Sara
    Hej! det är såhär att jag har tänkt göra en prövning i svenska 1, men att jag gör en prövning i svenska som andra språk istället. I mitt examensbevis har jag läst alla 3 svenska kurserna, men inte som svenska som andra språk. I högstadiet gick jag svenska som andra språk, men i gymnasiet valde jag inte det. Min fråga är om jag kan göra en prövning i svenska som andra språk1 istället för svenska1.

    Tack i förhand, Sara

    1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej Sara,
    för att få högre jämförelsetal och med det även högre meritvärde måste du höja betygen i exakt samma språkkurser som ingår i ditt examensbevis från gymnasiet. Vad du läste på grundskolan är helt irrelevant i det avseende. Det är inte förbjudet att göra prövningar i vilka kurser som helst, men betyget i svenska som andraspråk kommer inte räknas in utan ditt meritvärde står på exakt samma nivå som innan prövningen i så fall.
    Som sagt, vad gäller språkkurser så måste man höja betygen i exakt samma kurser - i ditt fall i svenska, ej i SAS, eftersom det är kurser i Svenska som du skriver ingår i ditt examensbevis.
    Du kan fråga på komvux och även personal på www.antagning.se - jag är säker på att du kommer få samma svar där också.

    • : Hej, tack för snabbt svar, då förstår jag. Det är såhär att jag har svårt för engelska och det sänker mitt jämförelsetal, så kan man läsa nya kurser som inte ingår i ens examensbevis och att dem betygen räknas med istället? eller blir de kurserna som utökade? Jag har läst 2700 poäng och har redan två utökade kurser
    • Anna : De nya kurserna som inte ingår i ditt examensbevis blir "som Utökade", alltså betygen i de räknas in endast om den kursen krävs för särskild behörighet eller om den ger meritpoäng, men inte annars.

    Frågor och svar taggade med 'vad betyder det?' (2 st.)

    • Elin

      Alumner i studiesammanhang?

      Hejsan, jag ser ibland att "alumner" nämns i olika studiesammanhang, men vad betyder det egentligen, vad är alumner?

      Daniel: : Hej Elin!Ordet du undrar över kommer från latinet "alumnus" som kan översättas som lärjunge eller elev.Som det ordet används i svenska språket nu för tiden, så menar man... Läs hela svaret
    • Jelena

      VAD ÄR PRASO för någonting?

      Hej, som rubriken lyder, så undrar jag vad PRASO står för (i samband med gymnasieval)? Tusen tack för förklaringen. J. :)

      Liselotte: : Hej Jelena!PRASO, i samband med gymnasieval, är en förkortning som betyder (troligtvis) PRaktisk Arbetslivs-Skol-Orientering, och det fenomenet innebär att gymnasieväljare får följa med en... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga