Fanny

    Hej! Jag ska i höst studera på en gymnasieskola där man läser 300p i programfördjupning samt 200p i individuellt val. Jag tänkte här ta tillfället i akt att läsa engelska 7, matematik 3B, matematik 4B samt eventuellt då också moderna språk 3. Har tidigare studerat på en skola där man enbart kunde välja matematik ELLER engelska t.ex. Jag undrar om alla dessa kurser kommer att kunna tillgodogöras som meritpoäng (har förstått att det är max 2.5p man kan få ihop) eller om bara t.ex en av dessa kurser kan räknas?

    1 Svar

    Mikael SYV på FrågaSYV

    Hej Fanny;
    hur meritpoängen räknas beror mycket på Vilken utbildning man söker till. T.ex vissa högskoleutbildningar (på privata högskolor) väljer att inte "befattas" med meritpoängen, över huvudet taget - t.ex HHS i Sthm och vissa utbildningar på Chalmers, tekniska högskola i Gbg. Så, om lärosätet ej accepterar meritpoängen, då kan man inte få några meritp. när man söker till den skolan. Utbildningar utomlands brukar inte acceptera "svenska meritpoäng" heller. Så, första "punkten" är om den utb.du söker till accepterar meritpoängen.

    Om den skola du söker till accepeter meritpoängen, då spelar det stor roll vilken Särskild behörighet som krävs. T.ex om utbildning du söker till kräver matte 4, får man meritpoäng för matte 5 och matte specialisering (och för matte 5 får man + 1.0 då, om matte 4 är kravet).
    Om utb.du söker till kräver moderna språk 3 för särskild behörighet, får man ej meritp.för mod.språk3, utan bara för högre kurser, t.ex mod.språk4 och 5.

    Eng7 krävs ej för särskild behörighet, därför ger godkänt betyg i eng7 + 1.0 i merit för dig med examensbevis - till samtliga svenska högskoleutb., som accepterar meritpoängen.
    För mod.språk 3 borde du få + 0.5 (om din högskoleutb. ej kräver den kursen).

    Söker du till en utb., där matte ej krävs för särskild behörighet, t.ex juristprogrammet eller utbildningar på konstfacket - då ger redan matte 2 + 0.5 i merit; och sedan matte 3 + 0.5 i merit. Men om din utb.kräver matte 2 för särskild behörighet, får du meritpoäng från matte 3 (och uppåt).

    ang.Matte
    på nivå 4 och högre upp - finns det endast Matematik 4, 5 eller specialisering (utan några "spår").
     

    Reglerna kring meritpoäng kan i framtiden ändras. Det finns diskussioner och förslag på stora ändringar, t.ex så att meritpoängen kan tas bort; ännu är inte ngt. beslut fattat. Förhoppningsvis, blir det i så fall en lång "övergångsperiod" så att de som idag (och tidigare) har tjänat ihop till sina meritpoäng, behåller de fördelarna - tillsvidare, men det kan jag bara hoppas på, ej kan garantera.
    Men, som tur är, så är det alltid bra att kunna mer språk och matte - oavsett vad man jobbar med eller vad man studerar till att bli.

    Frågor och svar taggade med 'gymnasieskolan' (3 st.)

    • Elissa

      Behörighet för ämneslärare?

      Hej! Jag undrar om man som ämneslärare i gymnasiet är också behörig till att undervisa i årskurs 7-9? Alltså, om jag läser ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan, kan jag då senare även undervisa för årskurs 7-9 och vara behörig till det även om jag inte har läst...

      Mikael: : Ja, det stämmer. Gymnasielärare är behörig att undervisa i samma ämnen över i åk7-9 på grundskolan.
    • C

      Sommarskola eller börja om?

      Hej, Jag går andra året på gymnasiet linje samhälle beteende och byte skola mitt i året. Jag har betyg i allt förutom matte 2B och svenska. Elevhälsan tänker på att jag ska börja om andra året för att jag har problem med de ämnen. Nu tänkte jag på om det skulle fungera om jag går...

      Anna: : Hej, att få gå om ett år på gymnasiet är en stor förmån. Om du får erbjudande om det, råder jag att tacka ja!
    • Julia

      Ämneslärare mot gymnasieskolan - jobba på högstadiet?

      Hej! Jag ska söka till "ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan", med ämnena matematik och kemi. Men kommer jag då när jag är färdigutbildad att kunna jobba mot åk 7-9 om jag skulle vilja? Hälsningar, Julia

      Daniel: : Hej Julia! En behörig gymnasieIärare är samtiigt behörig att undervisa i samma ämnen på högstadiet, så svar på din fråga är JA! Du ska kunna undervisa i samma ämnen även på grundskoIan. Ha det bäst! DanieI SYV

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga