Hanna
    Hej jag har prata med mina föräldrar ang flyttning till England och plugga där i gymnasiet jag är även svensk medborgare och när jag är där så ska jag bo med min syster. Jag undrar hur det blir med pengar och skolan och sånt kan man gå i en engelska skola istället för svensk skola?

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV
    Hej Hanna!
    Det är enbart om du skulle gå i en godkänd av Skolverket svensk skola utomlands, som stadsbidraget (som täcker kostnaden för undervisning), betalas ut.
    Om du vill gå till någon annan skola, får du själv ta reda på vad det kostar. Du kan fråga din kommun (utbildningsförvaltningen) om de skulle kunna hjälpa till med terminsavgifter men jag skulle inte hoppas mycket på den lösningen. Gymnasiet är frivilligt och kommunen är ej skyldig hjälpa till med att betala för undervisning i en skola som finns utomlands.
    Du kan också kontakta Studie- och yrkesvägledare på IB skolorna (internationellt gymnasieprogram Bacalaureate diploma) som har erfarenhet av elever som flyttar från ett land till ett annat - ofta pga föräldrarnas jobb och som kanske kan ha något idé eller förslag på en möjlig lösning.
    Som regel, så hittar elevernas familjerna egna (privata) lösningar: det är oftast föräldrarna som betalar vad det kostar att läsa utomlands på gymnasiet.
    Vi känner tyvärr inte till några andra möjligheter.
    Om du hittar någon lösning, är vi mycket tacksamma i fall du hör av dig och berättar det för oss. Då har vi möjlighet att lära oss ngt. nytt och som kan ge oss möjlighet att hjälpa andra elever som är i din situation.
    Vänligaste hälsningar
    ANNA

    Frågor och svar taggade med 'gymnasieskolan' (3 st.)

    • Elissa

      Behörighet för ämneslärare?

      Hej! Jag undrar om man som ämneslärare i gymnasiet är också behörig till att undervisa i årskurs 7-9? Alltså, om jag läser ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan, kan jag då senare även undervisa för årskurs 7-9 och vara behörig till det även om jag inte har läst...

      Mikael: : Ja, det stämmer. Gymnasielärare är behörig att undervisa i samma ämnen över i åk7-9 på grundskolan.
    • C

      Sommarskola eller börja om?

      Hej, Jag går andra året på gymnasiet linje samhälle beteende och byte skola mitt i året. Jag har betyg i allt förutom matte 2B och svenska. Elevhälsan tänker på att jag ska börja om andra året för att jag har problem med de ämnen. Nu tänkte jag på om det skulle fungera om jag går...

      Anna: : Hej, att få gå om ett år på gymnasiet är en stor förmån. Om du får erbjudande om det, råder jag att tacka ja!
    • Julia

      Ämneslärare mot gymnasieskolan - jobba på högstadiet?

      Hej! Jag ska söka till "ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan", med ämnena matematik och kemi. Men kommer jag då när jag är färdigutbildad att kunna jobba mot åk 7-9 om jag skulle vilja? Hälsningar, Julia

      Daniel: : Hej Julia! En behörig gymnasieIärare är samtiigt behörig att undervisa i samma ämnen på högstadiet, så svar på din fråga är JA! Du ska kunna undervisa i samma ämnen även på grundskoIan. Ha det bäst! DanieI SYV

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga