Daniel
    Hej!

    Jag går just nu tredje året gymnasiet, samhällsprogrammet och jag tänker på att plugga vidare till en psykolog. Problemet är att jag kommer gå ut med ungefär 19 merit poäng men det krävs minst 20 poäng för att bli antagen till psykologiprogrammet i Sverige. Jag vill inte läsa på komvux eftersom jag fick nyss reda på att det kommer ta mig minst 2 år för att komplettera allting i komvux och få upp mina betyg till 20 och det är för långt tid, och problemet är att jag kommer att hamna i en annan urvalsgrupp och det kommer ju påverkara antagningspoängen och i princip chanserna för mig att ens komma in i programmet. Därför har jag tänkt på högskoleprovet som en andra chans. Så klart vill jag inte riskera detta eftersom då sätter jag i princip hela min framtid på högskoleprovet och jag känner mig osäker när det kommer till det.

    Jag har läst moderna språk 1 och 2 och fått ett betyg på bägge två alltså C på spanska 1 och C på spanska 2, men nu vill jag byta ut mitt betyg på spanska 2 och vill istället läsa Danska 1 så att jag istället får ett A pga av mina grundkunskaper på danska, min fråga är, vad händer med mitt betyg på spanska 2 alltså kommer mina meriter att påverkas eller kommer danska 1 sättas som utökad?

    Min andra fråga är om jag kan studera psykolg programmet utanför Sverige men endast på Engelska. Kan jag läsa i Norge eller ett land i Skandinavien dock endast på engelska om ja, hur får jag tag på antagningspoängen för psykolog programmet i landet och hur överförs mitt svenska betyg in till deras system. Jag har redan kontaktat köpenhamnsuniversitet och de sa att psykolgprogrammet erbjuds endast på Danska, jag undrar i så fall om restan av skandinavien och möjligtvis Europa också.

    1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej Daniel,
    exakt hur ditt examensbevis kommer att se ut bör framgå av din individuella studieplanen. Det är inte förbjudet att ha 2 olika moderna språk inom de obligatoriska 200 poäng "moderna språk". Vilken eller vilka kurser som i ditt examensbevis kommer bli markerade med "U" - utökad kurs - bör också det framgå av din individuella studieplan. Prata med syv på din skola. Vi kan inte lova dig ngt. ang hur ditt examensbevis kommer att se ut - det är Rektor som är ytterst ansvarig, men ansvar brukar vara delegerat till SYV-en på gymnasiet eller till en biträdande rektor, ang. utformning av de individuella studieplanerna. 

    Ang. höja ditt meritvärde - jag tänker på Meritpoängen. Engelska 7 ger 1.0 i merit; högre kurser i matte - och moderna språk 3 och 4 ger också meritpoäng. Du kan vinner på att försöka få godkänt betyg i Spanska 3 i stället för Danska 1.
    E i spanska 3 kommer ge dig större totalhöjning än A i danska 1 /pga mod.språk 3 ger meritpoäng/. Hänvisning: gymnasieguiden.se/informeras/merit.

    Ang. läsa till psykolog utanför Sverige
    Psykolog är i Sverige legitimationsyrke (reglerat yrke). Utbildningar från andra länder brukar inte godkännas "rakt av" utan kompletteringar brukar krävas; och det är inte alltid finns kurser som man skulle behöva läsa för att komplettera... så risken finns att med utländsk utbildning ej kunna få av Socialstyrelsen en svensk psykologlegitimation. Det finns stora fördelar i att utbilda sig i samma land där man senare vill jobba. Om du vill jobba i utlandet - fundera på i vilket land och sök utbildning i första hand i just det landet.

    Ang. om utbildning till psykolog kan i andra länder läsas på engelska - så har vi inte några färdiga uppgifter... kan du inte läsa på norska, som är rätt lik svenska? För att få svar ang. utbildningar utomlands - var god vänd dig till myndigheter/organisationer i respektive land. På studera.nu/studera-utomlands finns det länksamlingar uppdelade på 60 "vanligaste länder".

    Frågor och svar taggade med 'lth' (4 st.)

    • Isak

      Ansöka till senare del av program?

      Hej! Jag ska skriva högskoleprovet nu i vår och planerar att plugga industriell ekonomi på LTH, Chalmers, LiU eller KTH. Min plan är att om det inte riktigt går vägen på högskoleprovet så tänkte jag läsa första året industriell ekonomi på en annan skola som jag kommer in på, och sedan hoppas...

      Peter: : Hej Isak,du förlorar ingenting på att göra ansökan. Även om du kommer in, blir Antagen, kan du alltid lämna Återbud (säga Nej till erbjuden plats). Antagningsgränser kan... Läs hela svaret
    • Maria

      Kan jag komma in på civilingenjörsutbildningen med 19,27?

      Hej! Jag har sökt till civilingenjörsutbildningarna på LTH och hoppas få komma in på ett av mina fyra högsta val! (Maskinteknik, Kemiteknik, Datateknik samt Väg och Vatten) Dock har mina slutbetyg inte gått som förväntat och jag hamnade på 19,27 med meritpoängen inräknade. Mina högskolepoäng...

      Milla : : Antagningsgränser kan ändras. Ingen kan veta på förhand. Vi håller tummarna!
    • Mattias

      Hoppa av civilingenjörsutbildning efter 3 år?

      Hej, jag funderar på att läsa till Civilingenjör inom elektroteknik på LTH. Jag är dock rädd att jag inte kommer orka/klara av att läsa 5 år. Jag undrar därför om man kan hoppa av efter 3 år och få titeln högskoleingenjör? Måste man kanske komplettera med nån kurs eller går det inte alls?

      Daniel: : Hej, vi fick nu ett svar. Var god läs det nedan: Hej, Det finns två olika examina inom högskolan, generell examen och yrkesexamen. Här kan du läsa om... Läs hela svaret
    • Ella

      Vad ska jag göra efter studenten?

      Jag går sista terminen på det Naturvetenskapliga programmet och har varit helt inställd på att ta ett år ledigt från plugg och sedan försöka komma in på arkitektprogrammet på Chalmers eller i Lund, men nu börjar jag tveka. Jag har väldigt många olika intressen och vill såklart även hålla på med...

      Daniel: : Hej Ella, min första tanke är att råda dig försöka kombinera "nytta med nöje" :) - och försöka skaffa dig ett jobb /kanske deltid eller "timmar vid behov" men ändå ett... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga