Paulina

    Hej! Har precis avslutat studier på gymnasiet, läst samhällsvetenskapsprogrammet. Nu ska jag komplettera mina naturvetenskapliga ämnen för att sedan ha behörighet att söka på universitetet. Min fråga är; var är det bäst att läsa ett naturvetenskapligtbasår? Folkhögskola eller högskola? Förstår att det är två olika urvalsgrupper? B2 om jag läser på högskolan och BF om jag läser på folkhögskolan? Kan tillägga att garantiplatsen som ges på högskolan är inte den utbildning jag sedan till utbilda mig till, så just det spelar i detta läget igen roll. Tack på förhand

    1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej,
    om du har examensbevis från gymnasiet eller från komvux och endast kompletterar för särskild behörighet på en folkhögskola, så kommer du inte prövas i BF-urvalet.

    I BF-uvalet prövas sökande med Omdöme om grundläggande behörighet som man läser till på en allmän kurs på en folkhögskola.
    Du kommer behöva läsa på naturvet.basår, som är en annan typ av utbildning än allmän kurs. Så BF-urvalet blir det för dig inte. :)

    I båda fallen, efter nat.vet.basår på högskolenivå eller på en folkhögskola kommer du prövas i BII, kompletteringsgruppen med det meritvärde som du får på dina betyg som ingår i ditt examensbevis.
    ******
    Skulle du däremot komplettera på komvux, så skulle du fortfarande prövas i BII, men med förändrat meritvärde (för att betygen i kurserna som krävs för behörighet, t.ex fysik 2 och matematik 4 kommer räknas in i ditt jämförelsetal och med det också påverka ditt meritvärde - och på så sätt kan du både sänka och höja ditt meritvärde, beroende på hur höga betyg du får i kurser på komvux som krävs för särskild behörighet). Även betyg från prövningar påverkar på samma sätt som studier på komvux.

    • Paulina : Vad innebär ”Allmän kurs-naturvetenskapligt basår-gymnasienivå”?
    • Paulina : En ettårig utbildning för dig som vill läsa de särskilda behörigheterna i matte, fysik, kemi och biologi.
    • Anna : Eftersom det i kursbeskrivningen står: "för dig som vill läsa de särskilda behörigheterna i matte, fysik, kemi och biologi." så ger inte den utbildning Omdöme om Grundläggande behörighet. Fråga om det på den skolan där kursen ges. "Allmän kurs" på en folkhögskola är "motsvarande 3-årig gymnasial utbildning", alltså kan man läsa 3 år på folkhögskola i stället för gymnasiet (men man måste vara 18 år för att kunna börja läsa på en folkhögskola). Rubriken "Allmän kurs - naturvet.basår" här tror jag de menar att det inte är en "profilkurs", men jag är rätt säker på att du ej kommer få ut Omdöme om Grundläggande behörighet.
    • Anna : Fråga den utbildningsansvarige för den folkhögskoleutbildning som du vill gå - om du i slutet även kan få ut OMDÖME OM GRUNDLÄGGANDE BEHÖRIGHET. Om Ja - kan du med det omdöme prövas i BF-urvalet. Om Nej - då kan du inte prövas i BF-urvalet.
    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'eu ' (5 st.)

    • Marie

      Tandhygienist till tandläkare?

      Hej! Finns det något land i EU som erbjuder en vidareutbildning från tandhygienist till tandläkare? Om ni inte vet, vem kan jag vända mig till för att få information?

      Anna: : Hej Marie,jag undrar om du menar med Svensk utbildning till tandhygienist eller med utbildning från deras eget land? Det är inte säkert att utbildning till tandhygienist finns i olika länder. Yrket kan i... Läs hela svaret
    • elev

      intensivsvenska för forskare?

      Hej! Det finns en elev som studerar nu SFI 3C och är forskare/professor i botten. Har studerat i Italien och jobbar på heltid på Karolinska med stamceller och så vidare på råttor. Men nu vill han arbeta med människor. Det som hindrar honom att få det jobbet är då svenska. Det finns stöd...

      Mikael: : Hej Amina, det är bra att eleven som läser SFI och som i grunden är forskare, har stora ambitioner. Dock är det så att alla har inte fler än 24 timmar om dygnet och det är viktigt att ha tid... Läs hela svaret
    • Melina

      Läsa ekonomi utomlands-vad gäller? Finns det högskoleprogram om EU?

      Hej min största dröm är att arbeta inom ekonomi avdelningen på någon internationell organisation/företag som främst behandlar samhälls frågor , som t.ex. EU eller Rädda barnen då jag i framtiden vill jobba inom ekonomi men samtidigt ha ett jobb där man hela tiden analyserar samhället. Jag läser...

      Anna: : Hej Heli, det är bra att du är ute i god tid, men det kanske är ändå lite för tidigt att planera i detalj. Du kan söka till eftergymnasiala... Läs hela svaret
    • Jan

      Europass, vad är det får något?

      hej SYV! Min bror går på ett yrkesprogram och är snart klar med gymnasiet. De sa på hans skola något om att de som vill kan få Europass... men vad är det för något? Tack på förhand!

      Mikael: : Hej Jan! Om Europass (för elever som har gått på ett yrkesprogram och uppnått kraven för gymnasieexamen) kan man läsa på Skolverkets hemsida, här får du... Läs hela svaret
    • Nur

      Plugga i Turkiet?

      Hej! Så vitt som jag vet kan vi svenskar plugga i länder inom EU utan några helst problem (universitet), men om vi vill plugga i USA så måste vi göra testet SAT och ACT, men hur ser det ut för Turkiet?

      Mikael: : Olika skolor kan kräva olika saker och det bästa är om du kontaktar den skola som du vill läsa på med frågan om vad de kommer att kräva för förkunskaper i olika ämnen.

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga