Victor

    Hej jag har funderat på att bli konstruktör inom produktion och undrar vad för stor skillnad det är mellan universitet och yrkeshögskola eftersom ja gärna vill ha garanterat jobb, men ej har bra nog betyg/högskolepoäng för den universitets utbildning ville ja veta vilka fördelar man skulle få av att bli konstruktör via en universitetsutbildning ?

    1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej,
    yrkeshögskoleutbildningar är kortare och mer praktiska. De innehåller också - ofta - mycket praktik. YH är mycket inriktade på arbetsmarknadens behov och får starta endast om prognosen är att chanser att få jobb är goda.
    ***
    Högskole- /universitetsutbildningar ger däremot djup teoretisk grund. De är längre och behöver inte innehålla praktik. Vill man t.ex bli forskare inom "sitt område" eller högskolelärare (på sikt), då är det högskolestudier som jag säger att man måste ha.
    Men vill man däremot få jobb snabbare och med större sannolikhet, så rekommenderar jag yrkeshögskola. Det blir allt vanligare att folk med högskoleutbildningar söker sedan till yrkeshögskola pga de ej fick ngt jobb efter sin högskoleutbildning. Anledning är ofta att högskoleutbildning är "för bred": man kan lite om mycket men inte tillräckligt mycket om just "det aktuella område" där arbetsgivare vill att man ska utföra arbetsuppgifter inom. Och många arbetsgivare har inte tid (och/eller lust) att lägga mycket resurser för att utbilda på arbetsplatsen för att det krävs både handledare som vill och kan utbilda + att hen som utbildas producerar ju inte under de utbildningsveckorna men ska ha lön. Det är en ekonomisk förlust som arbetsgivare vill undvika och kan därför många ggr välja att anställa ngn som de redan har "testat" på praktiken (LiA, lärande i arbete, som ingår som en obligatorisk del i en yrkeshögskoleutbildning).

    • : Okej tack så mycket!
    • Anna : vi på Fråga syv är glada om våra svar blir till hjälp! Lycka till!

    Frågor och svar taggade med 'tyska 5' (3 st.)

    • Alice

      Börjar man alltid läsa språk i 2:an på Teknikprogrammet på gymnasiet?

      Hej! Jag undrar om man alltid börjar med språk i 2:an på teknikprogrammet eftersom det inte är obligatoriskt. Kan man gå någon kurs utanför skolan eftersom jag tänkte börja med Tyska 3 så att man kan repetera på något sätt? Och kommer man ha chans att läsa Tyska 5 om man börjar i 2:an?

      Julia: : Hej Alice!i Teknikprogrammet ingår inte moderna språk. Vissa gymnasieskolor kan erbjuda läsa mod.språk i alla fall, men det är väldigt olika vilka... Läs hela svaret
    • Sabrina

      Att läsa mer än 2500 poäng?

      Hej! Jag valde att läsa matte 5 som individuellt val i trean. Jag har dock insett att jag inte kan räkna med så höga betyg i den kursen. Vill därför sätta den som en utökad kurs och ha tyska 5 som individuellt val istället. Jag känner att jag heller vill läsa tyska 5 eftersom jag anser att det...

      Milla : : Hej Sabrina! Att läsa utökade kurser är ett Undantag, som beviljas av Rektorn. Vilka kurser som din skola (SYV och Rektorn) sätter som "utökade" i ditt Examensbevis - bör enligt reglerna,... Läs hela svaret
    • zahra

      Komvux eller basår?

      Hej! Går andra året i gymnasiet. Det är så att jag kommer byta från samhälle till beteende nästa termin, tyvärr kommer många inte välja tyska steg 5, det jag undrar då kan jag plugga det i basår? vill helst inte behöva plugga i komvux.

      Anna: : Hej Zahra! Maximalt antal meritpoäng inom Moderna språk uppnår du genom godkända betyg i Tyska 3 och 4. Du får inte mer merit än 1.5 inom Moderna språk. Läs om meritpoäng på den... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga