1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV

    Hej Alex!

    Du kan söka till en yrkeshögskoleutbildning på de meriter du har och vi hoppas du kommer in. Det är alltid bäst att försöka bli behörig men även som obehörig kan man bli antagen till en yrkeshögskoleutbildning. Detta pga yrkeshögskola kan ta in upp till 20% sökande som i formell mening inte är behöriga till den utbildning på yrkeshögskola som de söker till. 

    De utbildningsansvariga kan göra bedömning på "sammantagna meriter": alla dina tidigare betyg + arbetslivserfarenhet + om du har hög motivation och man kan därför förvänta sig att du klarar av utbildningens krav. 

    Vad som allmänt krävs för behörighet till yrkeshögskolestudier, kan du läsa på den här platsen på Yrkeshögskoleguiden. Många YH kräver utöver allmän yrkeshögskolebehörighet även särskilda förkunskaper i form av godkända betyg från vissa gymnasiala kurser och/eller viss arbetslivserfarenhet.

    Om du i formell mening inte är behörig, uppge att du vill att din ansökan prövas i "Fri kvot" och bifoga alla dokument du har som bekräftar dina meriter (förutom betyg är det Anställningsantal, skriftliga omdömen från praktikplatserna mm.) 

    Bästa hälsningar & lycka till!

    Milla SYV

    Studie- och yrkesvägledare
    • : Om man skulle vilja öka chansen på att bli antagen, skulle det bara gå om man tog en gymnasie examen, eller beror det på vilka meriter man har som person?
    • Liselotte : Som obehörig kommer man i fråga om antagning om de behöriga sökande får plats och det finns platser över - då kan de utbildningsansvariga på yrkeshögskoleutbildningar ta in obehöriga och de gör sammantagen bedömning (betyg, arbetslivserfarenhet - hur nära behörighetskraven man ligger). På vissa YH avsätts det ett mindre antal platser för "fri kvot" från början. Du kan också "hamna i reserv" & om någon av de behörga sökande som får plats tackar Nej, kan du bli kallad i så fall. Man ska alltid försöka bli "så behörig som möjligt", men vi råder dig söka till flera olika YH om du hittar några som du är intresserad av. Varje YH gör en egen antagning, oberoende av andra YH.

    Frågor och svar taggade med 'skötare' (3 st.)

    • Katarina

      Utbildning för att jobba inom psykiatrin?

      Hej! Jag undrar om man kan studera till socialpedagog/behandlingspedagog på yrkeshögskola om man vill jobba som skötare/inom psykiatrin?

      Milla : : Hej Katarina,det finns ett antal olika yrkeshögskoleutbildningar till socialpedagog/behandlingspedagog, som är olika till innehåll. Vissa av dem passar säkert bättre än andra. Jag... Läs hela svaret
    • Ellie

      Löneskillnader för Skötare?

      Hej! Jag undrar om Vård- och omsorgsprogrammet med inriktning psykiatri på Komvux är likvärdigt med Säters yrkeshögskoleutbildning "Skötare inom psykiatrisk vård"? Får man samma lön efter båda utbildningarna eller ligger ingångslönen högre om man läser yrkeshögskoleutbildningen för att bli...

      Anna: : Hej Ellie,Yrkeshögskoleutbildning ligger på Eftergymnasial nivå. Komvux utbilding Vård- och omsorg - ligger på Gymnasial nivå. Troligtvis kan man få högre lön med utbildning som ligger på högre nivå.
    • Saga

      Skötare eller undersköterska?

      Jag läser till undersköterska med inriktning psykiatri och är färdig i sommar. Har jag som undersköterska inom psykiatri samma arbete som en skötare inom psykiatri? Är det två olika utbildningar som ger olika jobb eller kan jag som undersköterska arbeta med samma sak som en skötare?

      Mikael: : De yrken du nämner är inte reglerade, ingen legitimation krävs, därför är det upp till varje enskild arbetsgivare att bestämma. Det finns inte några generella regler och olika lösningar förekommer.

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga