SYV-besökare

    Hej, jag jobbar inte (i min tjänst som SYV) med vuxna arbetssökande, men pga jag är utbildad studievägledare får jag ofta frågor från vänner och bekanta om att hjälpa ngn arbetssökande. Nu fick jag en fråga om en kvinna cirka 56-57 år med ursprung i ett Östeuropeiskt land som kan relativt bra svenska och har även jobbat i Sverige men nu är arbetslös. Hon söker mängder med jobb men utan framgång. Hon har inte körkort och är inte fysiskt stark eller tålig. och det som gör situationen ohållbar är att hon har hög hyra och hela A-kasseersättningen går till att betala hyran, så finns inget kvar ens för att köpa mat. Men ngn billigare bostad går inte att hitta. Att ha inneboende kan bli svårt i ett rumslägenhet (hög hyra pga det är nybyggnation och ligger centralt i en stor stad där det är poppis att bo). Hon vill flytta till billigare bostad men hittar ej ngra varianter till det.
    På sitt gamla jobb hade hon tidsbegränsad anställning som tog slut och inom den branschen är det ingen som anställer idag; många blev arbetslösa pga Covid-19.
    Studera går inte pga åldern (ingen rätt till studiemedel efter 56-års åldern).
    Jag har inga fler idéer att testa, allt vi tänkt på och testat har misslyckats. Tack för alla idéer och förslag - på förhand!
    SYV som har slut på idéer och ber om hjälp. :(

    1 Svar

    Liselotte SYV på GymnasieGuiden

    Hejsan,
    tufft. Jag håller med dig om att det är inte lätt - om situationen ser ut som du beskriver den: äldre person, utan körkort, med hög hyra och med erfarenhet inom branscher som säger upp folk på löpande band pga Covid-19.
    ****
    Situationen är idag tuff för många arbetssökande. Vissa "lättnader" infördes, t.ex behöver man inte skicka aktivitetsrapporter under en tid (enl. info på arbetsformedlingen.se/for-arbetssokande/coronaviruset/aktivitetsrapportera-inte - är det först i juli 2020 som aktivitetsrapporteringen återupptas).

    Jag skulle höra med CSN - om de kan ge möjlighet till studiemedel till personer som i vanliga fall är "för gamla" för studiemedel pga Covid-19-situationen.
    ang. Körkort - om hon inte kan köra bil och ska bli nybörjare så skulle jag kanske tänka länge och noga överväga om de kostnader skulle löna sig att ta. Även om man lägger mycket pengar på att försöka få körkort, så finns det inte ngn garanti på att lyckas. Så man kan faktiskt tyvärr "kasta pengarna i sjön".
    Det du nämner att personen som frågan gäller är från ett av de Östeuropeiska länderna: här tänker jag på ev. möjlighet att tolka/översätta eller undervisa i "det språket" som hon borde kunna och som troligtvis också är hennes modersmål. Även som obehörig lärare kan man få jobb; eller bli vikarie på en förskola, om man inte har relevant utbildning eller erfarenhet, sedan innan.
    Jag vet att i många andra länder är pensionsålder lägre och hon som din fråga gäller, kanske redan är pensionär eller snart blir det - i sitt "hemland", vilket gör det ännu tuffare (mentalt) för personen som kanske känner sig som pensionär redan, men måste fortfarande i rätt så många år till kämpa för att försöka få ett jobb.

    Det konkreta förslaget jag har är Praktik - alltså försöka få praktikplats i ngn verksamhet där hon kan tänka sig vilja och kunna arbeta sen. Genom praktik skaffar man kontakter och även kan visa upp sig (många får jobb på sina praktikplatser).

    Hoppas någonting i mitt svar blir till hjälp!
    L.

    Liselotte

    Frågor och svar taggade med '100 poäng' (5 st.)

    • minna888

      50 poängskurser?

      Hej jag har funderat på att göra prövningar för att samla mer merit och öka mina chanser att komma in. Jag har ett C i en 50 poängskurs och många B i 100 poängskurser. Är det mer värt att höja Mina B eller C i en 50 poängskurs?

      Milla : : Hej,om du höjer från C till A i en 50poängskurs blir det exakt samma höjning som från B till A i en 100poängskurs. Men om du höjer från C till B i en 50poängskurs blir det bara hälften... Läs hela svaret
    • SYV

      gymnasiepoäng hur många timmar totalt?

      en hundrapoängskurs på gymnasiet innebär ju ca 100 undervisningstimmar. är tanken att man utöver dessa lägga ca 100 timmar på eget arbete?

      Anna: : Hej Lovisa,ja, det du skriver i din fråga stämmer (i alla fall på ett ungefär). På komvux kan man läsa en 100p.kurs på heltid på fem veckor. Heltid = 40 timmar per vecka. En... Läs hela svaret
    • Anonym

      Hur höjer jag mitt betyg?

      Hej! Jag går i teknik och ska söka till högskoleingenjör. Problemet är att jag har F i matte 4 och har preci betyget E i svenska 3. Därför undrar hur jag kan höja mitt betyg i dessa ämnen? Jag vill även läsa upp betygen som jag redan är godkänd i. Den utbildningen jag vill söka till kräver...

      Anna: : Hej, matte 4 är en "normalstor" gymnasiekurs (på 100 poäng) som på heltid läses på fem veckor. Komvux brukar erbjuda matte 4. Det är i komvux i den kommunen där du är folkbokförd... Läs hela svaret
    • Farhad

      Vad är förlängnings kurs på gymnasiet?

      Hej! Jag går första året i gymnasiet på Fordon & Transport och jag tror att jag kommer inte klara mig på svenska som andra språk 1 detta året men jag hörde av min svenska lärare att jag kommer få till största sannolikhet förlängning på kursen. Nu undrar jag vad är detta för kurs och hur...

      Anna: : Hej Farhad; "Förlängd kurs" är inte en annan kurs, det är samma kurs, men som du läser på längre tid. Du kommer, helt enkelt, få längre tid på dig att klara den... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga