Rahaf
    Hej!

    Jag undrar vad den grundläggande behörigheten för tandtekniker är?
    Jag sökte på webben och såg att det är matte 2, sam 2 och naturkunskap 2. Men svenska och engelska då? Vilka kurser krävs inom de två ämnen?

    1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej Rahaf,
    Grundläggande behörighet beror inte på vilken högskoleutbildning man vill söka till; den är samma för alla utbildningar och inom svenska och engelska kan lite olika krav ställas, beroende på om man har Examensbevis eller Slutbetyg eller om man har utländska gymnasiebetyg. Vilken typ av utbildningsdokument har du: examensbevis, slutbetyg eller utländska gymnasiebetyg?

    *****
    Angående Särskild behörighet till utbildningar som leder till yrket Tandtekniker så gäller följande: godkända betyg krävs i Matematik 2; Naturkunskap 2 och Samhällskunskap 1b.

    I stället för Samhällskunskap 1b kan man ha betyg i två små kurser: 1a1 och 1a2;

    i stället för Naturkunskap 2 kan man ha  betyg i Fysik1a, Kemi1 och Biologi 1 eller examen från Naturbruksprogrammet eller Vård- och omsorgsprogrammet på gymnasiet eller Komvux (med ett antal godkända kurser som just ersätter Nk2 betyget); alltså om man har examen från NA, VO eller NB, så är chansen stor att man ej behöver läsa Nk2.

    Inom matte, så är det Matemaik 2a eller 2b eller 2c, vilken som av de kurserna.

    • : Det är utländskt gymnasiebetyg som jag har
    • Julia : Vad fick du för svar om värdering av ditt gymnasiebetyg? Står det i bedömningen att du har Grundläggande behörighet? Vilka kurser för Särskild behörighet har du - utifrån ditt gymnasiebetyg?
    • Julia : Innehåll i kursen matematik 2 kan du se på https://www.matteboken.se/lektioner/matte-2
    • Julia :

      Om du har utländska gymnasiebetyg, behöver du (för Grundläggande behörighet - vad gäller Svenska och Engelska) ha godkänt betyg i SAS, svenska som andraspråk 3 eller godkänt resultat från TiSUS-test; inom engelska behöver du godkänt betyg i Engelska 6.

    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'klinisk farmakologi' (2 st.)

    • Sky

      Klinisk farmakologi?

      Hej! Jag undrar om jag tar apotekarexamen som tar 5år och ett halvt år praktik, kan jag då därefter bli klinisk farmakolog, eller måste jag plugga ännu mer för att komma dit? Vad gör en klinisk farmakolog ens? Vad är arbetsuppgifterna?

      Peter: : Hej S!Du får gärna vända dig till de som jobbar på universiteten med de utbildningar som ligger inom den aktuella kunskapsområde: du kan ställa frågor både till studievägledare på de... Läs hela svaret
    • Sky

      Utbildning till klinisk farmakologi?

      Hej ! Jag undrar hur man blir klinisk farmakologi, har hört om att man måste vara i grunden utbildad till läkare eller apotekare, men vad händer sen? ska man läsa något mer efter apotekare för att bli klinisk farmakologi ?

      Anna: : Hej S!det vi vet om yrket Farmakolog berättar vi i yrkespresentationen på Framtid.se/yrke/farmakolog Oavsett vilken utbildningsväg man väljer, så blir den vägen ganska lång.... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga