Elev
    Jag funderar på att söka yrkeshögskola till redovisningsekonom.

    Jag tänkte höra om det finns andra jobb att arbeta med med denna utbildning också och inte enbart redovisning?

    Tänkte även höra vad skillnaden är i att studera till redovisningsekonom på universitet vs. yrkeshögskola?
    • SYV-besökare : ca 70% som jobbar på en redovisningsbyrå. Ett företag som lever på att hjälpa andra företag. Resterande jobbar på ekonomiavdelningar på företag eller kommuner. En del startar också egna redovisningsbyråer. Så vill man inte jobba med redovisning, skatter och rådgivning på något sätt så skall man inte gå utbildningen. Kan man jobba med annat? Visst kan man det och man har väl alltid nytta av att kunna redovisning och beskattning. Det mesta utgår ifrån detta och därför bra med kunskaper i dessa ämnen.

    5 Svar

    Peter SYV på GymnasieGuiden

    Hej Linda; yrkeshögskoleutbildningar är ofta kortare och mer praktiska. Högskoleutbildningar är ofta längre och mer teoretiska. Du kan söka både många olika yh-utbildningar och ett antal utbildningar på högskolenivå och du kan få flera olika utb.platser samtidigt och välja i så fall sedan.

    Hälsningar
    Peter syv

    • Elev :

      Finns det annat än redovisningsekonom som man kan arbeta med om man studerar på en YH?

    • Anna : Det finns väldigt många olika yrkeshögskoleutbildningar. Se hela utbudet på www.yhguiden.se och givetvis kan man arbeta med annat. Ex. om man utbildar sig till en apotekstekniker - får man jobba med annat än redovisningsekonom.
    • Elev : Jag menar om man har en yh utbildning som redovisningsekonom, om det finns annat att arbeta som med denna examen.
    • Liselotte : yrkesrollerna förutom redovisningsekonom, -konsult, -ansvarig i mindre företag, revisionsmedarbetare är: - Skattehandläggare - Ekonomiansvarig i mindre företag.
    • SYV-besökare : På vår hemsida https://sih.se/utbildningar/internationell-redovisningsekonom/ kan du läsa om vilka yrkesroller utbildningen kan leda till. Att plugga på yrkeshögskola innebär att man läser till en yrkesroll, alltså i detta fall till redovisningsekonom/redovisningskonsult så man bör väl också sikta på att arbeta inom det området (redovisning och bokföring).
    Läs alla kommentarer
    Anna SYV på FrågaSYV

    Hejsan, kika gärna på
    https://www.yhguiden.se/utbildning/ostsvenska-yrkeshogskolan/affaerslogistik
    https://www.yhguiden.se/utbildning/ostsvenska-yrkeshogskolan/internationell-transportlogistik
    https://www.yhguiden.se/utbildning/ostsvenska-yrkeshogskolan/kvalificerat-inkop
    https://www.yhguiden.se/utbildning/hermods-yrkeshogskola/internationell-transportlogistiker
    https://www.yhguiden.se/utbildning/hermods-yrkeshogskola/internationell-handelslogistiker-green-management
    https://www.yhguiden.se/utbildning/teknikhogskolan/green-logistic-management
    https://www.yhguiden.se/utbildning/hermods-yrkeshogskola/redovisningsekonom-ostersund
    https://www.yhguiden.se/utbildning/affarshogskolan/facility-manager-malmoe
    https://www.yhguiden.se/utbildning/affarshogskolan/sales-marketing-b2b-affarshogskolan-vaxjo
    https://www.yhguiden.se/utbildning/affarshogskolan/facility-manager-affarshogskolan-goteborg
    https://www.yhguiden.se/utbildning/ostsvenska-yrkeshogskolan/hotel-management-ostsvenska-soderkoping
    https://www.yhguiden.se/utbildning/hermods-yrkeshogskola/foretagssaljare-b2b-lund-hermods
    https://www.yhguiden.se/utbildning/pahlmans-handelsinstitut/paralegal

    Här nere kommer det några exempel på vad man kan arbeta inom efter yh-utbildning till Redovisningsekonom:

    -          Redovisningskonsult, bokföring, fakturering
    -          Redovisningsekonom med lönehanteringskompetens
    -          Redovisningskonsult, bokslut, deklaration
    -          Redovisningsrådgivare
     
    Sen är det viktigt att ha i åtante att det finns flera olika YH utbildningar inom redovisning, ekonomi, som kan ha lite olika inriktningar + att även LiA (praktiik) spelar stor roll - var man får sin LiA-plats.

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej, Efter yrkeshögskoleutbildningen till Redovisningsekonom, har du möjlighet att arbeta som:
    Ekonomiansvarig
    Ekonomiassistent (inom såväl privat som offentlig verksamhet)
    Företagsekonom
    Redovisningsassistent
    Redovisningsekonom
    Redovisningskonsult
    Eller drömmer du om att starta eget företag? Du kommer att ha goda möjligheter att utvecklas i din yrkesroll och ta dig vidare i karriären som egenföretagare.
     
    Hoppas detta svar hjälper dig!
     
    Vänligen
    Julia syv

    • SYV-besökare : Som redovisningsekonom kan du arbeta med även övriga ekonomiska frågor samt med administration och inköp. I utbildningen ingår en hel del juridik och handelsrätt vilket du även kan ha som en god grund för att vidareutbilda dig och rikta in dig på mer juridiska och rättsliga frågor.
    Liselotte SYV på GymnasieGuiden

    Hej, en redovisningsekonom kan ha många arbetsuppgifter, frågan är vad man menar med redovisning?

    Att göra bokföring är en arbetsuppgift som på sikt kommer att ersättas av dataprogram. Och yrkesroller inom ekonomi blir mer rådgivande eller utvecklas åt att göra kalkyler av olika slag, och/eller ägna sig åt budgetarbete.
    Vänligen
    L.

    Liselotte
    SYV-besökare SYV

    Hej, vi fick nu svar från Competensum. Var god läs det - nedan:

    Under utbildningen till Redovisningskonsult/Redovisningsekonom väljer många mellan att vara anställd på en ekonomiavdelning, vara anställd på en redovisningsbyrå eller starta eget inom redovisning.
    En anställning på en stor ekonomiavdelning kan göra att personen arbetar huvudsakligen med endast ett område inom avdelningen.
      Vissa ser utbildning till redovisningekonom/konsult som en byggsten till den erfarenhet de har sedan tidigare och siktar på att leda ekonomiarbete på arbetsplatser. 

    Det finns exempel på några f d studenter som jobbar med programvaran som används till redovisning och konsultarbete med att lägga upp och förenkla företags arbete i programmen.

    Man kan också få jobb på utbildningsföretag, ex. på Competensum, eller ha som plan att arbeta inom redovisning under några år för att senare utbilda sig vidare till Revisor.

    Dessutom finns det en utbildning till Lönespecialist som många väljer att läsa parallellt eller efter utbildningen till redovisningskonsult och då får man ännu bredare kompetensbas.
     
    Under utbildningen har du möjligheten att få kompetensen och kontakterna att själv välja väg och många ändrar sin ståndpunkt under utbildningen när de fått möjlighet att testa på flera arbetsplatser under sina LIA (Lärande i Arbete, Praktik) perioder. Utbildningen ger kompetens inom bokföring/redovisning, juridiken runt ämnet, kommunikation, ekonomistyrning i företag, företagsbedömningar. Genom LIA perioderna har studenten också möjlighet att själv välja vilken inriktning hen vill ta.
     

    Frågor och svar taggade med 'prioritering' (5 st.)

    • Desirée

      Vilka linjer liknar barn och fritid som närmast?

      Det är så att jag har funderat lite på vilken linje jag vill gå på. Och jag har fasnat för Barn och fritid med pergogisk och arbete. Men det finns inte så många skolor som man kan gå på. Så min fråga är om det finns...

      Milla : : Hej,en intressant fråga du ställer men också svår att svara på... därför att... Barn- och fritidsprogrammet (BF) är ett yrkesprogram som ger dig kunskaper att... Läs hela svaret
    • Elev

      Prioritering vid univeristetsansökan?

      Hej! Har man större chans att komma in på en universitetsutbildning om man är första hands sökande? Har förstahandssökare (till skillnad från andrahandssökare) förtur att komma in på en utbildning för att de är...

      Anna: : Hej Matilda,som regel (alltså nästan alltid) funkar det så att i fall dina meriter inte räckte för plats på utbildningen på högskolenivå, så ses ditt andrahands val... Läs hela svaret
    • Josefin

      Sen anmälan och antagning?

      Hej! Jag har pluggat 1 termin på grundlärarprogrammet med inriktning mot årskurs 4-6. Jag har funderat lite på om jag istället vill plugga till ämneslärare och har sett att det finns sådana program som har öppet för sen anmälan. Jag har dock redan anmält mig och blivit antagen på de kurser som...

      Julia: : Hej Josefin,för att det inte ska bli fel, kontakta gärna Antagning.se - du kan t.ex ringa på tel.nr 0771-550720 på vardagar kl.9-16.Vad vi fick som svar från Antagning.se (för ett tag sedan) var att... Läs hela svaret
    • Wilma

      Hur fungerar prioriteringen vid universitetsansökan?

      Låt oss säga att jag söker till flera olika program. Jag kommer inte in på mitt första- eller andrahandsval, men däremot på det tredje. Kommer jag då in på det tredje under första antagningen? Och har sen en till ”chans” på det två övre i andra antagningen?

      Julia: : Hej Wilma,om du är BEHÖRIG, men ej kommer in (pga för lågt meritvärde eller för lågt resultat från Högskoleprovet), då ställs du i RESERV till de... Läs hela svaret
    • Mira

      Hur ska jag prioritera mina val i min ansökan till universitet?

      Hej! Jag är 20 år och ska nu efter ett års friår söka till universitetet. Jag vet inte ännu huruvida jag kommer att kunna studera på plats på campus (pga personliga händelser), så har därför tänkt söka två program och sedan några kurser (7,5hp) på distans, så att jag kan bestämma mig när det...

      Liselotte: : Hej Mira, då det är Antaning.se som administrerar antagning till svenska högskoleutbildningar, kan det vara bra att fråga just antagning.se tel.nr 0771-550720 för att... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga