Amanda 27 år
  Hej, jag har en del frågor då jag funderar starkt på att söka in till sjuksköterskeprogrammet.

  -Jag är redan utbildad undersköterska med inriktning på funktionshinder och funktionsnedsättning, är det meriterande när man söker till sjuksköterskeprogrammet?
  -Fungerar det så att jag inte studerar lika länge då jag redan har en grundläggande medicinsk kunskap? (Har hört att man studerar två terminer mindre som tidigare utbildad undersköterska)
  -När jag söker till sjuksköterskeprogrammet, har jag behörighet pga. de kurser jag har läst eller krävs fortfarande Matte B och Naturkunskap 2?
  -Vilka olika specialistinriktningar finns det att välja mellan när man har läst sina 6 terminer?
  -Hur många terminer läser man för sin specialistinriktning?
  -Hur fungerar det med att "pausa" sina studier om man skulle bli t.ex. mammaledig?

  Förlåt för många frågor,
  Mvh Amanda

  2 Svar

  Milla SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Amanda!
  Jag återkommer med längre svar men redan nu vill jag be dig skicka direkt länk till den sida eller kontaktuppgifter till personen som påstår att utbildning till sjuksköterska blir kortare om man är undersköterska. Vi känner inte till det.
  Matte B eller 2 måste man ha godkänt betyg i. Naturkunskap 2 kan ev ersättas av de kurser som du läste på undersköterskeutbildningen.
  Läste du vård och omsorgaprogrammet på gymnasiet och fick yrkesexamen? Har du godkända betyg i svenska 2&3 samt engelska 6?
  Svara på mina frågor och kika även in på www.yhguiden.se där många påbyggnadsutbildningar för undersköterska finns.
  Mvh Milla SYV
  • Amanda Hej,
  • Amanda Jag har ingen direkt länk då jag har fått höra det från morföräldrar för kanske 5 år sedan och andra ytliga kontakter. Jag har läst alla omvårdnadskurser på komvux och räknas som utbildad undersköterska då jag har ett samlat betyg och har jobbat som det. Jag saknar matte och naturkunskap för att ha ett helt gymnasialt slutbetyg. Jag har läst både svenska A och engelska A, är inte så bekant med dom nya namnen på kurser så vet faktiskt inte vad svenska 2&3 skulle motsvara?
  • Milla för grundläggande behörighet behöver du Slutbetyg eller Examensbevis. Boka tid med SYV på komvux och ta med dig dina betyg.
  • Anna Jag kommer att utöka mitt svar till dig nu. Kommer inom kort.
  Läs alla kommentarer
  Anna SYV SYV på FrågaSYV
  Hejsan!
  Grundläggande behörighet måste man ha till alla högskoleutbildningar alltid (både till kurser och till program).
  Grundläggande behörighet kan man uppnå på lite olika sätt men för dig som är 21 år är det (hur som helst) tre års studier på heltid på gymnasienivå som gäller.

  Om du har Samtal betygsdokument och inget Slutbetyg - behöver du läsa upp till Slutbetyg och jag råder dig passa på och läsa nu, snarast - för att möjlighet att få Slutbetyg försvinner 1 jan 2017. Sedan är det enbart Gymnaiseexamen som gäller som ställer högre krav (bl a blir kurserna Svenska 3 och Engelska 6 obligatoriska att läsa).

  För Slutbetyg behöver man inte läsa Svenska C (i det nya systemet motsvarande kurs är Svenska 3) och Engelska B (motsvarande kurs Engelska 6).

  Om du ändå måste läsa några kurser för "mängd poäng" 2350 p. för Slutbetyg från Komvux - så passa på och läs Matte B och Naturkunskap B som krävs för särskild behörighet till sjuksköterska.

  En annan väg att gå är att se om det finns några intressanta Yrkeshögskoleutbildningar till vilka du redan är behörig - t.ex. http://www.yhguiden.se/utbildning/frans-schartaus-handelsinstitut/medicinsk-sekreterare3
  http://www.yhguiden.se/utbildning/tuc-yrkeshogskola/specialistutbildad-underskoterska-demensvard
  http://www.yhguiden.se/utbildning/vardyrkeshogskolan/tandskoterska18
  http://www.yhguiden.se/utbildning/lernia-yrkeshogskola/vardadministrator3
  http://www.yhguiden.se/utbildning/ostsvenska-yrkeshogskolan/specialistunderskoeterska-anestesi-och-operationssjukvard
  http://www.yhguiden.se/utbildning/consensum-yrkeshogskola/specialistutbildad-underskoeterska-inom-allmaen-och-specialiserad-palliativ-vard
  http://www.yhguiden.se/utbildning/consensum-yrkeshogskola/specialistutbildad-underskoeterska-inom-psykisk-ohaelsa
  http://www.yhguiden.se/utbildning/consensum-yrkeshogskola/stoedpedagog-inom-lss-verksamhet
  http://www.yhguiden.se/utbildning/yrkeshogskola-gavleborg-cul/behandlingspedagog
  http://www.yhguiden.se/utbildning/yrgo-hogre-yrkesutbildning-goteborg/vardadministrator2
  http://www.yhguiden.se/utbildning/yrgo-hogre-yrkesutbildning-goteborg/medicinsk-fotterapeut
  http://www.yhguiden.se/utbildning/nackademin/medicinsk-sekreterare-lund-nackademin
  http://www.yhguiden.se/utbildning/yrgo-hogre-yrkesutbildning-goteborg/specialistutbildad-underskoterska-inom-gerontologi-geriatrik-demens-rehabilitering

  Bästa hälsningar och lycka till!
  ANNA
  Hej igen!
  vilken utbildning krävs för att bli Undersköterska, kan du läsa på den här sidan om: http://www.fragasyv.se/info/underskoterska

  Det är viktigt att få rätt svar på frågan om du har Grundläggande behörighet (till högskolestudier). Detta ger du bäst genom att boka tid hos SYV på Komvux i din kommun och att ni tillsammans går igenom dina betyg och kommer fram till exakt vad som fattas (om det fattas några kurser). Matte 2 och Naturkunskap 2 är Särskild behörighet till just Sjuksköterska som du också behöver. För Naturkunskap 2 finns det de så kallade "ersättnings möjligheter" = godkända betyg i andra kurser, som (några kurser i kombination) ersätter godkänt betyg i Naturkunskap 2 (en gammal kurs Naturkunskap B = Naturkunskap 2). Här är länk till sida där de ersättningsmöjligheter uppges: http://www.slu.se/utbildning/anmalan-antagning/behorighet-och-urval/ersattningsmojligheter-bi-nk/

  Just i din situation så är det aktuellt med att använda sig av ersättningsmöjlighet i fall du läste hela Omvårdsnadsprogrammet eller Vård- och omsorgsprogrammet i sin helhet. I annat fall kan du (om mängd antal poäng saknas för Grundläggande behörighet) med fördel inkludera Naturkunskap 2 bland de kurser du läser för att uppnå Grundläggande behörighet.

  Förutom Sjuksköterska, finns det en annan utbildning - Röntensjuksköterska, som är lika lång som "Sjuksköterska" och har samma behörighetskrav.
  Efter det att man är utbildad Sjuksköterska, finns det olika påbyggnadsutbildningar - exempelvis: Barnmorska och Operationssjuksköterska.

  Återkom gärna och berätta hur det går!
  Bästa hälsningar och lycka till!
  ANNA

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga