Arya 19 år

  Hej, jag har studerat samhällsvetenskap med inriktning samhälle på gymnasiet. Jag har bestämt mig för att bli tandläkare, men har ej behörighet till det. Har funderat på att läsa kurserna biologi, kemi, fysik 1-2, samt matte 3-4.


  Jag vill veta vad exakt skillnaden mellan att läsa ett naturvetenskapligt basår respektive läsa samma kurser på komvux är. Vilka skillnader finns det? Är det så att man får mer hjälp med kurserna på högskolan än komvux? Vad är effektivast om man vill bli färdig under ett år och få så mycket hjälp som möjligt?


   Jag undrar också hur detta kommer att påverka mitt meritvärde som är 19,6 för tillfället. Kommer de behörighets kurserna som jag har läst läggas till på mitt meritvärde när jag söker in och andra kurser räknas bort?


  Tack på förhand!


   

  • Arya Jag vill även tillägga att jag endast har läst matte 1 och 2b. Behörigheten till utbildningen kräver matte 4. Behöver jag då även läsa matte 3?
  • Josefine

   För prövning i matte 4 kan du enligt Skolverket genomföra den utan att ha betyg i matte 3, dock får du inget betyg i matte 3 så säkrast är att göra båda då det också är en del att plugga och att läsa kurserna kommer nog gynna dig bättre än en prövning i matte 4 om du endast löst till 2b.


    För ditt meritvärde så läggs kurserna på, undantaget är kompletteringar på lägre nivå (i ditt fall matte 3 och fysik 1 om du gör matte 4 o h fysik 2) enligt UHR. Man kan inte ta bort kurser, endast byta ut om man gör en prövning i en kurs man redan har betyg i för att höja sitt betyg. 

   Väljer du att ta tekniskt basår måste du ha rätt behörighet samt meritvärde för att komma in. Har du det är det är detta ett smidigt sätt att plugga ett år på högskola samt få all behörighet du ska ha (förutsatt att dessa är dom enda kurserna du behöver för att sedan söka till din utbildning) då en kursplan redan finns. Det ställs liknande krav som högskoleutbildningar här på elever. Mycket självstudier t.ex. så upplägget är likt hur det kommer vara att plugga efteråt.
    

   Annars, för att plugga på komvux går du genom din kommun och kurser du behöver för behörighet (alltså inte för att höja betyg eller ge meritpoäng) prioriteras i ansökningar på komvux. Du ansöker för kurser när ansökan öppnas och får veta några veckor innan dom startar om du blivit antagen. Detta kan vara mer flexibelt om du vill göra prövningar, höja något betyg etc, då man ansöker om kurser och prövningar själv istället för att följa en kursplan. Samt bra för att kunna bestämma själv studietakten och när du pluggar vilken kurs. Upplägget beror på vad du väljer för kurs (distans, dagtid, 100%, 50% takt) 

  1 Svar

  Julia SYV SYV på FrågaSYV

  Om man under sin gymnasietid inte blev behörig till den utbildning som man vill söka till efter gymnasiet, kan man behörighetskomplettera: genom att läsa kurser på Komvux alternativt göra Prövningar i dem eller genom att läsa på ett Naturvetenskapligt eller Tekniskt basår eller bastermin.

  Oavsett om man behörighetskompletterar på Komvux eller på högskola/universitet, prövas man efter behörighetskompletteringen i BII gruppen, den så kallade "kompletteringsgruppen".

  Finns det någon skillnad (för- eller nackdelar) i att behörighetskomplettera på Komvux eller på högskola/universitet?
  Ja, det gör det och här nere har vi "punktat ner" info som vi tycker är bra att känna till för den som behöver komplettera för behörighet inför högskolestudier:

  1. Behörighet
  För att komma in på ett Naturvetenskapligt eller Tekniskt basår på högskolenivå, måste man även ha Grundläggande behörighet till högskolestudier. Det behöver man inte ha om man söker kurser på Komvux eller anmäler sig till prövningar. Man kan på Komvux läsa för grundläggande behörighet och för särskild behörighet samtidigt. Däremot för att bli antagen till ett naturvetenskapligt eller tekniskt basår på högskola, måste man sedan innan ha grundläggande behörighet.

  2. Påverkan på Meritvärde
  Kurser som man läser på Komvux får man "vanliga" gymnasiebetyg för och i fall de kurser krävs för behörighet eller om de ger Meritpoäng, räknas dem också in i ditt jämförelsetal.
  Däremot kan inte betyg i kurserna lästa på basår eller bastermin på högskolan påverka ditt jämförelsetal.* De påverkar inte heller meritvärde av gymnasiala betyg, eftersom man ej kan få meritpoäng för betyg i de kurserna.**

  3. Platsgaranti
  Kan finnas efter ett Tekniskt basår till vissa tekniska utbildningar på samma högskola/universitet där man läser sitt Tekniska basår. Sådan platsgaranti efter studier på Komvux eller prövningar - finns inte.  

  4. Studietakt
  Naturvetenskapligt och Tekniskt basår (alt termin) - är heltidsutbildningar (kurser som är ihopsatta till heltid). På Komvux kan man ganska fritt bestämma om man vill läsa på heltid eller på deltid och kan även välja andra studieformer än dagtid (kvällstid, flex och distans).

  En bra idé kan vara att söka till Komvux och till ett Naturvetenskapligt eller Tekniskt basår samtidigt (för att det inte finns någon garanti på att man 100 % kommer in varken sig på Komvux eller till högskola). I fall man får plats på båda utbildningar, kan man i så fall välja vilken plats man tackar Ja och vilken man tackar Nej till.

  5. Studieekonomi
  Om man läser på Komvux och har rätt till Studiemedel, får man i så fall Studiemedel från "gymnasieveckor" och om man läser på högskola/universitet och ansöker om Studiemedel, börjar man, normalt sett, använda sina "studiemedels högskoleveckor" (eller som man ofta säger "tar av högskolepotten") men för studier på ett basår gör CSN ett undantag och Studiemedel tas från "gymnasiepotten", dvs inte från de 240 veckor som man har på högskolenivå. Som max kan man få 12 terminer heltidsstudier Studiemedel på högskolenivå och i fall man planerar söka en lång högskoleutbildning (t.ex. Läkarprogrammet som är på 5,5 år på heltid) skulle inte Studiemedels 240 veckor på högskolenivå räcka för hela den studietiden (om man hade tagit Studiemedel på högskolenivå även för basåret).
  Kontaktuppgifter till CSN:

  skicka E-post kan man via kontaktformulär på https://www.csn.se/epostaoss/indexFraga.jsp?amne=SM_UH

  tel.nr 0771-276 000 (tel.tid kl.8.00-16.30 på vardagar).

  Under tiden man förbereder sig för prövningar, har man inte rätt till någon form av studiestöd från CSN. Man studerar inför prövningar på egen hand (på sin "fritid").

  *Kurser på högskola/universitet betygsätts oftast med enbart G (godkänt betyg) eller IG (icke-godkänt). Vissa högskolekurser går upp till VG (väl godkänt). Men oavsett om man får G eller VG på en kurs läst på högskola, kan inte det betyget påverka ditt jämförelsetal (som räknas ut på gymnasiala betyg). Godkända betyg i kurser lästa på basåret på högskola ger behörighet till vissa andra högskoleutbildningar men ej kan påverka ditt jämförelsetal.

  ** Så här svarade en handläggare på Antagning.se: "Kurser från basår eller bastermin på universitet ger endast behörighet motsvarande till exempel naturvetenskapliga ämnen på gymnasiet. De påverkar inte betygssnittet och ger inte heller meritpoäng".

  Frågor och svar

  • Linus 23 år

   Vägen via folkhögskolan?

   Hej, jag har i nuläget otillräckliga betyg för att komma in på det högskoleprogrammet jag önskar och har börjat titta på att gå via ett studieomdöme från folkhögskolan. Utifrån det jag hittat på nätet så behöver man gå en allmän kurs i minst 1år och ha mer än 80% närvaro för att kunna få ett...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • . 15 år

   Byta moderna språk i gymnasiet och fråga om programfördjupning?

   Hej jag går i årskurs 9 och snart är det gymnasieval. Jag har läst spanska sedan årskurs 6 och har A i det. Men jag hatar verkligen spanska från botten av mitt hjärta och min lärare är inte jättebra så jag vet att jag inte har bra förkunskaper till gymnasiet. Jag vill därför byta språk ...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Jonas 16 år

   Handel eller ekonomi för att skapa företag?

   Hej, jag är 16 år och har nyss börjat ekonomi. Jag vill starta företag efter gymnasiet och bara det. Men jag känner att ekonomi har för mycket skolarbete för mig, jag har det väldigt svårt att plugga och hänga med. Jag vill byta till handel för att bland annat så är det mindre skolarbete och...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Filippa 23 år

   Ta ut en generell examen som högskoleingenjör vs kandidatexamen?

   Jag har läst 3 år på ett civilingenjörprogram och funderar på att ta ut en generell kandidatexamen i mitt huvudämne bioteknik. Dock kom jag att tänka på, vad är vanligtvis kraven för en generell högskoleingenjörsexamen? Rankas/anses en sådan examen högre än en generell kandidatexamen, eller...

   Mikael SYV: Olika arbetsgivare kan tänka olika vad gäller vilken utb de föredrar att deras anställda har. Ang.ta ut fler examina så borde du kunna göra det om du uppfyller... Läs hela svaret
  • Simon 17 år

   Kan man läsa en kurs efter prövning?

   Jag går andra året på teknikprogrammet och har en fundering. Jag vill helst läsa så jag får "max" meritpoäng (2.5 extra poäng). Nästa år hade jag tänkt läsa spanska 3, engelska 7, och matte 4-5 för att få dessa poäng, men problemet är att spanska 3 och engelska 7 krockar med varandra i schemat....

   Mikael SYV: Det är ett undantag att få göra prövning i en kurs som är icke-obligatorisk och det är inte läraren utan rektorn som skulle kunna ge dig tillåtelse att göra prövning... Läs hela svaret
  • Anonym 27 år

   Moderna språk komvux?

   Hejsan! Jag har pluggat franska steg 2 och 3 på gymnasiet där jag har fått F i båda kurserna. Är det så att jag måste läsa franska igen på komvux för att uppnå gymnasieexamen? Jag har flera F från gymnasiet jag tänker fixa men vill inte läsa franska igen utan helst något annat. En examen...

   Julia SYV: Hej,i examensbevis från komvux behöver inte kurserna i ämnet moderna språk ingå. Det går bra att ta ut examensbevis från komvux utan ngn kurs inom ämnet "moderna språk", bl.a... Läs hela svaret
  • Hugo 18 år

   Byte av individuella val?

   Hej, Jag har valt två stycken individuella val i Samhällsvetenskapsprogrammet på gymnasiet, men har insett att jag måste ha matte 3b för att kunna läsa det program jag vill på universitet. Hur många individuella val kan man egentligen ha, och...

   Julia SYV: Hej Hugo, inom individuellt val är det 200 (gymnasiala)poäng, alltså inte 2 kurser utan kurser á totalt 200p., kan t.ex vara fyra st. kurser á 50p./styck. Eller en kurs som är på... Läs hela svaret
  • Cecilia 25 år

   Märkt att jag nu pluggat fel utbildning och vill skola om mig?

   Hej. Jag har läst dataekonom och tog examen nu i juni 2020 och märker nu att jag inte alls vill arbeta med IT och känner då att jag läst helt fel och vill börja om. Jag har kollat på lärare och jag vet att det finns genvägar för att bli det...

   Julia SYV: Hej Cecilia,ta gärna kontakt med studievägledare på lärarhögskolorna på de orter där du vill (kan) studera.***Allmänt gäller - om du vill läsa... Läs hela svaret
  • Alma 18 år

   Behöver hjälp med ämnen och frågeställningar inför GA?

   Jag går samhällsvetenskapliga programmet och behöver hjälp med att välja ämne och frågeställning inför gymnasiearbetet. Saker som intresserar mig och jag kan tänka mig att skriva om är: Träning Barn kopplat till träning Hur en...

   Julia SYV: Hej Alma, samråd gärna med din handledare för gymnasiearbete. Det är hen som ska sätta betyg på GA. Det är också hen som har sista ordet i vilket tema som... Läs hela svaret
  • Astrid 17 år

   Individuella val?

   Hej! Jag går andra året på ekonomi programmet på gymnasiet. Jag undrar lite om individuella val. Jag har läst spanska 3, läser nu spanska 4 och ska nästa är läsa engelska 7. Vilket gör så att jag kommer upp i 2,5 i merit. Nu till...

   Julia SYV: Hej Astrid,för att bli behörig till eftergymn.utbildningar bl.a till högskola-universitet, behöver du få ut Examensbevis. Se gärna programplan för EK. För att kunna få ut examensbevis... Läs hela svaret
  • Johanna 20 år

   Påverkar komvuxkursen min merit?

   Hej! Jag tog studenten 2019 från samhällsprogrammet med fullständiga betyg samt maxmerit. Jag läser just nu företagsekonomi på komvux för att förbereda mig för framtida studier, jag har inte läst kursen på gymnasiet och jag har inget...

   Julia SYV: Hej Johanna,du som har examensbevis och läser nya kurser som inte krävs för särskild behörighet  och inte ger dig meritpoäng, kommer inte påverkas av betygen i de nya kurserna. Ditt... Läs hela svaret
  • Zahra 18 år

   Psykologi-karriär utan psykologprogrammet?

   Hej! Det är så att jag är väldigt intresserad av det psykologiska fältet. Hade älskat att forska inom det i framtiden, eller iallafall jobba med det på avancerad nivå. Psykologprogrammet hade varit ett jättebra sätt att komma dit på...

   Julia SYV: Hej Zahra,vägen till att kunna forska är lång och osäker. Men någonstans måste man ju börja! :) Så, kika gärna på listan på utbildningar på... Läs hela svaret
  • Liam 18 år

   Kan man välja bort ämnen till meriten som krävs för programmet?

   Hej! Jag går sista året på teknikprogrammet och har istället för 2 individuella val detta läsår 4. Jag har följande kurser : Matematik 4, Matematik 5, Fysik 2 och Engelska 7. När jag sedan ska söka till högskola har jag...

   Julia SYV: Hej Liam, det som gäller är följande: betygen i de kurser som i ditt examensbevis blir markerade med "U"/utökat program räknas in i 2 fall: om kursen krävs... Läs hela svaret
  • Lema 20 år

   Hur söker man till läkarprogrammet i Danmark?

   Hej! Jag har en fullständig gymnasieexamen från naturprogrammet med godkänt i alla ämnen. Jag har ett meritvärde på 17,18 i BI. Jag har även läst allmän linje på folkhögskola med 4,0 i BF. Just nu arbetar jag inom vården. Jag...

   Julia SYV: Hej!med frågor om studier i Danmark måste vi hänvisa till det danska undervisningsministeriet - www.optagelse.dkFråga SYV har inga egna experter på studier utomlands, tyvärr.Vi... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga