Ludvig J
    Hej jag har en dröm om att bli Tandläkare, det är så att jag har gått fel linje för det och har tekniska/naturvetenskapliga ämnen jag måste läsa upp för att få behörigheten. Det är så att jag tänkt på att läsa tekniskt basår, men jag har bra simultanskapacitet så jag vill gärna också försöka få upp mitt meritvärde medans i andra ämnen i min examen. Mitt snitt ligger runt 17-18 just nu vilket är bra men inte tillräckligt. Eftersom tekniskt basår inte ger garantiplats på tandläkare så kommer jag behöva söka in på mitt gamla meritvärde eller högskoleprovet. Min fundering är om jag börjar tekniskt basår och samtidigt läser upp ämnen så att jag når 20.00 under året, kommer det nya meritvärdet att räknas med när jag väl söker in, eller är det gamla på 17-18 som ligger kvar och skräpar?

    2 Svar

    Mikael SYV på FrågaSYV

    Hej Ludvig, om du höjer ditt meritvärde, då är det det nya (högre) meritvärde som du konkurrerar med - om plats på en högskoleutb. Gör också högskoleprovet om möjlighet ges till det.
    Hälsningar
    Mikael

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hejsan, jag instämmer (med Mikael svar). Om man har flera betyg i samma kurser, är det det Högre betyget som gäller. Så, om du får högre betyg i samma kurser, kommer du konkurrera med det Högre meritvärde och att du tidigare haft lägre meritvärde kommer inte spela roll.
    Dock undrar jag Hur du ska hinna/orka - både läsa på ett tekniskt basår och samtidigt också höja ditt meritvärde på dina gymnasiala betyg? Du får söka till komvux men jag tror inte du får plats för konkurrenskomplettering. Det handlar om att komvux inte har resurser att ge plats för omläsning. Det realistiska alternativet är: Prövningar. Svårt att hitta var man kan anmäla sig till en prövning, men du får gärna försöka. du får söka möjlighet att göra prövningar i hela Sverige.
    Det snabbaste sättet är: genom Högskoleprovet. Så, om det blir möjligt att göra HP under hösten 2020, gör det + att även under våren 2021, ännu en gång. Det högsta resultatet av HP gäller.

    Att bli behörig är viktigare än att höja meritvärde, detta p.g.a obehöriga prövas ej och har ingen chans att komma in på en svensk högskoleutbildning. Med lägre meritvärde har man ändå en viss chans, t.ex om man får högt resultat på HP eller om antal platser utökas och fler kan antas. Därför tycker jag du ska prioritera studier på basåret som leder till särskild behörighet.

    Mer om att höja meritvärde
    Undersök gärna om du redan nu har max meritpoäng. om inte - kanske kan du läsa någon kurs på komvux (t.ex på distans eller flex) samtidigt som du läser det tekniska basåret.
    ang.prövningar: om du idag har mattebetyg i t.ex b-spåret, går det bra att göra prövningar i matematik 1a och 2a. De betygen (i a-spåret) kommer räknas in i stället för dina mattebetyg i b-spåret (eller om du hade betygen i c-spåret... vet inte vilket program du läste på gymnasiet...).

    • Ludvig J : Jag är van vid prövnignar och jag ska kolla med meritvärde. Man kan enbart få godkänt eller icke godkänt på basår, men garantiplatser gäller inte för tandläkare. Det är därför man måste hitta ett alternativ, HP har jag nog tänkt göra men jag har inte presterat så bra på det den gång jag gjort det.
    • Julia : Nästa gång man gör högskoleprovet brukar man ha högre resultat, och detta även om man inte har tränat just inför högskoleprovet.

    Frågor och svar taggade med 'status' (4 st.)

    • Frida

      Inredningsarkitekt?

      Hej! Jag har sett att det finns utbildningar på distans som heter ”inredningsarkitekt”, exempel är indretningsakademiet och academy online. Är de utbildningar i samma status som Konstfacks utbildning? (Kandidat och master)?

      Julia: : Hej Frida!Du frågar om de privata utbildningar du nämner i din fråga har "samma status som Konstfacks utbildning? (Kandidat och master)?" Exakt vad du lägger i ordet "status" vet jag inte,... Läs hela svaret
    • Linus

      Statusskillnad och möjligheter i olika städer?

      Hej! Är en 19-årig gymnasieelev som tar studenten i vår. Är intresserad av att läsa ekonomi, mest troligt civilekonom. Däremot undrar jag hur statusskillnaden är på olika universitet. Bor i Karlstad och smidigast vore att plugga på Karlstad Universitet, däremot undrar jag ifall det är bättre...

      Anna: : Hej Linus, "Status" ...? det är vad den arbetsgivaren som kommer att överväga att anställa dig /eller någon annan i stället för dig/ som "äger frågan" och vi vet... Läs hela svaret
    • Axel

      Är det viktigt att skolan har status?

      Jag går just nu i relativt bra skola, men trivs inte så bra så har planer att byta till en skola som inte alls är så bra. Jag har redan blivit erbjuden plats och allting. Skolan är inte bra och har många nackdelar. Det jag undrar är när jag sedan har läst mina 2 år som är kvar och jag sedan...

      Anna: : Hej Mehmet, så som det funkar idag, så konkurrerar alla behöriga sökande om en plats på högskola/universitet med en "siffra" = meritvärde. Meritvärde är en siffra som... Läs hela svaret
    • Kevin

      Varför är socionom ett yrke med låg status?

      Socionomutbildningen är en populär utbildning som är väldigt svår att komma in på.(Jag kommer dock in utan problem). Men när man läser trådar på flashback om vilken status olika yrken har så skriver många att en socionom har samma status som en städerska då vem som helst med hur låg intelligens...

      Milla : : Hej Kevin, vad folk skriver på olika sidor på Internet ska man ta med "en nypa salt" :). Det är kanske någon som har en åsikt, och så hänger flera andra... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga