Joakim

    Hej, Min dotter fick helt OK betyg och meritpoäng när hon slutade 9:an för ett år sedan men fick F i Geografi. På grund av detta kunde hon inte söka till samhällslinjen i Jönköpings kommun där vi bor trots att hennes merit räckte gott och väl. Hon fick då plats på en privat skola (Jensen), har gått ut första året på samhällslinjen där med godkända betyg. Hon vill nu av flera anledningar byta till en kommunal skola men är fortfarande inte behörig på grund av F:et i geografi från 9:an. Som jag förstår det så har hon gått vad som kallas introduktionsprogram. Ingen skillnad jämfört med de andra eleverna på skola, bara att hon har läst lite geografi på sidan om. Vad jag har läst mig till så kan hon göra en prövning för att få ett godkännt grundskolebetyg vilket skulle göra henne behörig att söka till en annan skola. Min fråga är, var kan hon göra en prövning? Allt jag hittar handlar om prövning för de som är 20 och äldre. Hon är 17. Kan detta endast göras på nuvarande skola? Om de inte kan tillhandahålla det i närtid finns det i så fall andra möjligheter?

    • Anna : I slutet av mitt svar (nedan) skriver jag om att eleven kan få samma behörighet till eftergymnasiala utbildningar på ES/media som på SA-programmet. Om din dotter kan tänka sig läsa ES/media, behöver hon inte få godkänt betyg i geografi från grundskolan. Om ngn av de två gymnasieskolorna som i Jönköping erbjuder ES/media har ledig plats till hösten vet vi inte här på FRåGA SYV. Det kan tyvärr vara så att de ej har ledig plats. Din dotter borde ha gjort ansökan senast 10 maj 2022 som var sista dagen i "justeringsperioden" för elever som söker gymnasieplats i Jönköping. Läs gärna hela mitt långa svar, nedan. Hoppas det blir till hjälp! Vi håller tummarna!

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Joakim, det är en lite ovanlig situation du beskriver.
    Varför kunde inte din dotter få godkänt betyg i geografi i slutet "av en läst kurs"/ämne? Om hon läste grundskole-geografi på gymnasiet i år och har tillräckliga kunskaper, då bör hon ju få ut ett godkänt betyg i geografi "från vårterminen i åk9", tänker jag. Men om hon inte har tillräckliga kunskaper, då kommer hon inte få godkänt betyg på en prövning. Det är tufft att göra prövningar: först gör eleven en skriftlig del med många frågor som omfattar hela kursen; sedan skriver läraren och medbedömaren ihop muntliga frågor utifrån elevens svar på de skriftliga frågorna och den muntliga delen genomförs cirka 2 veckor efter den skriftliga delen. Frågorna inför den muntliga delen kan inte eleven få på förhand utan måste svara direkt när frågan ställs. På så sätt testas det hela kursens innehåll och läraren och medbedömaren samråder och tillsammans sätter betyget. Det är nästan alltid lättare att få högre betyg i slutet av en läst kurs, jämfört med prövningen. Det är också så att ni kan behöva betala prövningsavgift på 500kr och man får ej pengarna tillbaka om man får F på prövningen.
    Som regel har gymnasieelever rätt att göra prövningar endast på sin gymnasieskola. Alla andra ställen där prövningar brukar erbjudas kan neka eleven att anmäla sig till prövningen. Under sommaren brukar det vara jättesvårt att hitta var prövningar erbjuds - för att skolorna håller stängt och lärarna har semester.
    Förslag på lösningar: prata med rektorn på den nuvarande skola om varför din dotter inte fick godkänt betyg "i slutet av en läst kurs". Om du/ni får svar att lärarens bedömning är att eleven inte har tillräckliga kunskaper, då kanske det är så att din dotter skulle (med stor sannolikhet) få F på prövningen. Fråga också om prövning kan erbjudas, om rektor kan ordna det (även om läraren gjorde bedömning att eleven inte har tillräckliga kunskaper). Kanske kan din dotter studera på egen hand och försöka få godkänt betyg på prövningen i början av läsåret (kanske några dagar innan läsåret börjar.. men det kan bli svårt med tider där för att det tar ju hur som helst 2-3 veckor (prövningsprocessen) ... . Vi säger att din dotter skulle, t.ex redan imorgon, få godkänt betyg i geografi från åk9, vad händer då? Om din dotter inte gjorde ansökan till någon gymnasieskola via gymnasieantagningen senast sista dagen i omvalsperioden då kan hon nu ställas i RESERV-kön (sist i den kön, även om hon har högt meritvärde från grundskolan). Eleven måste ha sökt via gymnasieantagningen senast sista dag i omvalsperioden för att konkurrera om plats på samma villkor mot andra sökande. Omvalsperiod (som gymnasieantagningen i Jönköping kallar för Justeringsperiod tog slut 10 maj 2022). De som gör "sent val" ställs sist i kön, även om de har högsta meritvärde (så brukar antagningskanslierna göra).
    En annan sak jag tänker på - om någon kommunal skola har ledig plats i år2 (till hösten) på SA, samhällsvet.programmet kan rektor på den skolan skriva in din dotter på IM:programinriktat val (jag är ganska säker på att det är just Programinriktat val som din dotter läste under det gångna läsåret). Men om det inte finns någon ledig plats på SA i årskurs 2 (från den kommande hösten) på någon skola som din dotter vill komma in på - då kan inte skolan ta in henne för det finns ju inte ngn ledig plats och då hjälper det inte att inkomma med godkänt betyg i geografi från grundskolan.
    Elevens rättigheter omfattar:
    - rätten att fortsätta läsa där man är Antagen (så länge elever inte skolkar för mycket och blir av den anledningen utskriven från gymnasiet), oavsett vilka betyg eleven får; eleven får fortsätta till år2 och 3 även om hen fick alla F i alla kurser;
    - eleven har också rätt att göra ansökan via gymnasieantagningen (under val- eller omval/"justeringsperiod") även om hen läser på gymnasiet (t o m det året hen fyller 19 år); om eleven kommer in i år1 men kan uppvisa godkända betyg i de kurser som läses i år1, brukar eleven bli uppflyttad till år2 - OBS! ansökan måste ha gjorts senast sista dag i omvalsperioden.
    ************************************
    Att komma in direkt i år2 på gymnasiet ingår inte i elevens rättigheter, inte ens om tomma/lediga platser finns på gymnasieskolorna. Men i praktiken brukar eleverna tas in om ledig plats finns och eleven har godkända betyg i de flesta kurser från år1.

    Övrigt (för kännedom):
    - För att uppfylla kraven för examensbevis behöver eleven bl.a vara inskriven på ett nationellt program. Även om din dotter får höga betyg i alla kurser i alla 3 gymnasieår men inte innan hon går ut "trean" får godkänt betyg i geografi från grundskola, kommer hon inte kunna få ut examensbevis från Samhällsvet.programmet.
    - Samhällsvet.programmet (SA) har 3 inriktningar; i inriktningen Samhällsvetenskap ingår kursen Geografi1 som obligatorisk; det går få ut examensbevis med F i den kursen, men F-betyget drar ner jämförelsetal/meritvärde ganska mycket, så jag rekommenderar satsa kanske på ett av de andra 2 inriktningar på SA.
    - Programplan för SA finns på
    gymnasieguiden.se/gymnasieprogram/SA/programplan/Programplan_SA.pdf
    Jag vill ge följande råd: ställ din fråga även till utbildningsförvaltningen i den kommunen där din dotter är folkbokförd och till gymnasieantagningskansliet. Kontaktuppgifter till Gymnasieantagning i Jönköping finner du bl.a på följande webbplats: antagningskanslier.skr.se/kansli/antagningskansliet-i-jonkoping
    Listan på gymnasieskolorna i Jönköping som erbjuder SA ser du på den här sidan: gymnasieguiden.se/gymnasium?SA-Jönköping
    Fundera också på följande "lösning": För att bli behörig till Estetiska programmet (ES) gäller det att ha godkända betyg, förutom svenska/svenska som andraspråk, engelska och matematik, i minst 9 andra valfria ämnen. Alltså, för behörighet till ES behöver inte din dotter ha godkänt betyg i geografi från grundskolan. Ett av inriktningar på ES liknar en av inriktningar på SA rätt så mycket: jämför ES/estetik-och-media och SA/medier-information-och-kommunikation och det är inte omöjligt att få ihop kurserna till examensbevis från ES/estetik-och-media  om man första året läste kurser från SA. Så, om det finns plats på någon skola där din dotter vill läsa på ES/estetik-och-media,  ser jag inga hinder för henne att komma in i år2, bli inskriven på ett nationellt program direkt och inte behöva få godkänt betyg i geografi från grundskolan och till sommaren 2024 få ut examensbevis. Läser man matematik 2b som en valbar kurs på ES, kan man i princip få samma behörighet till eftergymnasiala studier, som SA ger.
    Följande gymnasieskolor i Jönköping erbjuder inriktning "Estetik och media":
    LBS-kreativa-gymnasiet och Per Brahegymnasiet. Tips! fråga på de skolorna om de har ledig plats i år2 till hösten.

    Om din dotter kan byta till ES, be rektorn att fatta beslut om Individuellt anpassat gymnasieprogram (för att inte behöva gå om år1); i så fall behöver din dotter inte få betygen i alla inriktningskurserna, för att de kan bytas ut mot de kurser som hon redan har godkänt betyg i från sina studier på SA. OBS! En kurs Historia 2b-kultur är på ES obligatorisk även om beslut om individ.anpassat program finns; den kursen är inte obligatorisk på SA.

    Frågor och svar taggade med 'betygssnitt' (36 st.)

    • Mano

      Kommer att räknas med i mitt betygsnitt?

      Hej! Jag går i trean på gymnasiet. Jag vet att elevens poäng ska vara 2400 poäng, men jag har 2600 poäng. En av dem är från Franska 1 eftersom jag behövde läsa Franska 1 för att kunna fortsätta med Franska steg 3 och 4. Dessutom har...

      Milla : : Hej,svar på din fråga beror på hur ditt examensbevis ser ut. "Vanligt antal" poäng i gymnasieexamen är 2500. Av dem 100p. gymnasiearbete (men det betyget räknas inte in i... Läs hela svaret
    • Lina

      Behöver matte 3 räknas med i jämförelsetal om det är matte 4 för behö?

      Hej! Jag går tredje året på samhällsprogrammet och vill ta ett naturvetenskapligt basår på högskola. Jag har läst matte 3b som utökad kurs på gymnasiet. Är det möjligt att när jag är behörig till...

      Mikael: : Betyget i matte 3 som utökad kurs (i ditt examensbevis från gymnasiet markerad med U), kommer inte räknas in när du söker till utbildningar som för särskild behörighet kräver matte 4.
    • Wilma

      Utökad kurs, om den räknas med i betygssnittet?

      Räknas betyget in i betygssnittet som jag väljer att lägga som utökad kurs, exempelvis har jag lagt engelska 7 som utökad kurs, räknas då den in som meritpoäng och betyget eller bara meritpoäng?

      Anna: : Hej!för de som har examensbevis (från gymnasiet eller från komvux) räknas betyget in i ditt jämförelsetal/snittbetyget om kursen ger meritpoäng och detta även om... Läs hela svaret
    • Omar

      Vad räknas i betygssnittet efter komplettering?

      Hej Jag har läst franska steg 1 och arabiska steg 1 som moderna språk på gymnasiet. Nu i efterhand har jag gjort prövning i arabiska steg 3 och 4 som moderna språk. Franska steg 1 och arabiska steg 1 räknades med i mitt betygssnitt vid senaste anmälan, då dem var en del av mina 2500 poäng på...

      Mikael: : Hej!att betygen från dina kurser räknas på det mest fördelaktiga sättet, oavsett om de ligger i examen eller som komplettering, stämmer men Antagning.se följer... Läs hela svaret
    • Johanna

      betygsgenomsnitt?

      Hej Jag går i tvåan i gymnasiet och ska börja i trean nu efter sommarlovet. I ett program som är kopplat till skolan, kan man skriva in sina betyg, och alla betyg som sätts av lärarna visas, samt kurskod, ämne, poäng,år, start- och slutdatum...

      Liselotte: : Hej,betygsgenomsnittet (på alla de betygen som ingår i examensbeviset, förutom gymnasiearbete, vars betyg räknas inte in) = jämförelsetal och sedan plussar man på meritpoängen, om man har... Läs hela svaret
    • David

      Räknas tidigare studier vid universitet med i urvalet?

      Hejsan! Jag har lite frågor om betyg och poäng och om hur det fungerar vid antagningen. Jag ska skola om mig och därför tänker jag ansöka till ämneslärarutbildningen. Jag har en 180hp kandidatexamen bakom mig. Räknas dessa högskolepoäng in eller är det endast gymnasiebetygen som man går...

      Mikael: : Hej David,man konkurrerar med Meritvärde, som räknas ut på gymnasiala betyg, när man söker till högskoleutbildningar på Grundnivå, alltså där... Läs hela svaret
    • Joakim

      Meritbetyg och vilka ämnen jag får räkna med?

      Hej, Jag pluggar för tillfället upp ett par gymnasiala ämnen för att höja meritvärdet. Då jag tog studenten 2004, estetiska programmet, finns det ämnen som är totalt värdelösa samt förmodligen inte får inkorporeras i...

      Mikael: : Hej, fick du ett SLUTBETYG när du slutade på gymnasiet? Har du tidigare läst på högskola eller universitet i Sverige? - det frågar jag för att få det klart för... Läs hela svaret
    • Uno

      Byta ut betyg i Ma5 mot betyg i modersmål?

      Hej! Jag läste matematik 5 på gymnasiet, och fick betyget E där. Dock så läste jag modersmål som utökad kurs, och fick där C som slutbetyg. Jag undrar om jag på något vis skulle kunna byta betygen så att Ma5 blir den utökade kursen och Modersmål räknas med i nytt betygssnitt istället? Tack...

      Julia: : hej Abbas, om du har EXAMENSBEVIS, då går det inte att ändra ngt. i det.Om du har Studiebevis, kontakta SYV på komvux i den kommunen där du är folkbokförd och gör planering... Läs hela svaret
    • Linnea

      Hur påverkar extra kurser från Komvux?

      Hej, hur påverkar extra kurser från Komvux mina poäng från mitt gymnasieprogram som jag den ska söka in med till universitete eller högskola? Kan extra kurser för behörighet sänka och höja mitt betygssnitt?

      Julia: : hej Linnea, eftersom betyg i kurser som man läser på Komvux räknas in i ditt Jämförelsetal, så kan jämförelsetal påverkas. Det påverkas inte om du i de... Läs hela svaret
    • Patricia

      Kommer mitt betygssnitt påverkas?

      Hej! Jag gjorde en prövning i matematik 2b då jag inte läste den kursen på gymnasiet men behöver den för att komma in på ett visst program. Provet gick inte så bra och jag tror inte jag blir godkänd. Det jag undrar är om jag får ett F på prövning sänker det mitt hela betygssnitt då? Med...

      Julia: : Hej Patricia; om du redan har Examensbevis (är färdig med gymnasiet eller studier mot examensbevis på komvux), då kommer inte F betyget du får efter det, spela någon som helst roll. F betyg... Läs hela svaret
    • Carolina

      Läggs komvuxbetyg och gymnasiebetyg ihop?

      Hej! Jag gick ut gymnasiet 2017 och har sedan dess läst in ett par meriterande kurser och övrigt på komvux. EX. är M5, och moderna språk upp t.o.m. steg 3 som jag läst in. Nu undrar jag, ifall jag beställer en ny betygskopia, om de ämnena kommer synas i dokumentet OCH ifall de räknas med i...

      Julia: : Hej Carolina, om du har Examensbevis från gymnasiet, kommer inget att ändras i dokumentet "examensbevis"; du skickar med Examensbevis + de övriga betygen till Antagning.se och Antagning.se... Läs hela svaret
    • Jakob

      Hur blir det med betygsnittet när man läser till en kurs på komvux?

      Hej, jag funderar på att läsa till Naturkunskap 2 i vår och undrar hur det då blir med mitt betygssnit? Adderar man det betyget till mina andra betyg eller byter man ut Natur 2 betyget med ett tidigare betyg?

      Julia: : Hej Jakob,om du i ditt examensbevis har betyg i nk2 men får Högre betyg i samma kurs på komvux, då räknas det högre betyget in i stället. Men om du ej... Läs hela svaret
    • Lilian

      Höjs mitt betygssnitt om jag läst samhällskunskap 3?

      Hej! Jag undrar om mitt betygssnitt kommer att höjas något nu när jag har läst samhällskunskap 3 och i så fall hur mycket om jag har 14,3 nu ?

      Mikael: : hej Lilian,info i din fråga är inte tillräcklig för att kunna ge svar.Om du exempelvis har Examensbevis och det i examensbeviset ej finns betyg i samhällskunskap 3, kommer inte... Läs hela svaret
    • Anna

      Betygssnitt i Sverige?

      Hej! Jag undrar vart man hittar statistik på vad för meritpoäng som är vanligast i Sverige eller Stockholm. Vill veta hur min merit förhåller sig till resten av min årgång, tex om jag är topp 50% eller topp 10%?

      Anna: : Hej Anna,Statistiska Central Byrån sammanställer den sorters statistik - bl a på uppdrag av Skolverket. tyvärr kommer de sammanställningar med stor fördröjning - upp till 2år. Det är... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga