1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV

    Hej Julia,

    synskadade elever går på vanliga gymnasieskolor. "Hemkommunen" (dvs den kommunen där eleven är skriven/folkbokförd) ger Resurspeng - som följer eleven till den skola där eleven vill gå på gymnasiet.

    Det krävs en ganska bra framförhållning, t.ex speciella /anpassade/ läroböcker behöver beställas 6 månader i förväg. I praktiken brukar man göra så här: eleven med föräldrar och med hjälp av sin Studie- och yrkesvägledare på grundskolan väljer några skolor där hen vill läsa /mellan 2 och 5 skolor brukar det ofta vara/ och man bokar möte där Rektor på gymnasieskolan och speciallärare på gymnasieskolan är närvarande tillsammans med eleven, föräldrarna och några personal från grundskolan. På det mötet diskuterar man om det blir bra för eleven att gå på den skola, om det skulle passa bra eller om en annan gymnasieskola skulle passa bättre.

    Det är specialpedagogiska skolmyndigheten>> som ansvarar för att anpassningar till elevernas speciella behov blir gjorda. Känner man att man ej får det stödet som man, som synskadad, behöver och har rätt till, kan man kontakta Studieombudsman på Synskadades Riksförbund>> och be om konsultation.

    Jag hoppas mitt svar blir till hjäIp!

    Milla SYV

    Studie- och yrkesvägledare

    Frågor och svar taggade med 'fysik1b1+1b2' (1 st.)

    • Abby

      Folkhögskola för kurser Fysik 1 och 2?

      Hej, Jag gör IB kursen och ska ta studenten snart, jag har planerat att söka utomlands men jag vill ha Sverige som en andrahandsval om utomlands inte lyckas. Jag vill ansöka till tandläkare utbildningen men tog inte fysik 1 och 2, samt att jag har bara skrivdelen kvar...

      Milla : : Hej,jag vill börja svara med att förklara att i fall man söker till en svensk högskole-universitetsutbildning som startar på våren (i januari) då brukar sista dag för... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga