Marina

    Hej :) intreserad av  kriminologi och nu som vissa vet så har kriminologi utbildningen bestått fristående kurser så man läser lite hur som helst. Men nu har man fixat ett kandidatprogram (180hp) vilket är jätte bra, vet tyvärr inte vad antagningen ligger på då den är helt ny. Okej ska komma till min fråga nu haha. Som alla vet ifall meriten ej räcker till antagningen så kan man tex läsa på konvux för att höja betygen (vilket ja inte behöver) men också läsa kurser tex 3 st 15 hp kurser. Min fråga är: om det skulle va så att man inte kommer in, brukar det vara vanligt med att läsa 90 hp för att komma in? Räcker det? Och dessa kurser man läser, räknas de in i utbildningen? Då man väljer egna kurser/inriktingar i utbildningen ju? Så man förlorar ingen tid. Hoppas ni fortstog och ber om ursäkt för så lång text. Så om man läser kurser för man inte kommit in, räknas de ändå in i utbildningen? 

    • Tim : Är inte säker på att jag förstår helt rätt vad du vill få svar på? Om du undrar ang. läsa kurser som inte ingår i programmet och att det skulle ge företräde till att komma in på programmet, så är svar Nej. Högskolestudier ger inte företräde till utbildningar på grundnivå, alltså utb., som inte för beörighet kräver studier på högskolenivå. Man kan läsa många fristående kurser och nöja sig med det, uppge det i CV, men för arbetsgivare är det mycket lättare att överblicka om det är kandidatexamen som man fick ut. Kraven för kandidatexamen varierar något mellan olika lärosäten - därför tar man det med studievägledare på just den aktuella institutionen. För konkurrens till utb. på grundnivå, gör högskoleprovet flera ggr eller sök möjlighet att höja meritvärde (du skriver att du inte behöver höja meritvärde, gissar i så fall på att du har högsta möjliga, alltså 22.5). Inte ens högsta meritvärde kan garantera komma in på alla utbildningar, dock. om antal sökande med 22.5 i meritvärde är fler än utb.platser, kan det bli utlottning.

    1 Svar

    Daniel SYV

    Hej Marina!
    om man är antagen till högskoleprogrammet och har sedan innan godkända högskolepoäng, ansöker man om Tillgodoräknande av tidigare utbildning och får svar om man kan hoppa över vissa delar av programmet.
    ***
    Om platser på programmet befrias pga t.ex avhopp, kan man öppna för antagning till "senare del av programmet" och då är det en fördel om du har med godkända resultat läst alla de kurser som ingår i tidigare del av programmet.
    Till varje enstaka kurs söker du på egen hand och det finns ingen garanti på att komma in. Platsgaranti har man om man är antagen till ett program.

    Det går att läsa endast genom enstaka kurser och få ut kandidatexamen efter att man uppfyllt de kraven som just det aktuella lärosäte ställer. De generella kraven för kandidatexamen är: 180 hp, av dem minst 90 hp i "huvudämnet" + kandidatkursen inom rätt ämne. Av de resterande poängen kan olika lärosäten ställa olika krav. Det är inte ovanligt med en valfri termin, 30 hp - alltså att vilka som helst högskolekurser  á 30 hp får ingå, men det måste du på förhand kontrollera med studievägledare på den institutionen där du vill få ut kandidatexamen.

    Frågor och svar taggade med 'sjökapten' (6 st.)

    • Fernandes

      Söka till matematik 3b istället för 3C?

      Hej jag gick ut gymnasiet med ett matematik 2C, men för att söka till sjökapten hos Chalmers så behöver man matematik 3b/3c. Min fråga är då, kan jag söka till komvux och läsa matematik 3b även om jag har från tidigare ett godkänt 1C och 2C?

      Liselotte: : Hej!jo, du fick rätt svar i kommentaren från Brendan (se kommentar till din fråga).MvhL.
    • Anderas

      Sjökapten inom försvarsmakten?

      Hejsan, jag vill bli sjökapten och vet redan vilket universitet jag vill gå på/behöver gå på. Men jag vill inte bara vara sjökapten, jag vill jobba som styrman/sjökapten inom försvarsmakten, men jag hittar ingenstans hur man skulle kunna bli...

      Julia: : Hejsan,kika på följande sidor där det kan, förhoppningsvis, finnas intressant för dig... Läs hela svaret
    • Hampus

      Gymnasieval/linje?

      Hej, jag ska till vår söka in till ett gymnasie jag vet vad jag skulle vela göra i framtiden men ej vilken linje jag bör gå för att fullgöra det. Jag har tänk på att antagligen bli båtman, styrman eller sjökapten?

      Julia: : Hej Hampus, jag rekommenderar att du kikar på ett Specialprogram Sjöfart>>. Den finns endast på några få gymnasieskolor; det är Riksrekryterande utbildning - elever från hela Sverige söker... Läs hela svaret
    • Oliver

      Behörighet för Sjökapten?

      Hej, jag undrar vilka kurser man behöver läsa på för att kunna söka sig till Sjökaptensutbildningen? Jag vill helst vara en Sjökapten på som t.ex. Vikingline fartyg eller nåt sånt och hur ser arbetsmarknaden ut idag för en Sjökapten? Hur lång är utbildningen för yrket?

      Anna: : Hej Johan! Informationen som du efterfrågar finns på http://www.framtid.se/yrke/sjokapten-fartygsbefal och bl a berättas det var utbildningar till Sjökapten finns idag. Man måste läsa i minst tre... Läs hela svaret
    • Evelina

      Funderar på att dra till sjöss?

      Hej! Jag har väldigt spridda tankar till mitt gymnasie val , psykolog har jag gett upp om då mina betyg inte räcker. Jag vill ha ett framgångsrikt jobb med bra lön. Jag funderar nu på att bli sjökapten eller nån form av "taxi på sjön" ,jag vet inte mycket alls om detta och har aldrig heller åkt...

      Anna: : Hej Evelina, jag föreslår att du börjar med att läsa på http://www.framtid.se/profession/sjokapten-fartygsbefal/ och http://www.framtid.se/company/sjofartsverket/ Gymnasieprogram som rekommenderas är Teknik eller... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga