Elev på Samhällsprogrammet

    Hej! Jag går på Samhällsprogrammet på gymnasiet och har godkänt betyg i franska 1. Jag vet att man behöver ha läst två språk på samhällsprogrammet. Om Jag inte skulle få godkänt i franka 2, men lägger till en utökad kurs exempelvis Historia 2a. Om jag då får Betyget A i historia och F i franskan hur påverkas då Meritpoängen? Drar i såna fall franska betyget ner meritpoängen, eller blir meritpoängen lika stor som om jag skulle ha fått ett A I franska 2.

    1 Svar

    Peter SYV på GymnasieGuiden

    Hej Theo,
    kurser i ämnet Historia ger inte några meritpoäng. Kurserna i ämnet Moderna språk ger meritpoäng från nivå3. Franska 1 eller 2 kommer inte ge dig några meritpoäng, men betygen i de kurserna kommer räknas in i ditt jämförelsetal/snittbetyget. 
    Till svenska utbildningar på högskolenivå konkurrerar du med en "siffra" som heter Meritvärde. Det är en summa av jämförelsetalet/snittbetygen + meritpoängen (om man har några meritpoäng, det är inte obligatoriskt att ha och många har noll meritpoäng och i så fall blir det för dem så att Meritvärde = Jämförelsetalet/snittbetyget).
    Du får gärna kika på gymnasieguiden.se/merit 
    Om du vill bli behörig sökande till svenska utbildningar på högskolenivå måste du alltid ha grundläggande behörighet. Du måste uppfylla kraven för examensbevis från ditt gymnasieprogram. Du läser SA. För att uppfylla kraven för examensbevis från SA måste du bland annat ha två betyg i kurser inom Moderna språk eller Modersmål (om ditt modersmål är annat än svenska). Du kan ha betygen i t.ex Franska 1 och Spanska 1, eller i Franska 1 och 2, eller i Franska 1 och Tyska 1, eller i Franska 1 och Danska 1 (beror på vilka språk som din gymnasieskola kan erbjuda läsa). Båda betygen kommer räknas in i ditt jämförelsetal/snittbetyget (detta för att två kurser i mod.språk eller modersmål är obligatoriska för att uppfylla kraven för examensbevis från SA). Du kan inte ha en obligatorisk kurs som U-kurs (utökat program). Du kan i Programplan för SA se att 200p.Moderna språk ingår inom Programgemensamt, och de kurserna är med det obligatoriska.

    Om att läsa utökat program (U-kurser)
    Att läsa utökat program ger, i sig, inga fördelar. Däremot kan det bli till en nackdel. Om man läser U-kurserna, då läser man fler poäng än det som är obligatoriskt. Man läser på mer än heltid och sprider sin tid och energi på fler kurser och riskerar att få lägre betyg i kurserna och i värsta fall kan det leda även till överansträngning. Det är i de flesta fall bättre att läsa på heltid och ej läsa några U-kurser och koncentrera sig på att få bättre kunskaper och högre betyg i alla de kurser som är obligatoriska. Har man utöver sina studier mycket tid över, kan man försöka skaffa extrajobb eller ägna sig åt fritidsintressen/hobby.

    • Elev på Samhällsprogrammet :

      Hej! Det var hur jämförelsetal/snittbetyget påverkades ifall jag inte fick godkänt betyg i franka 2, men fick Betyget A i en utökad kurs. Om då jämförelsetal/snittbetyget blir lika dant om jag skulle få betyget A i Franska 2? 

    • Milla :

      Nej, så blir det inte alls. Betygen i obligatoriska kurser räknas in, även om betyget är F. Och betygen i Utökade kurser räknas in endast om just den kursen som är "U" i examensbeviset krävs för särskild behörighet till den högskoleutbildning som du söker till just då ELLER om kursen ger meritpoäng. Kurser i historia ger inte meritpoäng. Kurser i historia, förutom Historia 1b, brukar inte heller krävas för särskild behörighet till ngn svensk högskoleutbildning (möjligtvis kan kursen Historia 2 krävas om man söker utbildning till lärare i Historia)... Om du inte söker utbildning på lärarhögskola för att bli lärare i historia, då kommer inte kursen Historia 2a som U-kurs räknas in, över huvudet taget (du får Kunskaperna men noll påverkan på ditt meritvärde).
      Jag tror du försöker använda samma logik som vid ansökan till gymnasiet där extrakurser ersätter andra kurser, men så funkar inte antagning till högskola-universitet. 

    Frågor och svar taggade med 'turkiet' (5 st.)

    • aaya

      Kan man plugga i Turk-it?

      Hej SYV, jag undrade ifall man kan plugga gymnasium i turkit? o vad man behöver för det?

      Anna: : Hejom du menar "studera på gymnasiet i Turkiet" - då kan jag skicka länkar till sidorna som vi bedömer som pålitliga och innehållande relevant info där du själv bör söka info;... Läs hela svaret
    • Meriam

      Funkar det att jobba i Turkiet med en svensk juristexamen?

      Jag undrar hur svårt det är att arbeta som jurist/advokat i Turkiet om man har en svensk juristexamen. Finns det någon slags komplettering som man kan göra i sådana fall?

      Anna: : Hej Meriam,det är myndigheter i Turkiet som får bestämma vilken utbildning och övriga kvalifikationer som krävs för att arbeta som jurist/advokat i Turkuet. Oftast... Läs hela svaret
    • Camilla

      Vad ska jag göra för stt studera vidare i Turkiet?

      Hej Syv! Jag går sista året på gymnasiet i Stockholm men kommer läsa upp några kurser under ett fjärde år en kort tid. Jag vill bli tandläkare men jag vet att jag inte kommer bli det här I Sverige då antagningspoängen är jätte högt. Jag har samtidigt tänkt att jag vill träffa nya människor och...

      Liselotte: : Hej Camilla, jag undrar också om du kan turkiska. Eller tänkte du läsa med undervisningsspråk Engelska? För att undervisning på svenska får man inte i... Läs hela svaret
    • Nur

      Plugga i Turkiet?

      Hej! Så vitt som jag vet kan vi svenskar plugga i länder inom EU utan några helst problem (universitet), men om vi vill plugga i USA så måste vi göra testet SAT och ACT, men hur ser det ut för Turkiet?

      Mikael: : Olika skolor kan kräva olika saker och det bästa är om du kontaktar den skola som du vill läsa på med frågan om vad de kommer att kräva för förkunskaper i olika ämnen.
    • Nur

      Plugga i Turkiet - funkar det?

      Hej SYV! Jag är en elev som går i en friskola inne i stan. Linjen jag valde är samhällsvetenskapsprogrammet inriktning beteendevetenskap. Jag vill som äldre plugga utomlands, som Turkiet (jag funderar på Turkiet jättemycket), dock är problemet att jag inte vet om mina betyg kan gå vidare i...

      Julia: : Hej Tuba! Det internationella gymnasieprogrammet är IB, se info på GymnasieGuiden här >> Samhällsvetenskapsprogrammet är ett högskoleförberedande svenskt program, oavsett inriktning... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga