Stina

    Hej! Jag gick nyss ut Naturvetenskap programmet med inriktning samhäll. Jag vill däremot ansöka till sjuksköterska programmet inför våren 2022. Jag vet att ett av behörigheterna är Naturkunskap 2 och att man kan istället ha behörigheten Fysik 1, Kemi 1 och Biologi 1 om man inte har läst Naturkunskap 2. Däremot klarade jag inte Fysik & Kemi 1. Kan jag därför läsa Naturkunskap som prövning under hösten samtidigt som jag söker in den 15 september för att sedan kunna plugga vidare i vår 2022. Tacksam för svar :))

    • Mikael : Har du examensbevis eller studiebevis?
    • : Alltså menar du gymnasie examen bevis? För det har jag isåfall.
    • Anna : Du har alltså i ditt examensbevis betygen F i fysik1a och i kemi1?
    • : ja
    • Anna : Du har då alla andra kurser med godkända betyg och endast har f i fysik1a och i kemi1, stämmer det?
    Läs alla kommentarer

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Stina,

    det är viktigt att veta om du har examensbevis från gymnasiet och med det även grundläggande behörighet till högskolestudier. Om ja, och du saknar i så fall endast naturkunskap 2, då kan du läsa nk2 på komvux. Det är lättare att få godkänt betyg om man läser kursen. Får du inte möjlighet att läsa nk2 kan du i så fall försöka klara prövningen i den kursen.
    Men om du inte fått ut examensbevis, utan endast studiebevis från gymnasiet, då behöver du på komvux göra planering (tillsammans med SYV) mot examensbevis. Detta pga examensbevis ger grundläggande behörighet och studiebevis gör inte det.
    Tidslinje: ansökan till högskoleutbildning i Sverige med start VT22 måste man göra senast 15 oktober 2021 men kan sedan komplettera t o m 1 december 2021. Alltså, behöver du inte ha godkänt betyg i nk2 eller examensbevis när du gör anmälan, men du behöver kunna påvisa att du är behörig senast 1 december 2021, för att det blir sista dag för komplettering av högskoleanmälan till VT22.

    Hej Igen,

    att du vill plugga är bra. Dock är det viktigt att vara säker (i alla fall något så där säker) på vilket yrke man siktar på. Det är väldigt stor skillnad på att jobba som sjuksköterska eller som jurist. Du frågar också vilka utbildningar man kan komma in med lågt meritvärde.
    Tråkigt nog tänker jag i så fall i första hand på olika lärarutbildningar. Många fler lärare behövs och det finns därför många platser på lärarutbildningar. Och yrket är inte så jättepopulärt i Sverige att satsa på (tyvärr), så det blir därför ofta ganska lätt att komma in på lärarhögskolorna. Kan du tänka dig att läsa för att bli en lärare?
    Sedan finns ju utbildningar även i andra skolformer, t.ex inom yrkeshögskola.

    • :

      Okej! Jag har fått ett examensbevis från gymnasiet. Så jag kan ansöka för prövning inför dessa kurserna och sedan plugga i vår? Det står att behörigheterna för Malmös universitet är Naturkunskap 2, innebär det att jag behöver behörigheten för Naturkunskap 1 också?

    • Anna :

      Du behöver inte skaffa dig godkänt betyg i naturkunskap på nivå1, det räcker om du får godkänt betyg i kursen naturkunskap 2. Du får dock högre meritvärde om du satsar på att få godkända betyg i fysik1a och kemi1. Detta för att som det är nu så drar F-betygen ner ditt jämförelsetal ganska mycket. Skulle du få E i kurserna fysik1a och kemi1, skulle du fått + 1.0 i höjning av ditt jämförelsetal.
      Exempel: vi säger att du i ditt examensbevis har alla C-betyg, förutom fysik1a och kemi1 där du har F-betygen.
      Du har i så fall jämförelsetal (snittbetyg) på cirka 13.6 och om du får E i fysik1a och kemi1, då kommer ditt jämförelsetal öka till cirka 14.6.
      Får du godkänt betyg i nk2, kommer ditt jämförelsetal öka väldig lite. Satsa i så fall på så högt betyg i nk2 som möjligt, om du väljer läsa eller pröva i naturkunskap 2 (i stället för att försöka läsa upp betygen i fysik1a och kemi1).

    • : Okej Tack så mycket.. jag kollar lite runt här också när det gäller Juristprogrammet. Alltså hur höga betyg behöver man i det programmet? Jag räknade ut mina betyg innan och fick 11.30 i merit, vilket är ganska lågt. Jag vet inte riktigt hur jag ska göra.. jag vet att jag kan höja mina betyg. Men vet bara inte vilka och hur många ämnen jag ska läsa upp. Jag vill verkligen börja plugga höst 2022, men jag vet inte vilka program jag kan söka till med de meritvärdet. Hjälp mig.. hur ska jag göra eller vad ska jag göra?
    • Anna : så, du vill bli sjuksköterska eller jurist, eller läsa mot något annat yrke? Juristprogrammet är mycket populärt och endast alla A-betyg i examensbeviset räcker, som regel, inte utan man måste även ha några merit/extrapoäng och A-betygen även i de kurserna. Med meritvärde på under 12 kan jag inte tänka mig att man kan komma på sjuksköterskeprogrammet heller. Mycket högre meritvärde krävs även för sjuksköterskeprogrammet. Jag ska nu utöka mitt svar till dig. Läs ovan om en stund.
    • :

      Jag vet inte vad jag vill bli.. alltså jag har ingen aning vad man kan bli med mitt meritvärde som är så pass lågt. Jag vet inte vad som är bäst att göra, att höja betygen men vilka betyg ska man höja? Allt är så förvirrande för mig så jag vet verkligen inte hur jag ska göra. Just nu kollar jag bara runt på vilka program som finns och vilka program jag kan söka till.

    • Anna : Du måste boka tid med SYV på komvux för en ordentlig genomgång och svar om hur du bäst går tillväga. Innan samtal med komvux-syv-en titta gärna på många olika yrken - på www.framtid.se finns över 2.ooo yrkesbeskrivningar.
    • : Jag tänkte först till en början att bli lärare.. men det är inget som fångar mig. Jag är inte så förtjust i det.. vad kan man bli inom yrkeshögskola? Finns det inget sätt att höja betygen istället?
    • : Jag kollade lite nu på hemsidan och hittade juridik bland yrken.. hittade advokat, åklagare osv. Det är de som jag är förtjust i.. men omöjligt att plugga till det va?
    • Anna :

      Advokat och Åklagare måste i grunden ha juristexamen. Det är långa och tuffa utbildningsvägar. Att komma in på juristprogrammet är bara första steget, sedan ska man med godkänt resultat plugga i 4,5 år och då tar man juristexamen, vilket är endast ett steg på vägen mot att eventuellt kunna bli åklagare eller advokat. Har du läst någon juridisk kurs på gymnasiet? Om inte se om du kan på komvux läsa en eller flera juridiska kurser. Då kan du testa om studier i juridik är rätt för dig. Det finns också på högskolenivå en kurs där alla behöriga kommer in - UJIK, utvidgad juridisk introkurs på distans från Lunds universitet. Du kan läsa UJIK och se om juridiska studier är rätt för dig. Det är mycket långa komplicerade texter man ska läsa och minnas innehåll i dem. Det är tuffa studier. Det är inte alla som kommer på juristprogrammet som tar examen. Det kan bli för tufft och man hoppar då av. Så har man då förbrukat många veckor av studiemedel, har skulder till CSN + ingen färdig utbildning heller... så det är bra att vara säker på förhand (säker på att man kan klara av studierna).

    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'kirurgi' (9 st.)

    • kalle

      Hur blir man en kirurgisk tekniker i Sverige?

      Hej, undarar hur man blir en kirurgisk tekniker i sverige, hittar bara information om andra länder. Måste man ha en läkarundervisning? Ifall man inte behöver det, vilka skolor i Sverige erbjuder en sådan utbildning? och hur ser vägen till en kirurgisk tekniker ut?

      Julia: : Hej Kalle!Det är inte så att yrken i olika länder kan direkt "översättas" eller alltid direkt "motsvarar varandra...". Sjukvård kan vara uppbyggd på olika... Läs hela svaret
    • H

      Kan jag ändå bli kirurg?

      Hej! Jag har precis börjat gymnasiet efter att ha haft ett ganska tufft år i 9an, jag fick jobba från distans hela det året då jag har autism och inte klarade av att vara där. Pågrund av detta så plockade min specialpedagog bort några...

      Liselotte: : Hej H,på Hantverksprogrammet finns det tyvärr inte möjlighet att läsa alla de kurser som du behöver för behörighet till läkarprogrammet, men du kan komplettera efter gymnasiet, för att... Läs hela svaret
    • Alicia

      Hur fungerar det att bli kirurg?

      Hej. jag går nu mitt andra året på vård och omsorgslinjen på gymnasiet. min dröm efter gymnasiet är att bli kirurg. Men jag vill bli sjuksköterska först för att ha något mer stadig att falla tillbaka på om jag inte skulle klara andra utbildningar. Men nu är det så att jag förstår inte riktigt...

      Anna: : Hej Alicia, Kikurgi är en av möjliga specialiseringar för läkare; det är inom ST-tjänst som man läser till att bli kirurg. Tänk på att Studiemedel för eftergymnasiala... Läs hela svaret
    • Emil

      Plugga till kirurg ?

      Hej jag går just nu sista terminen i nian och vill bli kirurg och jag planerar att välja att läsa natur. Men min dröm är att jobba som kirurg i usa och jag har grubblat om det är möjligt att ta läkar examen i Sverige och sedan börja jobba i USA?...

      Julia: : Hej EmiI, det är först om 3 år du behöver börja söka tiII eftergymnasiaIa utbiIdningar. På 3 år kan mycket förändras. Men språket i USA kommer inte att förändras. Det... Läs hela svaret
    • Faisa

      Vård och omsorg till läkarutblidningen?

      Min gymnasium erbjuder högskolförberedande efter gymnasium inom vård och omsorg. Så min fråga är om jag kan söka till kirurg efter gymnaset.? Om inte hur kommer jag in i kirurg genom VO. och vilka utblidningar kan jag söka till?

      Anna: : Hej Faisa! Du skriver att din gymnasieskola erbjuder högskoleförberedande EFTER gymnasiet men du menar kanske att din skola erbjuder läsa kurser för högskolebehörighet UNDER gymnasiet? På Vård&omsorgsprogrammet... Läs hela svaret
    • Anna

      Hur ska jag gå tillväga för att bli läkare?

      Jag har funderat på att bli läkare, men har verkligen ingen lust att gå naturvetenskapliga linjen på gymnasiet då det är väldigt mycket plugg där. Annars har jag funderat på ekonomi eller vård & omsorg. Går det? Jag vill veta vad jag måste läsa till på komvux i så fall och hur bra betyg jag...

      Lena: : Hejsan, ja, om du går Vård och omsorg (VO) så så får du komplettera med ganska mycket matte och no-ämnen inom vuxenutbildningen efteråt - fördelen med VO är ju att du får teori och praktik inom alla möjliga... Läs hela svaret
    • Julia

      Hur kan man bli specialistsjuksköterska inom kirurgi?

      Ifall man vill bli specialistsjuksköterska inom kirurgi, måste man då plugga vidare på universitet, och sedan plugga på en specialistutbildning eller är det bara gymnasiet och sedan vidare till universitet och plugga till operationssjuksköterska?

      Fråga: : Ofta måste du grunda med att gå Sjuksköterskeprogrammet och sedan gå en påbyggnadsutbildning inom olika områden där du vill specialisera dig. Här kan du se exempel på olika specialistsjuksköterskeutbildningar på Karolinska i Stockholm http://ki.se/ki/jsp/polopoly.jsp?d=11786&a=158711&l=sv

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga