S
    Hej!
    Som jag förstått det finns det flera olika betygssystem som kan användas på högskola/universitet. Jag har hittat vad dem alla innebär, men hur vet jag vilket betygsystem som en skola använder? Det står på wikipedia att UV är vanligast men att ECTC blir vanligare, så jag undrar också hur mycket det här stämmer?
    Speciellt intresserad är jag av arkitektprogrammet och Miljövetenskap om något speciellt gäller dem.
    Väldigt tacksam för hjälp!

    • Daniel : Om man tar Examen från ett högskoleprogram, spelar det ingen roll (för framtida möjligheter att få jobb) vilket betygssystem högskola/universitet använder sig av, eller ?

    1 Svar

    Liselotte SYV på GymnasieGuiden

    Hej S,

    det stämmer att varje universitet och högskola i Sverige beslutar vilket betygssystem de ska använda. Lärosätena kan också ändra sig och börja använda ett annat system.

    De olika betygssystemen har olika antal betygssteg. Två exempel är Underkänd, Godkänd och Väl godkänd respektive A/B/C/D/E/Fx/F. På examen sätts, däremot, inga betyg.

    Inom EU har ett system utarbetats som kallas European Credit Transfer System (ECTS), för att lättare kunna jämföra studenters betyg från olika länder. Vissa universitet och högskolor i Sverige har infört en 7-gradig betygsskala som är jämförbar med den skalan som används inom ECTS.

    Då lärosätena kan ändra sig och börja använda ett annat system, är det bäst att fråga just på varje lärosäte - vad deras planer är för framtiden.
    Utbildningsutbud av utbildningar på högskolenivå med start HT-19 fastställs till 15 mars 2019; idag kan man ännu inte vara säker på vilka svenska högskoleutbildningar som kommer erbjudas från hösten 2019 och ännu mindre: var de kommer att erbjudas, på vilka lärosäten.

    Hänvisning: uka.se/studentratt--tillsyn/fragor--svar-om-studentratt/betyg.

    Liselotte
    • : Hej Liselotte! Tack för din hjälp, jag tror det ska lösa sig nu. Tyvärr förstår jag dock inte det här med att inga betyg sätts på examen? Vad är då examen till för och hur viktiga är de?
    • Liselotte :

      Angående "Examen" från en högskoleutbildning:
      jämför med Examensbevis från gymnasiet (om man har fått godkänt betyg på GA, gymnasiearbete, och - för övrigt - uppfyller kraven >>, får man ut sitt Examensbevis och med andra ord kan man säga att man fick "Examen från gymnasiet"; och inget betyg sätts på Examen från gymnasiet (man kan givetvis räkna fram meritvärde, men det kan vara olika - på samma betyg - när man söker till högskoleutbildningar med olika krav på Särskild behörighet) - man sätter alltså inte ngt. betyg "som ex. kunde ha varit Mycket-väl-godkänt eller "Med mycket beröm" eller någon siffra - på självaste faktum att man uppnådde kraven och tog "examen".

      Man kan också jämföra med utbildningar utomlands:
      i vissa länder, men inte i Sverige, får de som har alla eller majoritet av kurserna inom sin högskoleutbilnding betygsatta med högsta möjliga (för den kursen) betyg - en Särskild examen (ex. kan självaste dokumentet vara utfärdat på ett "finare papper" i en annan färg - vet t.ex att i f d Sovjet Unionen kunde de extra-duktiga få "rött diplom" till skillnad mot "vanligt diplom" (Rött diplom hade mörkt omslag och "vanligt diplom" - blå omslag: då kunde alla direkt se om man fick högsta betyg eller "vanliga betyg", men så gör man inte i Sverige (uppgift från dec 2018).
      Hur det blir i framtiden, kan man givetvis inte vara säker på, men vi känner inga planer på att något betyg eller andra "utmärkelser" kommer att sättas på självaste "examen" i Sverige.

    Frågor och svar taggade med 'konvux' (7 st.)

    • Victoria

      Kan man söka till en kurs fast att man har ett gymnasieexamen?

      Har tänkt på att studera filosofi 2 då filosofi 1 gick jättebra för mig och intresset finns. Dock är jag inte säker på ifall man ansöka till en kurs i konvux/vuc om man nu redan har en gymnasial examen, stämmer det?

      Anna: : Betyg i kursen Filosofi 2 kommer inte påverka din möjlighet att komma in på en högskoleutbildning , men du kan läsa den kursen på komvux, om komvux i din kommun kan erbjuda det. Kontakta komvux i den kommunen där du är folkbokförd och lycka till!
    • Francwa

      F Gymnasiearbete?

      Jag kommer att få F i gymnasiearbete. Jag är godkänd infalla andra ämnen, men ej gymnasiearbete. Kan man komma in på komvux och fortsätta skriva på min gymnasiearbete som jag fick F på eller måste jag börja om och skriva en hel ny gymnasiearbete? Jag studerar Sam-bet.

      Daniel: : Hej,du kan komma med förslag till handledare på Komvux i gymnasiearbete, när du får veta vem hen är om att du vill ta det Temat på GA som du har jobbat på redan, på gymnasiet. Om handledaren... Läs hela svaret
    • Wille

      Hur samlar jag mina betyg från olika skolor?

      Hej! Jag har ett slutbetyg från gymnasiet men har därefter läst ett flertal komvux kurser på olika skolor och nu när jag ska använda dem så undrar jag hur jag får ut ett samlat dokument på alla mina betyg? Sedan funderar jag på hur jag kan få dem översatta till engelska eller om det är okej...

      Anna: : Hej Wille,om man har ett Slutbetyg och sedan fristående komvux-kurser så har man just alla de olika dokument och skickar alla dem (kopior på dem) när man söker. Du kan själv skriva... Läs hela svaret
    • Caroline

      Behövs CSN när man ska göra en särskild prövning på vux?

      Hej jag läser just nu min sista termin på komvux men har 2st ämnen som jag inte klarade och behöver göra en särskild prövning i dem ämnena. Skulle ha gjort det nu på min sista termin men pga särskilda omständigheter har jag inte möjlighet att göra det nu, så jag undrar om jag måste ha csn för...

      Mikael: : Hej CaroIine, Prövningar>> har ingenting med StudiemedeI, CSN att göra. Man har inte rätt tiII StudiemedeI under tiden man förbereder sig för prövningar, eIIer... Läs hela svaret
    • Erik

      Gymnasieexamen från Konvux; vilka kurser bör jag välja?

      Hej! Jag fick ingen gymnasieexamen, men skulle vilja ha en. Således ämnar jag läsa till ett antal kurser på Konvux och ta gymnasieexamen där. Utöver kurser jag saknar slutbetyg i som omfattas av grundläggande behörighet och den områdesbehörighet jag önskar, vilja kurser bör jag välja? Kan jag...

      Melina: : Hej Erik! Du har helt rätt i att du givetvis först ska välja kurser som krävs för grundläggande behörighet.Resterande kurser kan variera beroende på vilken... Läs hela svaret
    • Bella

      Måste jag läsa Fysik 1 när jag läst naturkunskap a?

      Hej. Jag måste läsa fysik 2 på konvux för att bli behörig till min utbildning. Sedan innan har jag godkänd naturkunskap a från gymnasiet. Måste jag läsa fysik 1 innan jag kan läsa fysik 2? Behörighetskraven står grundläggande behörighet + fysik 2.

      Liselotte: : Hej Bella, för att bli antagen till en kurs Fysik 2, måste du ha kunskaper i Fysik 1a som är "underliggande kurs". Du är inte behörig att läsa Fysik 2 om inte du har kunskaper motsvarande Fysik 1a. I... Läs hela svaret
    • nathalie chanel

      Vård och omsorg till läkare?

      Hej! Om jag läser vård och omsrogsprogrammet och vill bli läkare, vilka ämnen kommer jag då behöva läsa upp i konvux för att få läsa till läkare i universitetet eller högskolan. Mvh, Nathalie.

      Lena: : Hejsan, först och främst behöver du komplettera VO så du får behörighet till högskola, Svenska 2+3 och Engelska 6. Det ska alla skolor erbjuda. Sen behöver du även läsa till Matte 2 och 3. Matte 3 ger behörighet att söka till ett... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga