Arya

  Hej, jag har studerat samhällsvetenskap med inriktning samhälle på gymnasiet. Jag har bestämt mig för att bli tandläkare, men har ej behörighet till det. Har funderat på att läsa kurserna biologi, kemi, fysik 1-2, samt matte 3-4.


  Jag vill veta vad exakt skillnaden mellan att läsa ett naturvetenskapligt basår respektive läsa samma kurser på komvux är. Vilka skillnader finns det? Är det så att man får mer hjälp med kurserna på högskolan än komvux? Vad är effektivast om man vill bli färdig under ett år och få så mycket hjälp som möjligt?


   Jag undrar också hur detta kommer att påverka mitt meritvärde som är 19,6 för tillfället. Kommer de behörighets kurserna som jag har läst läggas till på mitt meritvärde när jag söker in och andra kurser räknas bort?


  Tack på förhand!


   

  • Arya Jag vill även tillägga att jag endast har läst matte 1 och 2b. Behörigheten till utbildningen kräver matte 4. Behöver jag då även läsa matte 3?
  • Josefine

   För prövning i matte 4 kan du enligt Skolverket genomföra den utan att ha betyg i matte 3, dock får du inget betyg i matte 3 så säkrast är att göra båda då det också är en del att plugga och att läsa kurserna kommer nog gynna dig bättre än en prövning i matte 4 om du endast löst till 2b.


    För ditt meritvärde så läggs kurserna på, undantaget är kompletteringar på lägre nivå (i ditt fall matte 3 och fysik 1 om du gör matte 4 o h fysik 2) enligt UHR. Man kan inte ta bort kurser, endast byta ut om man gör en prövning i en kurs man redan har betyg i för att höja sitt betyg. 

   Väljer du att ta tekniskt basår måste du ha rätt behörighet samt meritvärde för att komma in. Har du det är det är detta ett smidigt sätt att plugga ett år på högskola samt få all behörighet du ska ha (förutsatt att dessa är dom enda kurserna du behöver för att sedan söka till din utbildning) då en kursplan redan finns. Det ställs liknande krav som högskoleutbildningar här på elever. Mycket självstudier t.ex. så upplägget är likt hur det kommer vara att plugga efteråt.
    

   Annars, för att plugga på komvux går du genom din kommun och kurser du behöver för behörighet (alltså inte för att höja betyg eller ge meritpoäng) prioriteras i ansökningar på komvux. Du ansöker för kurser när ansökan öppnas och får veta några veckor innan dom startar om du blivit antagen. Detta kan vara mer flexibelt om du vill göra prövningar, höja något betyg etc, då man ansöker om kurser och prövningar själv istället för att följa en kursplan. Samt bra för att kunna bestämma själv studietakten och när du pluggar vilken kurs. Upplägget beror på vad du väljer för kurs (distans, dagtid, 100%, 50% takt) 

  1 Svar

  Julia SYV SYV på FrågaSYV

  Om man under sin gymnasietid inte blev behörig till den utbildning som man vill söka till efter gymnasiet, kan man behörighetskomplettera: genom att läsa kurser på Komvux alternativt göra Prövningar i dem eller genom att läsa på ett Naturvetenskapligt eller Tekniskt basår eller bastermin.

  Oavsett om man behörighetskompletterar på Komvux eller på högskola/universitet, prövas man efter behörighetskompletteringen i BII gruppen, den så kallade "kompletteringsgruppen".

  Finns det någon skillnad (för- eller nackdelar) i att behörighetskomplettera på Komvux eller på högskola/universitet?
  Ja, det gör det och här nere har vi "punktat ner" info som vi tycker är bra att känna till för den som behöver komplettera för behörighet inför högskolestudier:

  1. Behörighet
  För att komma in på ett Naturvetenskapligt eller Tekniskt basår på högskolenivå, måste man även ha Grundläggande behörighet till högskolestudier. Det behöver man inte ha om man söker kurser på Komvux eller anmäler sig till prövningar. Man kan på Komvux läsa för grundläggande behörighet och för särskild behörighet samtidigt. Däremot för att bli antagen till ett naturvetenskapligt eller tekniskt basår på högskola, måste man sedan innan ha grundläggande behörighet.

  2. Påverkan på Meritvärde
  Kurser som man läser på Komvux får man "vanliga" gymnasiebetyg för och i fall de kurser krävs för behörighet eller om de ger Meritpoäng, räknas dem också in i ditt jämförelsetal.
  Däremot kan inte betyg i kurserna lästa på basår eller bastermin på högskolan påverka ditt jämförelsetal.* De påverkar inte heller meritvärde av gymnasiala betyg, eftersom man ej kan få meritpoäng för betyg i de kurserna.**

  3. Platsgaranti
  Kan finnas efter ett Tekniskt basår till vissa tekniska utbildningar på samma högskola/universitet där man läser sitt Tekniska basår. Sådan platsgaranti efter studier på Komvux eller prövningar - finns inte.  

  4. Studietakt
  Naturvetenskapligt och Tekniskt basår (alt termin) - är heltidsutbildningar (kurser som är ihopsatta till heltid). På Komvux kan man ganska fritt bestämma om man vill läsa på heltid eller på deltid och kan även välja andra studieformer än dagtid (kvällstid, flex och distans).

  En bra idé kan vara att söka till Komvux och till ett Naturvetenskapligt eller Tekniskt basår samtidigt (för att det inte finns någon garanti på att man 100 % kommer in varken sig på Komvux eller till högskola). I fall man får plats på båda utbildningar, kan man i så fall välja vilken plats man tackar Ja och vilken man tackar Nej till.

  5. Studieekonomi
  Om man läser på Komvux och har rätt till Studiemedel, får man i så fall Studiemedel från "gymnasieveckor" och om man läser på högskola/universitet och ansöker om Studiemedel, börjar man, normalt sett, använda sina "studiemedels högskoleveckor" (eller som man ofta säger "tar av högskolepotten") men för studier på ett basår gör CSN ett undantag och Studiemedel tas från "gymnasiepotten", dvs inte från de 240 veckor som man har på högskolenivå. Som max kan man få 12 terminer heltidsstudier Studiemedel på högskolenivå och i fall man planerar söka en lång högskoleutbildning (t.ex. Läkarprogrammet som är på 5,5 år på heltid) skulle inte Studiemedels 240 veckor på högskolenivå räcka för hela den studietiden (om man hade tagit Studiemedel på högskolenivå även för basåret).
  Kontaktuppgifter till CSN:

  skicka E-post kan man via kontaktformulär på https://www.csn.se/epostaoss/indexFraga.jsp?amne=SM_UH

  tel.nr 0771-276 000 (tel.tid kl.8.00-16.30 på vardagar).

  Under tiden man förbereder sig för prövningar, har man inte rätt till någon form av studiestöd från CSN. Man studerar inför prövningar på egen hand (på sin "fritid").

  *Kurser på högskola/universitet betygsätts oftast med enbart G (godkänt betyg) eller IG (icke-godkänt). Vissa högskolekurser går upp till VG (väl godkänt). Men oavsett om man får G eller VG på en kurs läst på högskola, kan inte det betyget påverka ditt jämförelsetal (som räknas ut på gymnasiala betyg). Godkända betyg i kurser lästa på basåret på högskola ger behörighet till vissa andra högskoleutbildningar men ej kan påverka ditt jämförelsetal.

  ** Så här svarade en handläggare på Antagning.se: "Kurser från basår eller bastermin på universitet ger endast behörighet motsvarande till exempel naturvetenskapliga ämnen på gymnasiet. De påverkar inte betygssnittet och ger inte heller meritpoäng".

  Frågor och svar

  • Julia 23 år

   Hur mycket marginal krävs?

   Hej Hur mycket marginal när det kommer till meritvärde från gymnasiet bör man ha vid ansökan till universitet för att vara säker på att man kommer in på sin utbildning? Jag vill ansöka till ett program som inte erbjuds på något annat ställe än det universitet som jag har tänkt ansöka till. Det...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Sarah 31 år

   Är det värt att läsa Folkhälsovetenskapliga programmet?

   Hej! Jag undrar om det kan vara värt att läsa Folkhälsovetenskapliga programmet eller eventuellt Socionomprogrammet. Jag blir inte riktigt klok på vad det ger för karriärmöjligheter, eller hur arbetsmarknaden ser ut för en...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Maria 50 år

   Måste ett individuellt val göras i åk 2 gymnasie teknisk?

   Hej, min son har läst ty i åk 1 som tillval men vill inte fortsätta i åk 2 teknisk på gymnasiet. Inriktningsval teknisk görs nu i 2:an. Men måste ett individuellt val också göras? Han skulle vilja ha särskild behörighet matte 4 och fysik 2. Får han det om han går produktionsteknik eller design...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Mohamed 19 år

   Utlands möjligheter?

   Hej! Jag har en fråga om framtiden för ekonom/civilekonom? Jag har hört, sett och läst olika framtidsprognoser för yrket och vill inte riskera vara arbetslös efter examen. Om jag inte hitta jobb här i Sverige? Hur ser mina möjligheter ut i utlandet???

   Liselotte Johansson: Hej Mohamed!prognoser på arbetsmarknaden kan slå fel. Egentligen är det ingen som vet hur framtiden kommer att se ut. Jobben inom ekonomi lär finnas i framtiden men att just du får jobb just där du... Läs hela svaret
  • Fanny 23 år

   Paus i plugget?

   Hej! Jag pluggar just nu juristprogrammet på Uppsala universitet. Jag är dock väldigt sugen på att resa och bo i något annat land ett tag och funderar på att pausa plugget här. Kan jag söka andra kurser på distans på svenskt universitet...

   Julia SYV: Hej Fanny,jag svarar på din sista fråga först: hur olika arbetsgivare tänker kan vara väldigt olika. Det kan säkert finnas de som vill anställa någon med mycket "färsk" utbildning,... Läs hela svaret
  • S 19 år

   Master på engelska?

   Hej ! Jag undrar när man ska läsa master inom civilingenjör, jag har läst på vissa sidor att det är på engelska, är det sant? Jag tänker plugga i Örebro, är det på engelska man läser master där?

   Julia SYV: Hej S,civilingenjörsprogrammen är på fem år och därför läser man inte "master" varken sig inom eller efter civilingenjörsprogrammet. Jämför: om man läser 3 år... Läs hela svaret
  • Sam 24 år

   Letar efter jobb inom IT?

   Hej! Jag heter Sam, är en 23 åringskille som avslutade studierna pga mina skäl. Har gått gymnasiet, tyvärr blev jag inte klart. Efter det påbörjade jag folkhögskolan för att kunna bli klart med gymnasiebetyg. Det är där som jag slutade...

   Liselotte Johansson: Hej Samjag tycker du bör vända dig till Arbetsförmedlingen och undersöka om du har rätt till någon form av särskilt stöd, t.ex om du har rätt till lönebidrag. Det funkar så att... Läs hela svaret
  • Yasmine 24 år

   Hjälp för att förstå behörighet till yrkesutbildning?

   Hej ! Jag har studerat delar av gymnasiet (årskurs 11 (IGCSE) och ändå varit behörig för universitetet utomlands för en kandidat i företagsekonomi. Jag förstår att samma regler inte gäller i Sverige. Jag har validerat båda mina...

   Liselotte Johansson: Hej Yasmine,vilken utbildning till Redovisningsekonom du vill komma in på? Ligger den utbildningen på en högskola/universitetsnivå eller inom yrkeshögskola? Det är... Läs hela svaret
  • Sam 24 år

   Jobba efter gymnasiet?

   Hej! Jag har slutat gymnasiet och det jag undrar över är om det är möjligt att få ett jobb inom IT efter plugg på gymnasiet. Har gått el och energiprogrammet inriktning dator och kommunikationsteknik. Annars vilken är den bästa sätt...

   Liselotte Johansson: Hej Sam,det finns väldigt många olika yrken inom IT. De flesta av de yrken är i Sverige icke-reglerade, alltså bestämmer varje arbetsgivare själv vilken utbildning som önskas eller krävs.... Läs hela svaret
  • Sophia 23 år

   Kan jag plugga Naturkunskap 2 om jag redan har Biologi och Kemi?

   Hejsan! jag vill söka till tandhygienistprogrammet. Jag har alla behörigheter förutom naturkunskap 2, dock har jag har godkänt i Biologi 1 och Kemi 1. Jag vill helst inte plugga fysik 1 för att göra upp för kursen. Kan jag söka till natukunskap 2...

   Liselotte Johansson: Hej Sophia!jag tycker du bör komma in på kursen naturkunskap 2 på komvux. Du är utan godkänt betyg i den kursen obehörig och det är en bra... Läs hela svaret
  • Fredrik 37 år

   Vad krävs för att bli en programmeringslärare?

   Jag studerar ämneslärarprogrammet för Gymnasieskolan, vilket kräver två ämnen. Utöver det vill jag även bli en programmeringslärare och har läst, samt kommer att läsa programmeringskurser vid sidan av lärarstudierna. Finns det...

   Julia SYV: Hej Fredrik,det är skolverkets avdelning för lärarlegitimationer som bestämmer i frågor om lärarleg. Vad jag som Allmän studievägledare kan säga (inte expert... Läs hela svaret
  • Josefin 19 år

   Kan man få CSN om man inte studerar på heltid?

   Hej jag undrar om man kan få studimedel även om man inte studerar 100% på gymnasienivå. Min situation: Jag är 18 år gammal och har gått klart gymnasiet utomlands men behöver nu bara läsa några få kurser på komvux.

   Julia SYV: Hej Josefin,vad som framgår av informationen på CSN´s webbplats och vad vi fick som svar från de som jobbar på CSN är följande: innan 1 juli det kalenderåret du... Läs hela svaret
  • E 26 år

   Fråga angående urvalsgrupp och meritpoäng?

   Hej! Det är så att jag ska läsa spanska 3 på komvux för 0,5 meritpoäng inför höstens antagningar för högskolan. Vill fråga om jag kommer hamna i 3 urvalsgrupper inför denna antagning. Har tidigare även gjort HP. Blir det...

   Julia SYV: Hej E,om du är behörig utan att ha läst spanska 3, då prövas du i BI, direktgruppen med det meritvärde du får på dina betyg som ingår i ditt examensbevis. Får... Läs hela svaret
  • Alexander 25 år

   Moderna språk Meritpoäng?

   Har en fråga gällande Meritpoäng för moderna språk. Kan man få Meritpoäng som räknas med i meritvärdet om man läser upp modernt språk även om modernt språk inte finns med i särskilda behörigheten? (i mitt fall...

   Julia SYV: Hej Alexander!om kursen krävs för behörighet då ger inte den kursen meritpoäng. Moderna språk 3 och 4 ger meritpoäng, om moderna språk 3 inte krävs för behörighet. Om... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga