Klara
    Hej! Jag har på senaste tiden varit väldigt intresserad av att gå estet musik, men de omkring mig är väldigt emot detta. Jag har förstått det som att estet i princip är en samhällslinje ned musik, och jag har pratat med syven på gymnasieskolan, som säger att det hade gått jättebra att läsa till de kurserna jag annars skulle missat.

    Självklart är jag väldigt upprörd över att min släkt vägrar stötta mig, men jag undrar lite om yrken efter estet.

    Jag är inte alls säker på vad jag vill bli i nuläget, men hur skulle det vara att bli psykolog eller advokat efter estet? När jag hade advokat som förslag sa nämligen min släkt bestämt ifrån att det kan jag inte bli om jag går estet. De påstår också att jag kommer ha mindre chans att komma in på en högskola/universitet pågrund av att jag går estet, oavsett betyg, och att det kommer svärta ner mina meriter. Hjälp?

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Klara,

    för at få en objektiv uppfattning, råder jag att jämföra Programplanerna för ex. SA och ES. Program för SA finns här
    och Programplan för ES här.
    Många identiska kurser är obligatoriska på båda programmen; båda programmen är högskoleförberedande. 
    ********
    Om man efter gymnasiet vill komma in på Juristprogrammet, krävs det för särskild behörighet godkända betyg i Samhällskunskap 1b och Historia 1b. Båda de kurserna läses som obligatoriska på båda programmen.
    ***
    Om man vill komma in på Psykologprogrammet, krävs det - Samhällskunskap 1b och Matematik 2. Matematik 2 läses på SA men inte på ES. Det är dock inte förbjudet att läsa matte 2 som valbar kurs, men det kan inte garanteras. Detta pga exempelvis lärarbrist kan göra att endast de som Måste läsa matte för att få ut sitt examensbevis, får göra det och för övriga - räcker inte lärarkapacitet. Även om gymnasieskola säger nu att de som vill brukar alla få läsa matte 2, vet de idag inte hur lärar-situationen blir under läsåret 2020-2021 (det är då det skulle bli aktuellt för dig att läsa matte 2). 
    Vidare - så brukar populära utbildningar som juristprogrammet & psykologprogrammet kräva högre meriter än endast A-betyg i alla kurser från gymnasiets alla årskurser. Endast A-betyg i alla kurser ger Jämförelsetal på 20.0. 
    Antagningsgränser till jurist- och psykologprogrammen brukar vara Över 20.0. Det betyder att man måste även läsa Meritpoängs-kurser som är Moderna språk 3 och 4; Engelska 7 och "högre kurser i matematik". Info om meritpoäng för dig med Examensbevis - finns på gymnasieguiden.se/informeras/merit.

    Exempel; en elev får examensbevis från SA, valfri inriktning, och söker till juristprogrammet. Hen läste matte 2b på SA (obligatorisk kurs); om eleven fick godkänt betyg i matte 2b, får hen + 0.5 i merit för den kursen. Detta för att matte 2 krävs inte för behörighet till juristprogrammet och med det ger en halv meritpoäng i merit. 
    Om en elev på ES får godkänt betyg i matte 2, blir det exakt samma resultat (som ovan) - dock kan det inte garanteras att eleven får läsa matte 2 på ES. Gör hen inte det, blir hen inte behörig till psykologprogrammet. 

    Mer om meritpoäng
    Engelska 7 är inte en obligatorisk kurs på någon av gymnasieprogram. Den får läsas som valbar kurs. Här är det ingen skillnad på SA och ES (eller om man jämför med något annat högskoleförberedande program). 

    Moderna språk 3 och 4 ger meritpoäng. På ES behöver man inte läsa moderna språk. På SA är 2 kurser moderna språk obligatoriska. Dock, om man på SA läser mod.språk 1 och 2, får man inga meritpoäng för mod.språk. Det är endast om man på grundskolan läste mod.språk och fortsätter in på gymnasiet i samma språk, och börjar med mod.språk 3 på gymnasiet och sedan läser och får godkänt betyg även i mod.språk 4 - som man får max i merit i mod.språk.

    Det är alltså, lite lättare och "mer garanterat" som man kan få meritpoäng på SA, jämfört med ES. Å andra sidan, om man lättare (med mer lust och motivation) läser på ES och pga det får Högre betyg, så är det myckt värt och inte minst i "välmående" (att titta tillbaka på sin gymnasietid och minnas den med glädje - är en bra grund för framtiden, oavsett betyg, tycker jag).

    Ang. höga/låga betyg
    Det hjälper inte att t.ex ha alla C-betyg på SA, eller inte ens B-betyg, därför att så lågt har inte antagningsgräns på populära program på högskolan sjunkit de senaste året.
    Givetvis kan man komma in via Högskoleprovet. I så fall räcker det med endast godkända betyg. 
    Obehöriga deltar inte i konkurrensen. Men många behöriga kommer inte in, pga för låga betyg och för lågt resultat på högskoleprovet. 

    Du får gärna visa mitt svar för de personer som du diskuterar gymnasieval med. Om de inte håller med mig - är de välkomna att skriva kommentarer eller ställa egna frågor.
    Jag hoppas att någonting i mitt svar blir till hjälp!
    ANNA

    Ang. yrken efter ES, så är det jättesvårt att svara på - då det finns tusentals yrken man kan satsa på: både direkt efter gymnasiet och ännu fler om man går någon eftergymnasial utbildning.

    Yrken som ofta intresserar elever som går inriktningen musik är: artist, låtskrivare, arrangör, producent, musikpedagog, musiker, kantor, studiotekniker, ljudtekniker, lärare, journalist. Men man kan i princip bli vad som helst; bl.a med kompletteringar efter gymnasiet; ex. genom studier på naturvetenskapligt basår kan man bli behörig till läkar- och tandläkarprogrammen, till veterinärprogrammet och till biologiska utbildningar, ex. kan bli marinbiolog, om man så önskar, kompletterar efter gymnasiet, får höga betyg eller högt resultat på högskoleprovet och kommer in. 
    En ny studiefort (sedan 2-3 år) är KKU, som ej funnits förr, så kika gärna på den. En annan studieform på eftergymnasial nivå som inte är jättegammal /har funnits i 5-6 år/ är Yrkeshögskola. Exempel på yrkeshögskoleutbildningar:
    Eventkoordinator
    https://www.yhguiden.se/utbildning/yrgo-hogre-yrkesutbildning-goteborg/event-marketing-management
    https://www.yhguiden.se/utbildning/yrkeshogskolan-i-landskrona/eventkoordinator ;

    Visual merchandiser
    https://www.yhguiden.se/utbildning/frans-schartaus-handelsinstitut/visual-merchandiser-frans-stockholm

    Hela utbudet av yrkeshögskoleutbildningar - se www.yhguiden.se

    Frågor och svar taggade med 'japan' (9 st.)

    • Louise

      IB programmet för framtida studeranden i Japan?

      Jag vill gå IB programmet i Per Brahegymnasiet, men jag vet inte om man måste betala examen avgift för att komma in. Jag vill också plugga i Japan efter gymnasiet men jag vet inte om där är möjligt eller om jag måste söka ett annat program. Och...

      Anna: : Hej Louise,du nämner "examen avgift för att komma in", menar du för att komma in på gymnasiet? I så fall är svar Nej, det är gratis att söka till gymnasiet i... Läs hela svaret
    • David

      Måste jag gå om en årskurs i gymnasiet om jag studerar ett utbytesår?

      Jag började precis årskurs två i gymnasiet här i Sverige. Men jag har alltid gillat japan och skulle vilja bo där i framtiden, därmed vill jag gå ett utbytesår, men betyder det att jag måste gå om 2/3:an i gymnasiet när jag blir klar med mitt utbytesår i japan?

      Julia: : Hej David; med stor sannolikhet så stämmer det att du ska behöva "gå om" ett år på gymnasiet, eller rättare sagt att du läser ett år... Läs hela svaret
    • D

      är det möjligt för mig att plugga på IB efter gymnasiet (universitet)?

      Hejsan! Jag går i nian och tänker på mina gymnasie samt universitetsval. Jag vill gärna plugga utomlands (Japan) och tänker därför kanske gå på IB, men jag är rätt osäker på om jag verkligen vill lämna min familj och...

      Milla : : Hej D, du har rätt, det finns tyvärr inte IB-programmet i Falun. Presentationer av de gymnasieskolorna som finns i Falun finns här. Som tur är - är det inte alls... Läs hela svaret
    • D

      Hur pluggar jag i Japan? Och när? Universitetet eller gymnasium?

      Hejsan! Jag går i nian nu och behöver snart välja gymnasium. Jag skulle vilja studera i Japan i alla tre år antingen under gymnasiet eller universitetet. Programmet som jag siktar in på är Sam-Beteendevetenskap eftersom jag skulle vilja bli en psykolog. Jag har läst att om jag nu ska bli en...

      Anna: : Hej D;innan du fyller 18 år, är det dina vårdnadshavare som bestämmer var du bor. Vad säger dina vårdnadshavare: får du flytta till ett annat land för... Läs hela svaret
    • Linnea

      Kan jag gå på ett gymnasium i Japan?

      Jag vill studera alla tre år i Japan, programet är hantverksprogramet inom design. Min syster kommer också studera där, så jag har någon att bo hos. Jag har sätt olika sidor som ef, sts osv. Men det är inte de jag vill och de har inte Japan där...

      Mikael: : Hej Linnea, om du inte vill eller kan läsa med undervisningsspråk Japanska, då är det IB-programmet >> som du måste söka till. Så vitt vi vet, finns det inte... Läs hela svaret
    • Elin

      Vet ej vem jag kan vända mig angånede att studera utomlands?

      Hejsan! Mitt namn är Elin, är 22 år och tog studenten som undersköterska år 2015. Har alltid velat studera utomlands men har aldrig blivit av pga kostnaden, men detta år så vill jag börja göra en plan till att kanske kunna söka nästa år! Har velat gå språk utbildning i Japan sedan jag var liten,...

      Julia: : En mycket svår fråga du ställer! Spara pengar och åk till Japan på semester i ett par veckor och undersök möjlighet till studier när du är... Läs hela svaret
    • Lina

      Jobba som lärare i japanska, vilken utbildning?

      Hej Jag har en fråga om hur man kan gå tillväga om man vill jobba som lärare i japanska. Eleven har nu läst japanska steg 3 på gymnasiet och har inte japanska som modersmål (eller någon annan anknytning dit). Vad skulle man kunna rekommendera henne om hon vill läsa vidare inom japanska? Hon...

      Melina: : Hej Lina! Har man läst 90 hp i ett språk, kan man bli behörig lärare i det språket som Moderna språk. För modersmålslärare räcker det med 30 hp men... Läs hela svaret
    • Victor

      Går det att ta ett gymnasieår i Japan?

      Om man går ett av gymnasieåren på en high school i Japan, kan man på något sätt tillräkna sig betygen därifrån så att man slipper gå om ett år när man kommer tillbaka till Sverige?

      Lena: : Hejsan, om man går i en svensk skola med svensk läroplan utomlands så brukar man ofta kunna tillgodogöra sig betygen när man kommer hem men går man i en lokal skola i landet så är det oftast inte möjligt utan man får gå... Läs hela svaret
    • Lena

      Missa slutet i nian pga utbytesår i Japan?

      Jag är en tjej som nu går i åttan och jättegärna skulle vilja åka på ett utbytesår till Japan och då sker ju utresa i mars eftersom att det är i mars/april som det japanska skolåret börjar. Jag är kluven, jag vet inte vad som är jobbigast: 1. Att antingen missa första året på gymnasiet och då...

      Lena: : Hejsan, vad synd att din Syv är så upptagen att du inte får lufta dina funderingar som är jätteviktiga! Det låter ju jättekul och ta chansen att komma iväg till Japan men samtidigt viktigt att planera när du åker -... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga