Adam
    Hej,

    Jag är en elev åk 3 fristående gymnasieskola (natur-natur), som har sjukskrivits på deltid efter läkarens ordination. Detta ska göras genom att 300p tas bort och istället läses under ett 4:e år. Skolan säger då att det bästa alternativet är att reducera kurserna, medan jag själv skulle föredra ett avbrott i kurserna. Om jag reducerar kurserna skulle det påverka mina förutsättningar att komma in till den linje jag önskar på högskolan, när jag väl ska söka in dit? I så fall hur skulle detta påverka? Vad skulle vara skillnaden gentemot att jag gör ett avbrott i kurserna? Linjen jag vill studera på universitetet kräver 21,7 och jag har nu höga betyg.
    Vad är skillnaden mellan att reducera kurser, "få F" och göra avbrott i kurser? Vad finns det för för- och nackdelar med de olika alternativen? Skulle reduceringen av kurser synas i min gymnasieexamen?

    Tacksam för svar!

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Adam!

    För att bli behörig till högskoleutbildningar behöver du Examensbevis som kommer att ge dig Grundläggande behörighet till högskolestudier (eftersom ditt Examensbevis kommer att vara från ett högskoleförberedande program, behöver du inte tänka på eventuellt sakna Grundläggande behörighet - i fall du får just Examensbevis, alltså).

    Sedan krävs det ofta till olika program på högskola - olika godkända betyg som kallas för Särskild behörighet, exempelvis: för att bli behörig till Läkare och Tandläkare, måste man ha godkända betyg i Fysik2, Kemi2, Biologi2 och Matematik4 och till att vara behörig till Jurist - måste man ha godkända betyg i Samhällskunskap 1b och Historia 1b.

    Det är fördelaktigt för dig om alla kurser som krävs för Särskild behörighet ingår också i ditt Examensbevis, men annars så kan man komplettera för särskild behörighet efter gymnasiet, t.ex via komvux eller prövningar på prövningsenheten.

    Det är vad du behöver skaffa dig, alltså, Examensbevis (inte Studiebevis eller Studieintyg) och godkända betyg i de kurser som gär särskild behörighet till just "din" högskoleutbildning (och det är en fördel för dig, men inte ett krav - om kurser för Särskild behörighet ingår i ditt Examensbevis).

    Med det sagt, går vi vidare till hur du kan uppnå de kraven...

    Jo, det spelar ingen roll hur du uppnår de kraven. Du kan ha examensbevis från gymnasieskola eller från komvux. Att du har läst din gymnasiekompetens på tre eller fyra år, spelar ingen roll. Om du ska pga sjukdom läsa fjärde året på gymnasiet, ansöker rektor om förlängd studiegång för dig. Du måste säga på skolan att ditt mål är att få Examensbevis och kraven för att få det är att du har 2500 betygsatta gymnasiepoäng, av dem 100 poäng - gymnasiearbete.

    Med "reducerat" tror jag din skola menar att du ska ha Reducerad Studieplan, att du under det här läsåret läser färre poäng an dina klasskompisar, som läser på heltid och att du under nästa läsår också kommer att läsa färre poäng än vad som krävs för heltid. Bara du får betyg i minst 2500 poäng, i alla de kurser som krävs för att du ska få Examensbevis - är det lugnt. Avbrott eller reducerade studier... eller andra lösningar - kan du och skola komma överens om, vad som passar bättre... bara du försäkrar dig om att du i slutet av dina studier på gymnasienivå får just Examensbevis (och inte Studiebevis eller Studieintyg). Skulle det bli så att du inte får Examensbevis på gymnasiet, blir du tvungen att läsa på komvux och få Examensbevis från komvux. Det skulle göra att du kan söka till "din högskoleutbildning" en termin senare.

    Jag hoppas mitt svar blir till hjälp för dig! Återkom gärna om ngt. är oklart eller om nya frågor dyker upp. Lycka till!

    ANNA

    • : Hej Anna,
    • : Tack för svar! Jag undrar fortfarande gällande vad som är bäst när man ska ta sig in på högskolan, skulle det vara bättre med ett reducerat program (sen ett 4:e år), avbrott (sen ett 4:e år) eller att läsa helt vanligt? Hur blir det med urvalsgrupper osv.? Tack på förhand // Adam
    • Milla : Till högskola måste man bli BEHÖRIG och det är EXAMENSBEVIS du behöver. Om du läser på 3 eller 4 år, gör avbrott och fortsätter läsa sen på gymnasiet eller på komvux - spelar ingen roll. Såvida du får Examensbevis och godkända betyg i alla kurser som krävs för behörighet - är du behörig. Sedan kONKURRERAR du om plats med ditt meritvärde. Du kan konkurrera också med resultatet av högskoleprovet.

    Frågor och svar taggade med 'streck' (6 st.)

    • Talgoxe

      Göra prövning i matte 3b för att ersätta streck i idrott?

      Har frågat runt lite angående hur jag ska göra med mitt idrottsbetyg som jag har streck i men inte riktigt kommit fram till något, om jag ska läsa upp det på komvux måste jag läsa ett annat ämne eftersom dem inte erbjuder idrott. Vill...

      Milla : : Hej, Inför studier på de svenska universiteten och högskolorna måste man alltid ha Grundläggande behörighet. Och Grundläggande behörighet kan man... Läs hela svaret
    • Arbertina

      Vad händer om man får streck som betyg i modersmål?

      Hej det är så att jag kommer få streck i modersmål och jag går första året på gymnasiet och det jag undrar över är vad det betyder och om det kommer påverka mig från att kunna få en gymnasieexamen? Vad ska jag göra?

      Liselotte: : Hej Arbertina, det är tyvärr omöjligt att ge svar, om du inte uppger mer info. :) Det som är viktigast att veta är om du läser Modersmål som en U-kurs (utökad)... Läs hela svaret
    • Pontus

      Kan jag ta examen med streck i idrott om jag läser utökat program?

      Kan jag ta examen med streck i idrott om jag läser utökat program och har höga betyg i alla andra ämnen? Jag går på Samhällsvetenskapsprogrammet och läser latin som utökad kurs.

      Anna: : Hej Pontus! Utan betyg i Idrott och häIsa 1 kan man inte ta examen från gymnasieskoIa, men det kan man från Komvux. Om du får "streck" i Idrott&häIsa 1... Läs hela svaret
    • Georg

      Skillnaden mellan F och streck?

      Hej! Gör det någon skillnad om jag skulle ha F eller streck i ett ämne från gymnasiet när jag söker komvux? Har jag rätt att läsa om kursen om jag har streck eller innebär båda att jag enbart kan pröva upp betyget i ett ämne?

      Anna: : Hej Georg, du har aIItid rätt att söka tiII Komvux. Sedan är det komvux som prioriterar på oIika sätt. "Streck" och F betyg "hamnar" nästan aIItid i samma "box", dvs det är samma prioritet... Läs hela svaret
    • Niilo

      Streck i U-kurs, vad kan göras?

      Jag går sista året på naturprogrammet och kommer få streck i Tyska 3. Denna kursen är utökad och som jag förstår det så spelar det då ingen roll utan jag får ingen examen. Finns det något man kan göra innan detta sker? Som att hoppa av kursen innan betygen sätts, det borde väl gå om jag ändå...

      Anna: : Hej Niilo, jag är inte helt säker på att jag förstår din fråga. Om det är så att du läser tyska 3 som en Utökad kurs, då behöver du inte göra... Läs hela svaret
    • Rebecka

      Streck som betyg?

      Hej, jag går andra året på gymnasiet och jag har ungefär 56%närvaro på mina italienskalektioner, jag har gjort alla prov och blivit godkänd. Riskerar jag ändån att få streck som betyg för att jag inte har jätte stor närvaro?

      Anna: : Hej Rebecka! Har du pratat med lärren i Italienska? Det är lärarens kunskapsområde att sätta betyg. Om läraren anser att hen har betygsunderlag, då får du betyg. F är också ett betyg.... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga