User123

  Hej, jag undrar om man i tekniskt basår kan få brtyg från endast vissa kurser. Alltså att om jag har fått godkänt i fysik 1 och 2, kemi 1 genom det tekniska basåret, kan jag då om jag får godkänt betyg i matte 3c genom komvux prövning söka till högskoleingejör med alla dessa betyg?

  1 Svar

  Milla SYV på FrågaSYV

  Hej,
  de svenska utbildningar till högskoleingenjör brukar, vad gäller matematik, kräva godkänt betyg i gymnasial kurs matematik 4. Och om den sökande har betyg i matte 3 (t.ex 3c) spelar, i så fall, för behörighet ingen som helst roll.
  Se gärna vilken särskild behörighet just "din" högskoleutbildning kräver.
  Det går att skaffa sig behörighet genom gymnasiestudier + basåren på universitetet. Dock får man ta hänsyn till att basåren på universiteten är utformade på olika sätt och kurserna "liknar" gymnasiala kurser men inte behöver vara identiska med gymnasiala kurser. Söker man utbildning på ett annat lärosäte (alltså inte på samma lärosäte där man läste basåret) så kan det i värsta fall visa sig att man inte är behörig... för att antagningsgruppen kan bedöma att kurser man läst på basåret inte ger den behörighet som krävs för utbildningar på just deras lärosäte. Rekommendationen är att läsa basåret på samma lärosäte dit man sedan vill söka till. Ett annat alternativ är att läsa kurserna på komvux eller skaffa sig betygen genom prövningar (särskilda prövningar). För detaljer kring särskild behörighet kan du vända dig till antagningsgruppen/antagningsenheten på det lärosäte där du vill läsa grundutbildning(alltså utbildning som du vill söka till efter basåret). 
  Du får också gärna kika på "liknande yrken" och du kanske hittar ett yrke som du blir intresserad av och där utbildning ges till exempel inom Yrkeshögskola (se utbud på www.yhguiden.se). Några exempel på yrkeshögskoleutbildningar, snabblänkarna nedan:
  utbildning/teknikhogskolan/automationsingenjor-robotik
  utbildning/yrkeshogskolan-i-halmstad/automations-digitaliserings-insingenjör
  Behörighet till yrkeshögskoleutbildningar kräver sällan matematik 3; ofta räcker det med matematik 2. Inom DATA-IT kan också några datakurser krävas som t.ex Programmering 1 eller Webbutveckling 1 eller "motsvarande kunskaper" som ofta går att påvisa genom test på skolan.
   

  Studie- och yrkesvägledare

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga