Sara
    Hej, jag ska välja gymnasielinje nu i höst. Har 282,5 meritpoäng ifrån vt16, då har jag C i alla NO-ämnen. Jag funderar på att läsa Naturvetenskap med samhällsinriktning eller att läsa Ekonomi med juridikinriktningen.

    Gillar båda, tror jag skulle ha det lite lättare på Ekonomi men man kan inte alltid välja det lättaste. I alla fall så vill min pappa gärna att jag läser till läkare, har blivit intresserad av detta. Överväger mellan läkare eller jurist (som leder till advokat/domare).

    Min fråga är om jag kan gå Naturvetenskap med samhälleinrikting och ändå läsa till läkare eller jurist senare eller ifall jag måste läsa Natur med natur för att bli läkare eller om jag måste läsa Ekonomi med juridik för att kunna läsa till jurist.

    Min andra fråga är då HUR jag ska läsa till läkare eller jurist, alltså hur lång tid det tar om man inte tar ett paus år och även vilken linje jag ska läsa för att kunna bli läkare eller jurist. Förstår att de är olika linjer för att kunna få dessa yrken men vill veta vilka två linjer det är som jag ska läsa för att bli det ena eller det andra.

    Glömde skriva att jag kanske ska läsa spetsutbildningen i matte under gymnasiet då jag som går i nian nu redan läser matte 1c. Så om jag fortsätter med spetsutbildningen så är det bara natur med natur/samhälle jag kan välja på. Vet inte om det gör någon skillnad ifall med eftersom att isf blir det samma som naturprogrammet fast med lite mer matte.

    Mvh Sara

    1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV

    Vilken stad bor du i? Vad säger din lärare i matte, var rekommenderar hen att du läser på gymnasiet ?

    Kurser som du behöver till läkare, finns på NA, natur och samtidigt blir du behörig till juristprogrammet ...

    Du är så duktig i matte, så jag undrar om du kan tänka dig bli Matematiker>> eller Statistiker?

    även andra yrken som t.ex Meteorolog och Astronom>> kräver mycket matte.

    Läkarutb är i Sverige minst 7 år och vill man bli specialist tar det ännu minst fem år.

    Juristprogrammet är 4.5 år.

    Studie- och yrkesvägledare
    • : Jag bor i Skövde. Har bara haft denna läraren sen jag började nian men när jag börjar på det gymnasiet så är det den första spetslinjen de har på den skolan så allt är inte bestämt. Men för att fortsätta läsa "spetsmatte" så är det Natur, natur eller Natur, samhälle men även Teknik och Volvo tror jag.
    • : Kan jag läsa till läkare och jurist ifall jag går Natur med samhällsinriktningen?
    • : Och nej, vill inte bli matematiker eller statistiker eftersom att matten är inte lika roliga som den brukade vara, i sjuan hade jag B, i åttan dök jag ner till ett D sedan ett C och nu med gymnasiematten ligger jag på B+/A så har precis fått tillbaka motivationen till matten. Jag har alltid funderat på läkare och advokat men de intresserar mig fortfarande så jag håller mig till det. Vad finns det för olika specialistutbildningar? Och finns det någon vidare utbildning efter juristprogrammet? Kan jag bli t.ex. domare ifall jag läser juristprogrammet?
    • Milla : På NA, samhälle ingår inte fysik2, kemi2, biologi 2 och matte4 och de kurser måste du få godkänt betyg i för behörighet till läkare ... Det finns många olika specialistutbildningar efter läkarprogrammet och efter juristprogrammet kan man gå vidare och på sikt bli advokat eller domare, kronofogde eller konkursförvaltare.
    • Milla : Tips: läs på http://www.framtid.se/yrke/specialistlakare
    • : Jag ska läsa mattespets så hur som helst så kommer jag läsa klart matte 5 men så jag måsta alltså läsa fysik2, kemi2 och biologi2 som extra kurser.
    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'svårighetsgrad' (3 st.)

    • F.O.F

      Skillnad på svårighetsgraden på samma kurs med olika lärosäten?

      Hej! Jag undrar hur mycket svårighetsgraden på en viss kurs/program skiljer sig på olika lärosäten? Exempelvis hur stor är skillnaden på att få godkänt eller uppnå högre betyg på en kurs vid på...

      Milla : : Hej, om det är samma kurs, med samma innehåll, så borde det inte finnas någon skillnad i svårighetsgraden. Det borde vara lika lätt eller svårt att klara... Läs hela svaret
    • Emil

      Hur svåra är civilingenjörsprogrammen?

      Hej! Snittade D i gymnasiet men la inte så mycket krut. Har nu siktat på ingenjörsstudier Och kom in på tekniskt basår på chalmers vilket ger garantiplats till civilingenjör elektroteknik. Borde jag sikta lägre med tanke på att man hör att civilingenjörsutbildningarna är så svåra? Är absolut...

      Anna: : Hej Emil!Om du kommer in på en utbildning, då har de som bestämmer kring den utbildningen "bestämt" att du kan klara av utbildningen, annars skulle du inte blivit antagen. Med "kan klara" menas... Läs hela svaret
    • Philip

      Svårighetsgrader inom IB?

      Hej. Jag har tänkt lite på IB och tycker att det blir mer och mer spännande för varje gång man läser om det. Jag vet dock inte hur svårt det är att vara elev i en sån klass.. Har alla ett perfekt uttal eller arbetar man med det? Kan alla massa svåra ord man aldrig hört? Om man...

      Anna: : Hej Philip, första året på IB är förberedande. IB programmet är egentligen 2årigt. Det är olika typer av elever som kan träffas på IB - svenska elever, elever som har engelska som modersmål men som kommer från olika länder och har... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga