Mohammed
    Hej

    Jag går på naturvetensakpsprogrammet och vill söka sen till sjuksköterskeprogrammet. Eftersom jag inte är utbildad till undersköterska kan jag fortfarande söka till den utbildningen? Vad är kraven för att söka till utbildningen?

    2 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej Mohammed,

    det är helt OK att ej ha läst på Vård- och omsorgsprogrammet och söka till sjuksköterskeprogrammet.

    Du behöver få ut ditt Examensbevis + du behöver ha godkända betyg i matematik 2, samhällskunskap 1b och i stället för Naturkunskap 2 kan du ha godkända betyg i Fysik 1a, kemi 1 och biologi 1. På så sätt uppfyller du behörighet till sjuksköterskeprogrammet. Den behörigheten som jag beskriver ovan gäller idag; förändringar kan ske i behörighetskraven.

    Jag antag att du går åk2 idag och kommer att söka till sjuksköterskeprogrammet till hösten 2019, stämmer det? Ansökningsperiod brukar ligga från 15 mars till mitten på april (i år var sista ansökningsdag 16 april, men det kan nästa år bli 15 april - så var observant på det, för att inte missa sista ansökningsdatumet).

    All info för dem som söker till svenska högskoleutbildningar finns på www.studera.nu (som är högskolornas gemensam hemsida) och på www.antagning.se (en sida där man gör självaste Ansökan till högskoleutbildningar).

    • : Jag går sista året i gymnasiet. Jag har redan sökt till sjuksköterskaprogrammet. Hur får man tag på examenbevis?
    • Anna : Om du uppfyller kraven för examensbevis, får du det när du slutar på din gymnasieskola - under första eller andra veckan av juni. Du behöver sedan kontrollera om ditt examensbevis "dyker upp" på din inloggning på Mina sidor på www.antagning.se - annars får du själv ladda upp ditt examensbevis på antagning.se
    • Anna : Jag har nu skrivit ett nytt svar till dig.
    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Mohammed,

    de som inte uppfyller kraven för examensbevis, får studiebevis. Studiebevis ger inte Grundläggande behörighet till högskolestudier. 
    Skulle det bli så att du får studiebevis, vänd dig till komvux i den kommunen där du är folkbokförd för att tillsammans med studie- och yrkesvägledare göra planering mot Examensbevis.
    Du kan samtidigt också söka till många olika folkhögskolor, till allmänna linjer. På en almän linje på en folkhögskola kan man efter tidigast 1 år - få Omdöme Om Grundläggande behörighet och även Omdöme om särskild behörighet i de kurser som du behöver för just "din utbildning" /i ditt fall Sjuksköterskeprogrammet/. 

    Du kan gå prata med studie- och yrkesvägledare på din gymnasieskola och fråga om hen redan nu kan svara på frågan om det är troligt att du får Examensbevis. Hen kan inte vara helt säker ännu, men i fall den studerande har för många F betyg, till exempel, då kan SYV säga att det är säkert att kraven för examensbevis ej kan uppfyllas och i så fall kan eleven redan nu planera för hur hen ska komplettera för behörighet efter gymnasiet.

    Kika också på yrkeshögskoleutbildningar - www.yhguiden.se
    Yrkeshögskola kan ta in även obehöriga. Kanske någon av följande yh-utbildningar kan bli av intresse för dig? :) - kika gärna på https://www.yhguiden.se/utbildning/campus-varnamo/integrationspedagog

    https://www.yhguiden.se/utbildning/campus-varnamo/stodpedagog

    https://www.yhguiden.se/utbildning/campus-nykoping/behandlingspedagog-nykoping

    https://www.yhguiden.se/utbildning/vuxenutbildningen-pitea/integrationspedagog-pitea

    https://www.yhguiden.se/utbildning/vardyrkeshogskolan/medicinsk-sekreterare-gbg

    https://www.yhguiden.se/utbildning/frans-schartaus-handelsinstitut/medicinsk-sekreterare-sthlm

    https://www.yhguiden.se/utbildning/campus-nykoping/medicinsk-sekreterare

    https://www.yhguiden.se/utbildning/vardyrkeshogskolan/steriltekniker-shlm

    https://www.yhguiden.se/utbildning/campus-nykoping/studiehandledare-campus-nykoping

    https://www.yhguiden.se/utbildning/vardyrkeshogskolan/tandskoterska-plus-stockholm

    https://www.yhguiden.se/utbildning/campus-nykoping/tandskoterska

    https://www.yhguiden.se/utbildning/vardyrkeshogskolan/lararassistent-vardyrkeshogskolan-stockholm

    https://www.yhguiden.se/utbildning/vardyrkeshogskolan/lararassistent-vardyrkeshogskolan-linkoping

    https://www.yhguiden.se/utbildning/vardyrkeshogskolan/tandskoterska-vardyrkeshogsolan-lund

    https://www.yhguiden.se/utbildning/nackademin/medicinsk-sekreterare-uppsala-nackademin

    https://www.yhguiden.se/utbildning/frans-schartaus-handelsinstitut/lakemedelstekniker-frans-stockholm

     

    Frågor och svar taggade med 'IT-konsult' (3 st.)

    • Anton

      Utbildningar för nätverksingenjörer?

      Hejsan! Jag går första året på tekniklinjen och är intresserad av att någon gång studera till nätverksingenjör på högskolan. Är lite nyfiken på vilka och var det finns utbildningar till detta. Jag har också sett mycket frågor om nätverkstekniker och undrar bara ifall det är samma sak som...

      Julia: : Hej Anton, en tekniker har ofta gymnasial eller yrkeshögskoleutbilding; en ingenjör kan ha både gymnasial, yrkeshögskole och högskoleutbilnding.  Eftersom varken sig "tekniker" eller... Läs hela svaret
    • Oliver

      Vilka kurser behöver man för bli IT-konsult?

      Hej Jag undrar vilka kurser man måste plugga i gymnasiet för att kunna bli antagen/jobba i IT branschen och för min del så vill jag jobba som IT-konsult och jag undrar också om man måste plugga olika kurser beroende på vad man vill arbeta som i IT branschen.

      Milla : : Hejsan!  För att kunna jobba som IT-konsult behöver du (nästan säkert) en eftergymnasial utbildning: på högskola eller på yrkeshögskola. Att få jobba som... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga