1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV

    Hej,
    alla svenska lärosäten där psykologprogrammet ges bör ta emot ansökningar från de som bekräftar grundläggande behörighet genom studieomdöme från en folkhögskola. Med högsta omdöme kan det finnas en chans att komma in. Med lägre än 4.0 i omdöme brukar man inte ha ngn rimlig chans att komma in på psykologprogrammet; detta för att psykologprogrammet är en mycket populär utbildning med många sökande som har höga meriter.
    Även om du får högsta omdöme som är 4.0 så är det inte alls fel att även ha resultat från högskoleprovet - så gör högskoleprovet om du kan.
    Du kan också gärna kika på "liknande yrken". Några exempel på yrken som på olika sätt kan likna yrket psykolog:

    Alkohol- och drogterapeut

    Arbetsterapeut

    Barnombudsman

    Beroendeterapeut

    Beteendevetare

    DNA-coach

    Enneagramkonsult

    Familjerådgivare

    Grafolog

    Handledare i sorgbearbetning

    Kurator

    Livscoach

    Lyckoforskare

    Mental coach

    Motivationspedagog

    Peer supporter

    Psykiatriker

    Psykiatrisjuksköterska

    Psykologilärare

    Psykologisk coach

    Psykoterapeut

    Rättssociolog

    Sakkunnig krisstöd

    Samlevnadsexpert

    Samtalsterapeut

    Sexolog

    Sjuksköterska inom psykiatri

    Sjukvårdsrådgivare

    Skolkurator

    Sociolog

    Socionom

    Studie- och yrkesvägledare
    • DJ : Fint! Blev orolig då jag fick svaret från KI:S studievägledare att de endast antar med betyg och HP. Har du någon statistik över hur många i varje klass/ lärosäte som antas från folkhögskola?
    • DJ : Jag har alltså både gymnasiebetyg, resultat från folkhögskola (4) och har skrivit 1,3 på HP men ska göra det igen nu i vår..
    • Milla :

      Hur många studieplatser som sökande med studieomdöme från folkhögskolorna kommer att konkurrera om beror på hur många behöriga sökande som gör anmälan till just "den utbildningen" med start "just den terminen" och som är behöriga (bekräftar sin grundläggande behörighet) genom omdöme; du kan läsa om det på antagning.se/sv/efter-anmalan/platsfordelning-och-urval/betygsurval/#folkh-gskolegruppen-bf -- min uppfattning är att det, på förhand, är omöjligt att veta hur många platser det kommer att "reserveras" för sökande i BF-urvalet för att man vet inte hur många behöriga sökande som kommer att söka just den utbildningen i just den urvalsgruppen. 
      Mitt råd är att du söker till alla de utbildningar som du är intresserad av och att du gör det på så sätt att du lägger högst upp (som ditt högst prioriterat alternativ) den utbildning som du helst vill komma in på; och sedan "i fallande grad": den utbildning som du "i västa fall" kan tänka dig att läsa lägger du sist, längst ner.

    Frågor och svar taggade med 'kursomdöme vs betyg' (2 st.)

    • Ebrar

      Komvux eller folkhögskola?

      Jag är utlänning här och går olika kurser på Komvux för att gå på universitetet. Nyligen har några av mina vänner börjat gå på folkhögskola och jag funderar på det. Men jag känner inte till...

      Milla : : Hej och tack för din fråga om skillnader i studier på komvux och på folkhögskolorna! Om studieformen Folkhögskola får du gärna läsa... Läs hela svaret
    • Malva

      Väger kursomdömen lika starkt som betyg?

      Jag funderar på att gå ett naturvetenskapligt basår på folkhögskola och undrar om man därefter, med sina (godkända) kursomdömen har samma prioritet som någon med konkreta betyg från gymnasium/komvux om man vill söka in på högskola. Är det så att man hamnar i en annan urvalsgrupp om man läst...

      Melina: : Hej Malva! Som student från folkhögskola söker du ur en egen urvalsgrupp, den s.k folkhögskolegruppen. Då jämförs du bara med andra som söker i samma grupp dvs du... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga