkeologi-studier som kan tillgodoräknas, kan inte vi här på FRåGA SYV svara på utan du måste vända dig till antagningsgruppen på det lärosäte dit du kommer söka till KPU alt.till studievägledare på lärarhögskolan.

    Jag tänker på vissa "hinder" som t.ex studiemedel: max 6 år kan man få studiemedel när man läser på eftergymnasial nivå. Om du tar ut 5 år för kandidat + master, har du då max 1 år kvar, och det räcker inte ens för KPU-studierna... ska du dessutom behöva komplettera, så är frågan hur du ska klara av din ekonomi under studietiden?

    Frågor och svar taggade med '#matematik3' (2 st.)

    • Oscar

      Vad är det för skillnad på matte 3 och matte 3b?

      Hej, jag ska söka till gymnasiet och jag vill gå ekonomiprogrammet. Men jag skulle kanske vilja bli arkitekt i framtiden men vill inte gå teknik, men jag såg att så länge man läser naturvetenskap 2 och matte 3 har man behörigheterna jag...

      Mikael: : Hej Oscar!Du fick rätt svar i en kommentar som Pia har skrivit. Både matematik 3b och 3c är "matematik3". Får du godkänt betyg i antingen matematik3b eller 3c, blir... Läs hela svaret
    • Johannes

      Kan man välja att läsa Matematik 3b om man har läst 2a innan?

      Hej! Jag har läst matematik 1a och läser nu 2a. Men sedan efter gymnasiet så kommer jag troligtvis att läsa Matematik 3b. Funkar detta? Har hört att om man ska kunna läsa Matematik 3b då måste man ha läst 2b innan.

      Mikael: : Man är behörig att Iäsa matte 3b, om man har godkänt betyg i matte 2a! HäIsningar MikaeI SYV

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga