Emil
    Jag slutar snart 2:an och går teknik. Totalt kommer jag att ha läst 2900 poäng när jag går ut, alltså 400 poäng mer än vad man brukar göra (kommer även att ha 2,5 i extra meritpoäng). Kommer alla kurser jag läst att räknas med i mitt meritvärde när jag går ut? För jag läser en del pajaskurser som inte har något med Teknik att göra, som t.ex. Bild och Form, men som tyvärr skolan av någon anledning har valt att ta med i programmet. Alltså så har jag en del ämnen som sänker mitt slutgiltiga värde rätt grovt.

    1 Svar

    Mikael SYV på FrågaSYV
    Hej Emil!

    Se på http://www.gymnasieguiden.se/files/uploads/150122/Programplan_TE.pdf
    och längst ner Programstrukturen: hur innehåll i teknikprogrammet får se ut.
    Valbara kurser är det Programfördjupande, Individuellt val och - i ditt fall 400 poäng "utökade kurser".

    När Examensbeviset innehåller fler än 2500 poäng, bör de "överstigande" kurser markeras som "utökade".
    De "utökade" kurserna räknas in i Jämförelsetal enbart om de
    1. krävs för behörighet till just den högskoleutbildning som du söker
    2. ger Meritpoäng.
    I alla andra fall räknas inte dem in i ditt Jämförelsetal.

    Exempel: "Bild och form" - om den kursen skulle vara markerad som "utökad", skulle inte betyg i den räknas in i ditt jämförelsetal, eftersom den kan inte ge meritpoäng men i fall du skulle söka en högskoleutbildning som kräver den kursen för behörighet, då skulle betyget i den räknas in i Jämförelsetal.

    Frågan är om du verkligen behöver läsa 2900 poäng? Det går kanske "möblera om" i din Studieplan - så att du läser färre antal poäng, skippar de kurserna som inte krävs för behörighet, ger inga Meritpoäng och som du inte är speciellt intresserad av.

    Med vänlig hälsning
    Mikael

    • Anna : När du läser med högre studietakt än heltid, har du mindre tid för varje enskild kurs & riskerar med det att få lägre betyg än du annars kunde ha fått. Läser man för intensivt under längre tid, kan det också påverka din hälsa negativt. Vi rekommenderar att i första hand läsa heltid, inte mer. Det kan givetvis finnas bra anledningar att läsa flera kurser och det kan gå mycket bra, men det är inte det som vi rekommenderar i första hand.

    Frågor och svar taggade med 'obducent' (3 st.)

    • Cornelia

      Vad är processen till att bli obducent?

      Hej, jag har ett tag nu funderat på att bli obducent men undrar hur processen ser ut? Vilka program man behöver läsa samt hur många år emellan man behöver jobba etc. sen undrar jag också hur mycket högskolepoäng som krävs för utbildningarna och hur man för om man inte har tillräckligt med poäng?

      Anna: : Hej Cornelia,Obducenter är läkare som saknar specialistutbildning inom patologi, men tar på sig Patologens roll vid obduktioner. Det kan exempelvis handla om en läkare som befinner sig under... Läs hela svaret
    • Isabella

      Kan man följa med en obducent på jobbet?

      Jag funderar på att bli obducent, finns det möjlighet att följa med en obducent ”en dag på jobbet” för att säkerställa att det verkligen är detta jag vill bli med tanke på att utbildningen är så pass omfattande?

      Daniel: : Hej Isabella, jag ser att du har taggat din fråga med "obduktionstekniker". Är det obducent (som i grunden är Läkare) eller Obduktionstekniker /som i grunden är Undersköterska/ som du... Läs hela svaret
    • My

      Plugga arkeologi?

      Hej! Jag har kollat på universitets programmet arekologi med inriktning osteologi (Uppsala universitet), men jag undrar lite vad man kan bli efteråt? Har försökt att läst mig till att man kan jobba som arkeolog eller på museum. Men finns det något annat man kan läsa som exempelvis obducent...

      Daniel: : Hej My ! Om man läser arkeologi med inriktning Osteologi, då kanske man är intresserad av yrken Arkeolog>> eller Osteolog>> eller Osteoarkeolog >>. Efteråt kan man bland annat läsa vidare... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga