Matilda

    Hej! Jag har läst en kandidat (Till maskör) 180hp på konstnärlig högskola men har nu en längtan att jobba med någonting som inte är kreativt på samma sätt, nämligen psykolog. Finns en chans att jag kommer in på våren 2021. Är det dock väldigt dumt att plugga i 5 år till eller kommer det löna sig i slutändan? Mitt nuvarande yrke ger en månadslön på högst 30000 inom teater och mer inom film. Men jag har upptäckt att jag mår dåligt av att behöva prestera med händerna på kort tid och att det nog inte var rätt från början. Har dock som sagt bara 3 år kvar med CSN. Hur ska jag tänka? Tack!

    1 Svar

    Vägledare SYV

    Hej!
    om du påbörjar en femårig utbildning men endast har 3 år med studiemedel kvar måste du på ngt sätt ha en plan på hur du ska klara av 2 sista åren när du ska studera men ej längre har rätt till studiemedel.
    Du får givetvis söka till psykologprogrammet och även om du kommer in kan du tacka Nej till utb.plats - det är många som blir antagna men inte börjar läsa (av olika anledningar).
    Om du skulle genomföra utbildning till psykolog och får ut psykologlegitimation så är det inte alls säkert att ingångslön blir för dig högre än du skulle haft om du stannade i ditt nuvarande yrke. Och så har du då haft både skulder och förlorad arbetsinkomst under de 5 år som du läser till psykolog. Så, ekonomiskt sätt (om vi tänker på ditt "livslön") så är det möjligt att du inte vinner någonting på att läsa till psykolog i den situationen som du är in, med den utbildning du har och det jobbet och den lönen som du har.

    Men många byter yrke även om de har långa utbildningar och stabil inkomst.
    Det finns tusentals olika yrken och fler än 2.ooo av dem finns beskrivna på www.framtid.se - så kika gärna på många yrken. Kanske kan du undervisa i make-up på något sätt? kanske som yrkeslärare på Hantverksprogrammet på gymnasiet eller inom ngn annan utbildning? :) Det kan finnas lämpliga utbildningar för dig att undervisa på (eller om du kan jobba där som praktikanskaffare/praktiksamordnare t.ex) även inom folkhögskola och KKU.
    För att bli behörig yrkeslärare måste man ta examen från Yrkeslärarprogrammet. Det bästa för dig vore om du fick chans att börja som obehörig lärare för att testa på och om du kommer fram att yrket passar dig kan du sedan söka till yrkeslärarprogrammet. Det är 3 terminer om man läser på heltid, 90 hp., men undervisning på yrkeslärarpr.brukar ges på deltid, så det kan ta upp till 2,5 eller 3 år men då kan man samtidigt jobba också.
     

    Frågor och svar taggade med 'folkhögskolan' (2 st.)

    • Elev

      HHS med Högskoleprovet & folkhögskola behörigheter?

      Hej! Jag har tänkt att söka in till Handelshögskolan i Stockholm med högdkoleprovet till hösten 23. Det står att en ska ha 17.0 för att komma in via högskoleprovet. Jag gick igenom mycket i och har näst intill inga värdiga gymnasiebetyg. Jag har dock tagit tag i saker nu som 22 åring och...

      Mikael: : Hej! HHS är ej statlig skola och kan ha avvikande antagningsregler. Den kan också ändra sig. Jag vet inte om de redan har bestämt vad som kommer att gälla till HT23, det är ju... Läs hela svaret
    • maja

      Hur kommer man in på tandlakarprogrammet genom folkhögskolan?

      Hej, hur är det med att komma in på tandläkarprogrammet genom folkhögskolan? Jag läste att man kan gå in på läkarprogrammet genom folkhögskolan om man har gått in i naturprogrammet i gymnasiet, då kan man läsa ett allmän...

      Anna: : Hejsan,du har frågor om att komma in på tandläkarprogrammet.Det är inte alls självklart att komma in på folkhögskolans allmänna kurser. Om du söker och kommer in och har sedan innan... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga