Martina 25 år
  Hej!
  Jag har en snurrig gymnasietid. Jag började på Estetlinjen, inriktning musik, men efter 1 månad flyttade jag och min familj till Nya Zeeland. Jag tog ett sabbatsår på gymnasiet. När jag kom tillbaka till Sverige började jag ettan igen, fast på Samhällskunskapslinjen istället. Det var ingen klass jag trivdes i. Jag hade det rätt jobbigt under den tiden. Men jag hade toppbetyg, och tyckte väl att det var någorlunda kul med Sam. Fast efter drygt en termin ville jag inte gå kvar där längre. Jag ville ha en roligare gymnasietid, med kompisar. Jag bytte tillbaka till Estet. Hela första terminen var fantastisk. Jag fick jättemånga vänner och tyckte det var jätteroligt. Dessutom kunde jag avsluta Nk 1b och Sam 1 redan innan mina nya klasskamrater hade börjat det.
  Såklart så varade inte lyckan hela tiden. I höstas märkte jag att det inte var lika kul med kompisarna. Jag har haft en rätt jobbig hösttermin. Jag känner mig inte så trygg med mina kompisar längre. Alla kurser går jättebra. Jag har lagt till Matte 2b, Engelska 7 samt Moderna språk steg 3+4.
  Men jag börjar bli orolig. Tänk om jag inte valt rätt utbildning för framtiden? Jag tänker många gånger att jag ska gå om 2 år och börja på Naturvetenskapsprogrammet istället. Jag får seriöst panik. Eller så kan jag lägga till matte 3 samt naturkunskap 2b. Men det kanske inte går, jag har frågat skolans SYV men hon har inte svarat ännu.
  Problemet med mig är att jag går för mycket på mina känslor. Jag älskar musik och har alltid tyckt det är den bästa linjen. Men tänk om jag inte orkar hålla på med musik hela livet? Jag vill inte vara den som måste skrapa ihop mina pengar för att kunna överleva. Jag vill resa mycket, bla till NZ där jag har bott 1 år.
  Jag är en person som kan klara allt. Jag kan få A i alla ämnen om jag vill. Det är svårt att välja vilken man man ska ta då. Nu har jag gått 1,5 år på gymnasiet och missat 1 år. Är mina tankar på att börja om gymnasiet helt omöjliga? Jag undrar verkligen om estet var rätt utbildning. Tankarna har legat och gnagt lite smått ganska länge. Det var inte förrän senaste veckan som jag blev orolig på riktigt.

  2 Svar

  Mikael SYV SYV på FrågaSYV
  Hej, du skriver inte vad du vill jobba med eller vilken eftergymnasial utbildning du vill bli behörig till. Återkom med den info, så kan jag ge dig ett bättre svar. Annars så är det inte för sent för dig att söka om till åk1 i fall du fyller 19 nästa år. Med vänlig hälsning, Mikael syv
  • Martina Jag kan tänka mig bli musiker/musiklärare, franska lärare, sjukgymnast, kurator eller arkitekt. Mvh Martina
  • Martina Jag kan även tänka mig jobba som veterinär, eller något arbete som ger bra lön
  • Liselotte Jag kommer att ge dig svar på dina kommentarer nu, kommer inom kort. :-)
  Liselotte Johansson SYV på GymnasieGuiden
  Hej Martina, det är väldigt olika behörighetsgivande kurser som man behöver till att kunna studera till Musiklärare och till Veterinär, till franska lärare och till arkitekt, kurator eller fysioterapeut (sjukgymnast bytte namn och heter sedan ca ett år tillbaka Fysioterapeut, http://www.framtid.se/profession/sjukgymnast/ på denna länk kan du läsa om vad yrket går ut på och även se en kort presentationsvideofilm).
  Du kan på http://www.framtid.se/professions/ läsa beskrivningar av många olika yrken.

  Ang. byte av gymnasieprogram: reglerna säger att man senast det kalenderår man fyller 19 år kan söka till gymnasiet och nästkommande år, när man fyller 20 år - söker man till höstterminen på komvux. Det ser ut som att du fortfarande kan söka till åk1 på gymnasiet till nästa års antagning. Du blir då 22 år när du är klar med gymnasiet. Det är vanligare än man tror att ungdomar läser på gymnasiet tills de är en bra bit över 20 år, detta sker av olika anledningar. Som sagt, du kan söka till nästa år och då söker du på dina gamla grundskolebetyg och konkurrerar om en plats på gymnasiet på samma sätt som de som läser åk9 i grundskolan nu.
  Ansökan kan du göra med hjälp av SYV på din skola eller så kan du kontakta Antagningskansliet och här får du kontaktuppgifter: Gymnasieantagningen i Örebro län
  Postadress:
  Box 311 10
  701 35 Örebro
  Tel: 019-211000
  [email protected]

  du kan be Antagningskansliet ge dig en personlig inloggning till https://gymnasieantagningen.orebro.se/Default.asp?page=auth/common/login

  Detta kan du göra oberoende av andra lösningar, dvs du kan fortsätta läsa den utbildning som du läser nu och samtidigt söka till nästa år till åk1 igen. Du kan även försöka byta nu till ett annat program men samtidigt söka till åk1 igen och se om du får plats där du vill läsa. Alltid finns det möjlighet att tacka NEJ till en erbjuden studieplats. Det är, alltså, helt ofarligt att söka på nytt.

  Utifrån din fråga och den beskrivningen som du gör av dig, dina egenskaper, erfarenheter och dina mål - så vill jag föreslå att du funderar över Projektledarutbildningen. Exempel på olika projektledarutbildningar ser du här: http://www.yhguiden.se/utbildning/natverkstan-kultur-vast/internationell-kulturprojektledare
  http://www.yhguiden.se/utbildning/frans-schartaus-handelsinstitut/projektledning-incoming-tourism-and-event
  http://www.yhguiden.se/utbildning/medieinstitutet/marknadsstrateg-och-forsaljare-mixed-media

  Projektledare är ett omväxlande arbete, man leder ett projekt under en period på 1 till 3 år /oftast/ och sedan går vidare till nästa projekt. På så sätt kan man testa sig fram till sitt drömyrke samtidigt som man får lön och skaffar sig arbetslivserfarenhet.
  Jag råder dig annars titta igenom det utbudet som finns på www.yhguiden.se. Behörighet till yrkeshögskola är gymnasieexamen från ett valfritt gymnasieprogram + särskilda krav kan finnas för olika utbildningar (ofta i kombination med viss arbetslivserfarenhet, men även praktik och ideellt arbete räknas in här). Är man inte behörig till en YHutbildning, men är intresserad, bör man söka i alla fall - för att möjlighet till dispens finns (20 % av sökande kan tas in utan att de uppfyller alla behörighetskrav till en YHutbildning). Här gäller det att kunna motivera varför man tror att man är rätt person & kommer att klara utbildningen.

  Eftersom det är helt omöjligt att bli behörig till många olika eftergymnasiala utbildningar samtidigt, gäller det att bestämma sig - till vilken utbildning man vill bli behörig. Ett annat sätt är att läsa där man kom in, försöka göra det bästa av den befintliga situationen, få så höga betyg man kan och se sen vad som händer. Om du får gymnasieexamen eller Studiebevis /ett Intyg som man får i fall man inte uppfyllde alla krav för gymnasieexamen/, kan man sedan söka till komvux.

  Mitt råd är att du läser igenom olika yrkesbeskrivningar och letar på www.studera.nu och www.yhguiden.se efter en passande utbildning och återkommer med uppgift om vilken eftergymnasial utbildning du helst vill bli behörig till. I så fall kan vi bättre hjälpa dig.
  Ett annat råd är att du bokar tid hos SYV på din skola för att diskutera och ventilera alla de olika alternativ som finns för dig i din nuvarande situation.

  Önskar dig stort LYCKA TILL!
  (Hoppas att mitt svar blir till hjälp för dig. *L* :-)
  Mvh
  Liselotte SYV  Frågor och svar

  • Sabina 21 år

   Lärarprogrammet extrakurs?

   Hej jag studerar lärarprogrammet f-3 och är sugen på att studera någon sommarkurs som skulle gynna mig sen när jag söker jobb som en extra merit. Har du tips på någon kurs som skulle vara bra för en blivande lärare?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • B 24 år

   Bildlärare utbildningar?

   Finns det inga utbildningar till att bli bildlärare i grundskolan? Inte ens med inrikting på bild? Har googlat jättemycket och det enda jag kan hitta är grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i fritidshem. Innebär det att man jobbar på fritids enbart då? Hittar också...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Erik 22 år

   Hur påverkas mitt slutgiltiga jämförelsetal av betyg i meritkurs?

   Hej, jag studerar just nu matematik-specialisering på komvux för att få extra 0,5 meritpoäng. Jag vet att jag får ut 0,5 så länge jag får godkänt i kursen men hur påverkar ett lågt betyg jämförelsetalet i slutändan? I och med att jag har höga betyg från gymnasiet, skulle ett E i...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • amed 21 år

   var kan man jobba efter om man har studerat till molekylärbiologi ?

   hej ! jag vill jobba inom vården på labbet att analysera prover ... jag funderar på att läsa molekylärbiologi och jag undrar om man kan då jobba inom vården som biomedicinsk analytiker ? vad kan man jobba som efter man har utbildat sig till molekylärbiolog ?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • B 24 år

   Samhällskunskap 1b?

   Hej! Har tänkt söka in till bildlärare och de står att man måste ha samhällskunskap 1b. Jag har läst samhällskunskap 1a1 + 1a2, är detta samma sak eller måste jag läsa 1b också?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Johanna 21 år

   Språk? Språkyrken? möjligheter till jobb?

   Hej! Jag är väldigt kluven över vad jag ska studera på universitetet men något som jag fått höra av väldigt många nu är att det är viktigt att jag väljer något som jag är intresserad av. Dock är det är främst språk och konst som jag är intresserad av. Men jag undrar då vilka yrken inom språk som...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Gerda 20 år

   Engelska 7, extra poäng?

   Hej jag vet att man brukar få nån extra poäng då man läser engelska 7 på gymnasium, men hur mycket får man? Har läst att det är max 1,0 meritpoäng, men vad menar de med "max" kan man få mindre?hur avgörs det?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • anonym 20 år

   Måste jag betala tillbaka mitt studiebidrag om jag får F i en kurs?

   Hej! Jag är en elev som läser matematik 2b på komvux på deltid (50%). Jag började precis kursen den 15 februari och den slutar den 25 april. Alltså läser jag en 100 poängs kurs på 10 veckor. Jag ansökte om studiemedel och de sa att...

   Anna SYV: Hej, frågor om studiemedel besvaras bäst av CSN, därför att det är där beslut tas och utbetalningarna kommer ifrån. Det finns mycket information att... Läs hela svaret
  • Hannah 16 år

   Angående Nationella prov?

   Hej om man får D och C på alla prov i åk 8/9 men A i åk 7. Men sedan får man A på nationella prov kan man höja sig till ett B i slutbetyg?

   Anna SYV: Hej,betygssättningen är Lärarens kompetens.Studie-och yrkesvägledare sätter inte några betyg, och har ej kompetens inom detta område. Därför kan vi inte svara på din fråga.
  • Sofia 36 år

   Na B + Bi A, Ke A och Fy A i slutbetyg?

   Hej, Jag vill ta ut ett slutbetyg via Komvux och undrar om Naturkunskap B får ingå tillsammans med Biologi , Kemi A och Fysik A ? Mvh Sofia

   Anna SYV: Hej Sofia,kurserna du nämner överlappar (i alla fall till stor del) varandra, så mitt svar är - troligtvis Nej. Men det slutgiltiga bedömningen ligger hos Rektorn på den skolan som utfärdar utbildningsdokument, i ditt fall ett Slutbetyg. 
  • Jesper 23 år

   Kurs man ej har behörighet till och vill komplettera Hur funkar de?

   Hej! Vill läsa civilekonom programmet till hösten i Borås. Har dock inte läst matematik 3b som krävs. Har därför tänkt läsa det nu under våren. Kursen slutar 2021-05-28. Min fråga är då funkar det att läsa den kursen...

   Anna SYV: Hej Jesper,info om viktiga datum för dig som söker till högskola-universitet i Sverige finns på antagning.se/sv/anmal-dig-och-hall-koll/viktiga-datumom det står... Läs hela svaret
  • Ida 19 år

   Bli fysioterapeuft efter idrottsvetenskap eller hälsovetenskap?

   Hej! Jag funderar på att läsa på idrottsvetenskap eller hälsovetenskap programmet men är osäker på om det är fysioterapeft jag vill bli istället. Om jag ångrar mig, hur kan jag då läsa till fysioterapeuft och ha nytta av min...

   Liselotte Johansson: Hej Ida,Fysioterapeut är i Sverige ett av de cirka 22 st. legitimationsyrken där socialstyrelsen utfärdar legitimation. I grunden måste man ha examen från... Läs hela svaret
  • Linn 19 år

   Hur ska jag göra för att gå min drömutbildning?

   Jag vill gå en utbildning i entrepenörskap och projektledning som kräver 20,67 poäng, jag når antagligen bara 18,88. Hur ska jag göra för att kunna gå min utbildning? Förutom de alternativ att skriva högskoleprovet

   Liselotte Johansson: Hej Linn,du kan undersöka om din drömutbildning kommer ha AU, alternativt urval. Vad det är - var god läs på https://www.fragasyv.se/info/alternativ-antagning-hogskola -- det är... Läs hela svaret
  • Tim 50 år

   Öppet hus i coronatider?

   Hej, undrar hur det är med öppna hus i coronatider, närmare bestämt öppna hus på yrkeshögskoleutbildningar inom spel (dataspel)? Tack för ett snabbt svar! Tim

   Liselotte Johansson: Hej Tim!i coronatider sker öppet hus oftast on-line, alltså i digitalt format. Och inom dataspel kommer följande öppna hus ske inom mycket kort (en av dem redan imorgon, den 25 febr 2021), se gärna... Läs hela svaret
  • Jennie 18 år

   Vilka utbildningar finns inom kulissmålning?

   Min vän är väldigt konstnärlig av sig och tycker om att rita och måla samtidigt som hon tycker om teater och scen. Hon skulle därför vilja föra ihop intressena och jobba med att måla kulisser till olika uppsättningar inom teater och musikaler. Finns det några speciella utbildningar i landet som...

   SYV-besökare Syv: Hej! en svår fråga att svara på för att det är troligtvis så att det inte finns någon egen utbildning för just kulissmålning. Titta gärna på... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga