SYV-besökare
    Hejsan, jag är en ny syv på grundskolan... som fick med kort varsel hoppa in... så det är lite panik-akut nu... jag vill därför dubbel-kolla, så att jag ger rätt info till eleverna.

    Min fråga:
    Om eleven gör sina val nu innan sista dag i Valperioden som en skall göra, kan hen då ändra dem (program, skola och rangordning) och hur länge och blir det några negativa påföljder av det ?
    Mvh
    S.

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej S!
    eleven (gymnasieväljare) har rätt att ändra sitt val till gymnasiet under Omvalsperioden (senare under våren).
    Rekommendationen är att bestämma sig och lägga in de rätta valalternativ till gymnasiet så tidigt som möjligt, men absolut senast - SISTA DAGEN I OMVALSPERIODEN.
    Ändrar man senare än sista dag i Omvalsperioden, vilket man oftast kan göra (antingen med hjälp av SYV-en eller på en speciell blankett eller om personal på gymnasieantagningskansliet lägger in elevens val eller ändringar i val-alternativen direkt i antagningssystemet) ”drabbas” man av att ställas sist i kön, dvs de behöriga sökande som sökte i tid /t o m sista dag i Omvalsperioden/ kommer före, även om de har lägre betyg.
    Exakt när (datumen) omvalsperioden ligger i olika delar av Sverige, kan man hitta på http://antagningskanslier.se/ .
    Under Omvalsperioden är det olika Hur man kan göra ändringar: på vissa ställen kan eleverna ändra på sina egna inloggningar; och på vissa andra - är det endast SYV som på sin syv-inloggning som kan ändra elevernas val under omvalsperioden (eleverna måste i så fall prata med SYV-en och ge att syv-en gör ändringar); Ännu ett alternativ finns: på vissa ställen är det så att SYV-en måste "låsa upp" elevens plats på antagningssidan, så att eleven kan göra ändringar.
    Det är därför så att du måste få reda på man gör just inom "ditt upptagningsområde"; sedan är det bra att veta att på andra ställen kan man göra på andra sätt, så att man ej felaktigt tror att det är likadant över hela Sverige.

    Det som är likadant för hela Sverige är dock faktumet att i fall man gör ändringar eller gör val /om man tidigare inte har gjort val ,... vilket sker ofta om elever läser på IM, introduktionsprogrammen och vet kanske inte om de blir behöriga till nationella program eller inte - då väntar de till Omvalsperioden med att göra gymnasieval/ - t o m sista dag i omvalsperioden, är det helt OK. Det blir inga negativa påföljder.

    Du är välkommen att ställa fler frågor till oss. Vi hoppas vi kan svar på dina frågor och vi hoppas våra svar blir till hjälp!


    Lycka till med ditt jobb som inhoppande-SYV! ;)
    Och Grattis på alla hjärtans dag!
    PS: kika gärna på Veckans Yrke - https://www.framtid.se/yrke/veckansyrkev7ar2018
    Varje vecka väljer vi ett yrke som vi särskilt uppmärksammar på Framtid.se
    Annars så finns det tusentals yrkespresentationer - kika gärna och tipsa dina elever om www.framtid.se

    ANNA

    Frågor och svar taggade med 'betygskraven' (2 st.)

    • Olivia

      Engelska 6 svårt?

      Jag upplever att engelska 6 kursen är väldigt svår, har aldrig haft problem med engelskan. 5:an gick bra men läraren påstår nu att eng 6 är mycket mer avancerat och gav mig ett f på en text jag ansåg var utförlig och hade svarat på...

      Julia: : Hej Olivia!Om kursen eng6 - bl.a om betygskraven - kan du läsa på skolverkets webbplats. Vad gäller uppfylla kraven för examensbevis så spelar det roll om du läser på ett yrkesprogram eller på ett... Läs hela svaret
    • abdisamed Hassan

      kan jag komma in på redovisningsekonom med 12 merit poäng?

      Jag läser sista året i gymnasiet, läser ekonomi programmet och ska börja söka högskola. jag förväntas få 12,0 merit poäng och jag har F på matte 3b och naturkunskap 1. jag är intresserad av att börja på en YH. Redovisningsekonom vill jag börja på helst. hur är chanserna att komma in på denna...

      Milla : : Hejsan, Utan godkänt betyg i Matte 3b, blir du inte behörig till att läsa Ekonomi på högskola/universitet. Är man obehörig, kan man ej komma in på en... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga