Agnes
    Hej!
    Jag går tek/nat-basåret. Tyvärr fick jag underkänt på fysiktentan i fysik 1. Framtida tanken är att söka läkarlinjen.
    Skulle bara vilja dubbelkolla om det är så att det egentligen inte spelar någon roll när jag ska söka läkarlinjen om jag har klarat fysik 1 eller inte? Dvs kommer jag vara behörig att söka programmet utan godkänt i fysik 1 men godkänt i fysik 2?
    Och skulle det ge mig några andra konsekvenser? Alltså med CSN eller att jag inte får något slutbetyg för basåret? Vet inte riktigt hur det funkar med basårets betyg osv.
    Kort och gott, är det något jag går miste om ifall jag inte får godkänt i 1 men godkänt i 2?
    Omtentan är nu på fredag, men pga stress så undrar jag om det ändå inte spelar någon roll att jag gör den eller ej - att jag kanske lika väl kan skippa den?
    Med vänlig hälsning, Agnes
    • Anna : Tar du studiemedel för dina studier på basåret nu?
    • Agnes : Ja det gör jag! Det är fulltidsstudier så jag har 100% CSN.
    • Anna : Jag har nu svarat på din fråga, var god läs nedan. Kort svar: försök få godkänt betyg i fysik1 och sedan också i fysik2 och för övrigt i alla kurser du läser. Annars finns risk att du får avslag från CSN nästa gång du ansöker om studiemedel.
    • Vägledare : Om du inte kan visa att du har kunskaper i fysik på längre nivå än vad krävs för särskild behörighet, hur ska du få godkänt betyg i en kurs på Högre nivå i samma ämne? Att även fysik2 krävs inför läkarprogrammet finns det goda anledningar för. Studier på läkarprogrammet ligger på mycket hög nivå och det går väldigt fort också. Man måste klara av mycket tuffa studier under lång tid. Läkarprogrammen i Sverige är numera 6-åriga. Det kan kanske vara bra om du kunde tänka om och välja att satsa på något annat yrke, t.ex utbilda dig till Sjuksköterska och sikta sedan på att bli Specialistundersköterska eller Barnmorska. Det finns annars tusentals olika yrken. Det är givetvis du själv som bestämmer vilket yrke du vill sträva efter att utbilda dig inom.... ta bara en funderare kring det. Kanske bra att veta att det är tyvärr inte alla som kommer in på läkarprogrammet som får läkarexamen. Man kan tvingas sluta under programmets gång.
    Läs alla kommentarer

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Agnes,
    om du tar studiemedel så är det önskvärt att du får godkända betyg i alla kurser som du läser under tiden du får studiemedel (från CSN). Tanken är att man ska klara av få godkända betyg om man läser med studiemedel. CSN har regler och tabeller där man kan se exakt hur många procent av icke-godkända betyg (eller avsaknad av betyg) man kan ha och ändå ha god chans att få studiemedel beviljat nästa gång man söker studiemedel. Om du inte får godkänt betyg i fysik1 inom basåret och du tar studiemedel under basåret, finns risk att du får avslag nästa gång du gör ansökan om studiemedel.

    Särskild behörighet till läkarprogrammet
    inkluderar fysik2 och man ska därför ha godkänt betyg i en gymnasial kurs fysik2 eller i en "motsvarande kurs". På högskolenivå (tekniska/nat.vet.basår) läser man inte nödvändigtvis exakt samma innehåll som finns i gymnasiala kurser, utan "liknande innehåll" och antagningsgruppen på ett lärosäte kan bedöma att du inte är behörig trots godkända betyg från basåret på ett annat lärosäte. På samma lärosäte brukar det gå bra för att basår har som syfte att förbereda för utbildningar på samma lärosäte. Jag kan därför inte svara att med godkänt betyg i fysik2 från högskolebasåret att du skulle bli behörig till alla utbildningar på alla lärosäten där fysik2 krävs för behörighet (t.ex läkarprogrammen). Däremot ger gymnasial kurs (godkänt betyg i den) som man läser på gymnasiet eller på komvux eller gör prövning i - behörighet till alla lärosäten (därför att innehåll i gymnasiekurs är fastställt som standard och är exakt samma, oavsett var du läser kursen).
    Vad gäller få godkänt betyg i fysik2 om man ej fick godkänt betyg i fysik1, så kan det kanske gå men egentligen bygger kurserna på varandra: fysik 2 baserar sig på de kunskaper som underliggande kurs avser att ge och det är ovanligt att man får godkänt betyg i en högre kurs om man fick underkänt i en lägre kurs.
    Om du vill ha råd kring att göra omtenta eller inte - så råder jag dig att göra omtenta och försöka få godkänt betyg även i fysik1. Då slipper du "problem" med CSN vad gäller studiemedel. För särskild behörighet till läkarprogrammet spelar det (som jag förklarade ovan) ingen roll om du har eller inte har godkänt betyg i lägre fysikkurser än Fysik2.

    Frågor och svar taggade med 'matte c' (7 st.)

    • Lo

      Kan man få svårare mattekurs?

      Jag undrar om man kan få jobba svårare matte om man går ett gymnasieprogram med för lätt mattekurs, jag har väldigt lätt för matte och jobbar redan nu i 8an med 9ans matte och kommer förmodligen börja med gymnasiematte i 9an (min...

      Anna: : Hej Lo!Så roligt att du gillar matte och har lätt på matte! Det finns ett antal "Spets"-utbildningar i matematik på några få gymnasieskolor (finns tyvärr inte i varje stad); se listan... Läs hela svaret
    • Johan

      Kommer jag överleva Matte 1c?

      Hej! Jag vill gå teknik i gymnasiet då jag vill bli spelutvecklare. Matte är inte min svagaste sida, men inte heller min starkaste. Jag har C i matte, kommer jag kunna klara matte 1c? det står att den linje jag vill gå har matte 1c, 2c, 3c. Vad innebär det?

      Anna: : Hej Johan,på teknikprogrammet och på naturvetenskapsprogrammet läser man et avancerade spåret i matte - c-spår och mattekurserna läses på TE och på NA i snabb takt.På... Läs hela svaret
    • Karl

      Påverkas gymnasiebetyg av extra kurser?

      Hej jag har nyligen tagit studentetn från ekonomiprogrammet. Men för att förbereda mig inför vidarestudier på högskola nästa år skulle jag vilja läsa C-matte. ´Det jag dock undrar är om betygen jag får om jag löser C-matten kommer påverka mitt slutbetyg eller göra mig obehörig för en specifik...

      Julia: : Studier efter gymnasiet kan inte "förstöra" de betyg du fick på gymnasiet . Betyg man får efter gymnasiet räknas in endast om de är nödvändiga ( krävs för behörighet ) eller om de höjer meritvärde .
    • Cassandra

      Utbildningen kräver matematik 3C, jag har bara läst matte C?

      Hej, I gymnasiet läste jag matte A, B och C. Min utbildning som jag vill läsa kräver matematik 3C. Jag ringde syv på den skolan som sa att jag måste läste Matematik 4 för att bli behörig. Jag är orolig ändå att jag inte kommer bli behörig eftersom att jag "missat" 3C. Hjälp!?

      Julia: : Hej Cassandra! Matematik 4 är en "högre kurs" som ibland också kallar för "överliggande kurs" och kurser i matte bygger direkt på varandra, därför ger... Läs hela svaret
    • john

      Läsa matte C på Ekonomi Juridik?

      God eftermiddag. Jag hoppade upp en klass förra året och läser i sista året i grundskolan. Denna termin kommer jag att gå ut med ca 320-325 i merit som jag hoppas och kommer att höja nästa termin. När gymnasievalet snart är aktuellt så är det två skolor jag har kollat mest på. Jag vill...

      Milla : : Hej John! Du har imponerande betyg och hög ambition! Det är jättebra! Innehåll i mattekurserna kan du lätt se på www.matteboken.se och där kan man också bedriva självstudier i matte. Någon sida som presenterar gymnasiala... Läs hela svaret
    • Oscar

      läsa upp efter gymnasiet?

      Om jag vill söka till en högskola där det krävs att jag har läst t.ex. Matematik C och det ingår inte under min gymnasietid, kan man då läsa matte C efter gymnasiet och sedan söka till den högskolan? Och hur lång tid skulle det ta att läsa t.ex. Matte C iså fall?

      Julia: : Hej Oscar! Matte C är en "gammal" kurs som fanns innan gymnasiereformen 2011. Man kan fortfarande idag läsa den på Komvux men den är på utgående och du bör i så fall läsa en motsvarande kurs Matematik 3b eller Matematik 3c. Alla... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga